Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: D70 - awaria :(

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Oszczędny w słowach Awatar Wiewioor
    Miasto
    Gdańsk, PL / Floryda, USA

Unhappy D70 - awaria :(

Witam forumowiczów.

Na wstępnie chciałbym zaznaczyć, że starałem się przeszukać forum w poszukiwaniu odpowiedzi.

Podczas robienia zdjęć pojawił się ERR na wyświetlaczu - kiedyś to mi sie to już przytrafiło, ale bez wiekszych komplikacji udało mi się problem usunąć. Tym razem objaw jest troszkę inny.

Po włączeniu aparatu mamy normale wskazania ekspozycji, po naciśnięciu migawki "do pół" aparat ostrzy, lecz jeśli chcę zrobić zdjęcie to wyświetla się ERR. Ponowne naciśnięcie przycisku powoduje wielokrotne kłapnięcie lustra i nic więcej.

Czyściłem styki, zmieniałem szkło, wyjmowałem baterię, resetowałem aparat (tym małym guziczkiem) ... i początkowo nic. Bateria jest oryginalna więc to też odpada.

Jednak po kilkunastu próbach pstrykania aparatem - ODWIESIŁ SIĘ!!!

Pytania:

- Czy to normalne?
    - Czy będzie się to powtarzać?

Dzieki za odpowiedzi
    Brak stopki

Domyślnie

Awaria mechanizmu podnoszenia lustra. Niestety dość częsta przypadłość tego body. Prędzej czy później, wizyta w serwisie nieunikniona.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa - Kabaty

Domyślnie

ostatnio miałem cos takiego... ale działa już normalnie... ile może kosztowac taka naprawa? wie może ktoś?

pzdr.
    D300 i kilka szkieł. Ciągle się ucze

Domyślnie

zlapalem cos takiego na 1 lubelskim plenerku nikona pare tygodni temu -myslalem, ze od wilgoci w powietrzu (70tki poozstalych plenerowiczow dzialaly ok). po paru godzinach w domu wszystko wrocilo do nomy i do dzisiaj w tej normie trwa. aparat mam od czasow premiery wlasciwie i to byl 1 i jedyny raz, wiec mysle, ze skoro i twoj wrocil do normy to nie ma co panikowac.
    pozdr

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Warszawa - Kabaty

Domyślnie

Nie no panikować to nie panikuje Tylko nie podoba (jak każdemu) fakt że może mi sie w najmniej spodziewanym momencie mechanizm lustra zepsuć :-/

pzdr.
    D300 i kilka szkieł. Ciągle się ucze

Domyślnie

niestety jest to częsta przypadłość tego modelu, swoją drogą serwis powinien naprawiać takie usterki bezpłatnie gdyż można w tym przypadku mówić o wadzie fabrycznej aparatu. Również i mnie to dotknęło, oczywiście jak na złość po wygasnięciu gwarancji wrrr... i tak za każdym razem gdy włączam aparat muszę kilka razy wcisnąć spust migawki aż się odblokuje... straszne, ale jak sobie pomyśle o wydaniu prawie tysiaka ( prawdopodobna cena usługi ) na naprawę...

Domyślnie

Oczywiscie nikomu nie polecam takiej naprawy Jak sprawdzić? zdejmujemy obiektyw, lustro w górę jak do czyszczenia i jesli nie widać matrycy a zamknietą migawkę to.... co zrobiłem? miekka rurka od spray-u i delikatne pocieranie lamelek w dół, po kilku potarciach migawka się złozyła w dół, zapiąć obiektyw, zdjęcie i ok. Czy zjawisko wróci? może tak, może nie...
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Uprawnienia umieszczania postów