Szukaj
Pozwolę sobie zamieścić mały test porównawczy lamp, po lewo SB-900, po prawo YN560-III, ustawione w tej samej odległości od monitora.
Wyzwalanie - Yongnuo RF-603 i fotocela w SB-900.
Ustawienia aparatu - ISO100, 1/160s, f/22
Lampy: 24mm
Moc: 1/1
Moc: 1/32
Widać delikatną różnicę w barwie światła.
Ogólnie jestem zaskoczony na plus 560tką, wykonana jest z taniego plastiku (który pachnie CHRL), pobiera mniej prądu niż SB-900, a w połączeniu z wyzwalaczem daje dosyć spore możliwości zdalnego błyskania. No i cena, lampa + wyzwalacz (jeden) to koszt do 400zł, jednakże na Allegro można dorwać bardzo interesujące zestawy pt. 2 lampy YN560-III + 2 wyzwalaczo-odbiorniki RF-603N za 700zł.
Myślę że jest to dobra oferta dla początkujących (jak i zaawansowanych) błyskaczy, zwłaszcza że jak widać lampa ta nie ustępuje zbytnio droższej Sabince.
Zastanawialem się nad zakupem tej lampy, mam juz SB800. W ocenach tego produktu na amazonie znalazłem badzo dużo negatywnych opinii, w szczególności wiele osób pisze o tym, ze po kilku sesjach lampy odmawiały posłuszeńswa. Czy któryś z forumowiczów może się podzielić swoimi spostrzezeniami z uzytkowania lampy po kilku miesiącach pracy?
D70s, N18-70, SB800, Velbon DF 50
tez bardzo sie zastanawiam nad ta lampa ew 565 i 568 bo ma auto fp co niekiedy moze sie przydac, ale rozbieznosc ceny w uk to prawie x2 ale do manuala moze byc bardzo fajna wlasnie 560
Ostatnio edytowane przez witboy ; 25-06-2014 o 14:48
d750 + d800+dk17m+dk19+ gripy newell+> nikkor 28 1.8g , Jupiter 37a, sigma 35 art, sigma 24 art, sigma 50 art, sigma 85 art +> sb910 + 400ws z aku +yn685 -> kiev 60 + sonnar 180
https://500px.com/witoldpiotrowski
Wiem, ze to lampa manualna, chodzi mi o informacje jak sprawuje sie po dłuższym okesie użytkowania, tzn. jaka jest faktyczna jakość wykonania, bo wiadomo, że ew. wady wyjda dopiero po czasie.
D70s, N18-70, SB800, Velbon DF 50
Witam;
chyba najlepsza konkluzja co do tych lamp padła kilka postów wyżej, że jest to dobry wybór dla kogoś, kto amatorsko zajmuje się fotografowaniem. Użytkuję Sb-900, 2xYN-560III i RF-603 - szczerze mówiąc złego słowa nie mogę o nich powiedzieć a użytkuję je od prawie roku (fakt, że niezbyt intensywnie). Mocne lampy, dzięki wbudowanemu odbiornikowi dość łatwo można pokusić się o namiastkę przenośnego studia dla początkujących.
Jak na razie wszystko działa bezawaryjnie i pewnie. Patrząc przez pryzmat SB-900:
- mam wrażenie, że jednak nieco intensywniej eksploatują akumulatorki niż sabinka
- lampę kupuje się gołą bez dyfuzora a jak już dokupi się dyfuzor, to nie mieści się on w etui dołączonym do lampy (drobiazg ale wkurza)
- całkiem solidne wykonanie, plastik odbiega in plus od np. YN-460
- intuicyjne menu, brakuje mi trochę kółka nastaw z SB-900
- stabilne działanie
- duży zasięg odbiornika
Generalnie tak z perspektywy czasu rzeczą, której mi najbardziej brakuje to obsługa AutoFP, ale to już nie ta półka cenowa. Poza tym warto mieć świadomość, że odbiornik w lampie współpracuje z nadajnikiem RF-603 (być może również z RF-602 nie pamiętam teraz). w pewnym sensie to zamknięte rozwiązanie - nie wiem czy będzie działało z RF-622 na przykład. Chociaż, po zastanowieniu - różnica w cenie miedzy 560 II i III to około 30 zł więc zawsze można używać jej z zewnętrznym odbiornikiem. Gdybym miał jeszcze raz wybierać, to albo próbowałbym zbudować system wspierający autoFP i TTL w oparciu o jakieś lampy w rodzaju lamp YN-568 i nadajnika RF-622 co pewnie kosztowało by około 2000 zł, albo wybrałbym dokładnie to samo.
Pozdrawiam
Piotr Z.
Podłączę się do tematu..
W najbliższym czasie planuję zakup lampy.
W oko wpadły dwie: YONGNUO YN-560 II lub nowsza YN-560 III.
Którą wybrać? Warto dopłacać do nowszej?
Czy ewentualnie szukać czegoś droższego z iTTLem???
D7100 | X-T10 || S17-50 2.8 | 18-55 | 18-105 VR | 35mm f/1.8G | YN-565EX
Różnica ok 40 zł. Hmm... czy to dużo? Dla mnie wybór byłby oczywisty. Zważywszy, że mam wyzwalacze YN i również rozważam tę lampę...![]()
Nikon
Skontaktuj się z nami