Close

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 62

Domyślnie

Widzę, że temat popularny - też mam kłopot wynikający z nietypowego kształtu stopy. Ja radzę sobie tak, ze mam dobrze dopasowane "tylnoklapy" i po każdym zjeździe (często jeszcze podczas spokojnego dojazdu do dolnej stacji) rozpinam buty. Innego rozwiązania nie udało mi się przez ponad 30 lat znaleźć a próbowałem nawet z jakimiś pompowanymi wynalazkami. Co do stylu - jeżdżę szybko i raczej agresywnie (na zjazdowych, nie carvingach), i "tylnoklapy" się sprawdzają.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Więc zostaje mi tylko mierzenie i nadzieja że w końcu trafię na te odpowiednie...
    Idź własną drogą,bo w tym cały sens istnienia,aby umieć żyć...

Domyślnie

tez przez to przechodziłem/przechodzę - kupiłem buty z wygrzewaną wkładką i dopasowałem sobie ją do stopy w sklepie - mimo to ból mam na samym początku sezonu, pierwszy dzień, potem jakoś mija. w tym roku nie bolało wcale, podejrzewam, że skorupa buta z czasem też się lekko rozeszła i przestała dokuczać. nie miałem pojęcia że temat jest taki powszechny... moja rada - przymierzaj buty do bólu, różne flexy, różnych producentów i modeli, myślę, że znajdziesz odpowiedni. Albo.... kup, zacznij jeździć, wytrzmaj ból na początku, podejrzewam, że w połowie pierwszego dnia będzie już ok.
    500px.com/kubasikorski

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez cube Zobacz posta
    Albo.... kup, zacznij jeździć, wytrzmaj ból na początku, podejrzewam, że w połowie pierwszego dnia będzie już ok.
    chciałem właśnie tak zrobić i kupić buty,ale trochę się boję że kilka stówek pójdzie na marne i buty będą leżały w piwnicy,a nie śmigały razem ze mną na stoku

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr0984 Zobacz posta
    Jeżeli miałeś podobny problem jak ja to napisz jakie masz buty, może i mi podpasują
    Mam takie. Dla mnie są super.

Domyślnie

obecnie mam od kilku lat Atomic Race 1 PRO twardość chyba 140. Problem z bolącym śródstopiem to u mnie ewidentna sprawa tawrdości. Jako instruktor i ktoś kto kiedyś jeździł po 60-70dni w sezonie nie wyobrażałem sobie jazdy w papuciach. Kiedyś w Langach płakałem na stoku w pierwsze 1-2 dni (później ból ustępował i było ok lecz po przerwie 4-5 dni walka z bólem wracała). Po jednym dniu zawodów, pojawił mi się -jak to lekarz nazwał: tętniak- guzek, który po dotknięciu powodował potworny ból. Kupiłem jakieś kapcie Koflacha czy jakieś tam i sezon przemęczyłem. But muszę mieć twardy, zwłaszcza, że sporo na tyczkach goniliśmy, trochę w klubie trochę, dla siebie. Przez guzek i brak czasu przerwa i potem powrót i chyba z 8 lat temu wróciłem i relaks lecz buty dalej twarde, Myślę jednak że główny powód obecnego bólu to fakt iż trochę mnie się przytyło i nacisk na sródstopie przy dość mocnych przeciążeniach jest ogromny. Teraz mój sposób na przypadłość: dwa dni przed nartami ubieram buty w domu na ok godzinę i dopinam tak jak na stoku, dzień przed również i na stoku owszem czuję lecz już mniej i tylko w pierwszym dniu. Dodatkowo mimo iż buty formowane termicznie zawsze wrzucam pod nogi pasażera w aucie by założyć ciepłe. But jest tak twardy, że po nartach ciężko mi wyjąć z niego nogę.
    Co jeszcze może być przyczyną to "mocno nieforemna" noga, miałem kumpla, który zawsze miał problem ze zbyt grubą łydką, inny zbyt wysokie podbicie, może to jest powodem?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez piotr0984 Zobacz posta
    trochę się boję że [...] buty będą leżały w piwnicy,a nie śmigały razem ze mną na stoku
    E tam, wrzuć je do plecaka to nie będziecie się rozstawać albo puść luzem to śmigną w dół szybciej niż ty
    ...

A poważnie sprawdź u lekarza czy nie masz zapalenia powięzi podeszwowej albo (co bardziej prawdopodobne) nie masz "zbitych kłębków" nerwów w okolicy lędźwi (jeśli ich się nie "rozbije" powodują od czasu do czasu mocny ból w stopie).

Ból zawsze sygnalizuje, że coś złego dzieje się w organizmie; nie wolno go lekceważyć.
    Ostatnio edytowane przez popi ; 17-01-2013 o 21:50
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez popi1612 Zobacz posta
    E tam, wrzuć je do plecaka to nie będziecie się rozstawać albo puść luzem to śmigną w dół szybciej niż ty
    ...

A poważnie sprawdź u lekarza czy nie masz zapalenia powięzi podeszwowej albo (co bardziej prawdopodobne) nie masz "zbitych kłębków" nerwów w okolicy lędźwi (jeśli ich się nie "rozbije" powodują od czasu do czasu mocny ból w stopie).

Ból zawsze sygnalizuje, że coś złego dzieje się w organizmie; nie wolno go lekceważyć.

Piotr jak skończymy pisać książkę o fotografii to zaczniemy nową o zdrowiu...

Domyślnie

Chyba już lepiej o akcesoriach zimowych, takich jak buty narciarskie

A cały czas zastanawia mnie Twój licznik... I widzę po avatarze, że Ciebie też
    Ostatnio edytowane przez ekonet ; 20-01-2013 o 23:51 Powód: nie piszemy postu pod postem.
    "Któż jak BÓG!" - Św.Michał

Domyślnie

Podobnie miałem z prawą nogą. Stopa w lewym bucie jak w kapciu, w prawym już gorzej. Wynikało to jak się okazało z tego, że na stoku mocniej pracuje prawą stroną.
    Pomogła dokładna regulacja zapięcia. Pierwsze dwie klamry ustawione tak aby stopa była dobrze trzymana ale żeby zbyt dużego ucisku nie miała. Klamry na piszczeli ustawione dość mocno aby w tym miejscu but dobrze nogi się trzymał.
    Teraz 4h jazdy to żaden problem, wczoraj np 7h

Co do twardości to nie bierz zbyt miękkiego buta. Celuj w 80-100.
    Pozdrowienia ze stoku
    Aktualnie z Kamienicy
    nic...

Strona 5 z 7 PierwszyPierwszy ... 34567 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów