Close

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Smile Obiektyw do Macro

Cześć. Posiadam Nikona D90 i szukam do niego ostrego szkła do portretów ale przede wszystkim do zdjęć macro. Zastanawiam się narazie pomiędzy dwoma obiektywami: najnowszym Tamronem SP 90 mm f/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD a Nikonem Nikorr 105MM F2.8G AF-S VR. Obecnie posiadam dwa obiektywy - kitowy Nikon 18-105 i Tamron 70-300mm. Wg Was w który obiektyw lepiej zainwestować?? Który dłużej posłuży?? Który jest ostry i pięknie rozmywa tło?? Dziękuję z góry za wszelkie porady!!!

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Starogard Gdański

Domyślnie

Tamrona nie miałem w użyciu.Natomiast posiadam Nikkora 105VR,jest ostry jak brzytwa Z czystym sumieniem polecam.
    D7000; Nikkor 12-24/4; Nikkor 17-55/2.8; Nikkor AF-S 80-200/2.8; Nikkor 105/2.8 VR micro; NIKON 6T; SB-600; MANFROTTO190XPROB+804RC2;MANFROTTO679B+234RC2

Domyślnie

Ja z czystym polecę Tokinę 100/2.8. Nikkor był dla mnie poza budżetem, więc wybierałam Tamron/Sigma/Tokina i ostatnia mi się najbardziej spodobała "z obrazka". Niestety z D90 AF nie był super akuratny, ale ja makro i tak na manualu, więc nie robiło wielkiej różnicy. Za to ostrość i kolory jak za tę cenę uważam, że bardzo dobre.

Domyślnie

N/t tego nikora sporo na forum znajdziesz, n/t nowego tamrona raczej nic bo to nowe szkło. Za kupowanie macro do portretów pewnie niektórzy Cię objadą a jak portret wychodzi z macro to jest tu gdzieś spory temat z przykładowymi zdjęciami. Ponoć każde szkło macro ostre, ten nikor z całą pewnością ostry jak żyletka, będzie widać różnicę na tle tych szkieł które masz mimo że 18-105 uchodzi za bardzo ostry w centrum.
    W/w nikkor to solidna konstrukcja z metalu i szkła, miło zaskoczy jakością wykonania ale niestety nieco waży.
    D90, 18-105, 35/1.8G, 105/2.8VR, SB700 i ... zenit ET ze szklarnią

Smile

Powiem tak - nie pasjonuja mnie portrety aż tak bardzo, po prostu lubie robić zdjęcia moim dzieciom. Natomiast pasjonuje mnie makro i to bardzo i bardziej szukam szkła ukierunkowanego na makro. Bardzo zastanawiam sie nad Tamronem tym nowym. Tylko troche zastanawia mnie roznica cen pomiedzy Polska a Wielka Brytania. W Polsce obiektyw kosztuje ok. 3000 zl a w Anglii... 935 funtów!!! I Dlatego zaczelam sie zastanawiac nad Nikorrem 105. W najblizszym czasie nie wybieram sie do Polski a szkło chciałabym jak najszybciej posiąść

Domyślnie

Nikkor 105, ewentualnie rozejrzyj sie za Sigma150

pozdro
    Trzy aparaty spod znaku N i "troche" szpeja do nich....

www.michalak24.pl

Domyślnie

Ja też jestem za N 105, bo
    - może te 15 mm nie robi wielkiej różnicy, ale zawsze trochę dalej od owada i nieco trudniej go spłoszyć;
    - o 105 wiemy prawie wszystko (można przeszukać forum), a o Tamronie na razie niewiele.

Domyślnie

Nowość, to zdzierają.
    Tu masz z tajwanu za 3tys.
    http://compare.ebay.co.uk/like/20087...var=sbar&cbt=y
    D600
    14,20,28x2,35,50,85,90,300,500
    28-75,70-210

Domyślnie

Chyba troche i tak poczekam az pojawia sie jakies dobre recenzje i zdjecia tego tamrona... Bo kusi mnie niesamowicie. Wiem, Nikon to jest jednak dobra i solidna marka i szybko sie nie zmieni ale moze warto zainwestowac w cos innego. Dziekuje za wszystkie porady!!!

Domyślnie

To ja się podczepię do tematu bo właśnie rozpatruję 4 wymienione tutaj modele, a mianowicie: Sigma 150 os hsm, Nikkor 105VR, Tamron 90 VC USD oraz Tokina 100 Macro.

Czy ktoś miał może okazję używać Tokiny z pierścieniami i/lub Raynoxem 250 ? Jak się sprawuje ?

Te same pytania w zasadzie mam do reszty modeli.
    Wiem, że pod Nikkora ludzie podpinają zarówno pierścienie jak i Raynoxa, ale chodzi mi tu o jakieś szczegóły użytkowania(np. głębia ostrości jest równa połowie grubości kartki papieru i prawdopodobieństwo wykonania poprawnego zdjęcia jest zerowe) i ograniczenia (np. że trzeba wtedy obowiązkowo ostrzyć ręcznie itp.)

Jak widzicie wymienione przeze mnie modele są z zupełnie różnych półek cenowych. Kupując coś chciałbym jednak z tego być zadowolony.... z drugiej jednak strony jak patrzę na zdjęcia makro otrzymywane z kompakcików to nie wiem czy jest sens wydawania na obiektyw macro więcej niż 2tys. PLN :/

Jeśli chodzi o cenę Tamrona 90VC USD to chyba nie ma na razie się co bulwersować bo może spadnie... (efekt nowości). W PL można go już kupić za 2800 (pamięta ktoś początkową cenę 3800 ? natomiast na amerykańskim ebayu chodzi po 2320zł (po przeliczeniu) z gwarancją 6lat na terenie USA, co jest dosyć atrakcyjną ceną (gdyby była w taka w PL to może bym się skusił)

ps. Zabawne jest, to że na forum Nikoniarze pisząc post w okienku edycyjnym "Sigma" jest rozpoznana jako poprawny wyraz, natomiast "Nikkor" nie ;D... taka mała dygresja
    Sony Ericsson K800I z kartą flash 1GB.

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów