Na forum Pentaxa pojawiła się ciekawa recenzja/test lampy, do poczytania tutaj.
Szukaj
Na forum Pentaxa pojawiła się ciekawa recenzja/test lampy, do poczytania tutaj.
Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
"I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"
Dzisiaj po 15 pod PKiN razem z AdamoN będziemy ją macać i testować. Jak nie za późno, to jak ktoś chce niech podjeżdża. Sorry, że dopiero teraz, wcześniej nie wpadłem na to by napisać o tym![]()
D700 ¦ MB-D10 ¦ N24-70/2.8 ¦ N50/1.8G ¦ N85/1.8G ¦ YN560-III ¦ thinkTANK photo
Cześć. Jestem tu nowy. To mój pierwszy post, mam nadzieję że okaże się przydatny. Posiadam 3 szt YN-560III z wyzwalaczem RF-603. Co do jakości wykonania to nie mogę nic zarzucić tym błyskotkom. Mam też SB-600 nikon, oraz YN-460II. Myślę że jakość wykonania jest podobna a nawet lepsza niż w SB-600 i dużo lepsza niż YN-460II. Co do samej lamy to obsługa jest bardzo prosta. Czasy synchronizacji to odpowiednio 1/250 dla nikona D300s (przy 1/320 widać już zamykającą się migawkę która zabiera około 20% zdjęcia), oraz 1/800 dla nikona D40. Z Phottix Strato(lama w trybie manualnym: nadajnik na aparacie, lampa na odbiorniku) doszedłem do 1/1000s więc myślę że ograniczeniem jest radio. co do powtarzalności błysku to nie zauważyłem żadnych problemów. jeśli chodzi o zasięg to nie mogę się wypowiedzieć gdyż wszystkie próby wykonywałem w pomieszczeniach. Jeżeli wyzwalacz założymy na sanki i podłączymy kablem do gniazda wyzwalacza to drugim nadajnikiem wyzwolimy zarówno aparat jak i lampy. Postaram się zamieścić jakiś przykład w wątku o błyskaniu w pomieszczeniach. Pozdrawiam![]()
Nareszcie znalazłem chwilke czasu żeby podzielić się z Wami moim jakże króciutkim obcowaniem z tym lampiszonem.
Kolega Olsza użyczył lampy na mały teścik za co bardzo dziękuję.
Pierwsze wrażenie - nowa 560 III wykonana jest z bardzo przyjemnego plastiku (osobiście mam wersje I ). Wyświetlacz zamiast LEDów jest świetnym i bardzo wygodnym rozwiązaniem. Nie wiem jak to się przekłada na żywotność baterii...
Producent daje w zestawie bardzo praktyczny pokrowiec ala SS900 gdzie można ukryć podstawkę do zamocowania lampy na stole. Przypomnę że do pierwszej wersji producent przewidział woreczek, który wydaje się delikatnie za mały.
Zapomniałem zapytać Michała czy w zestawie dołączona była mydelniczka - ja do wersji I kupiłem je osobno.
Lampa posiada regulacje do 1/128 co czasem jest bardzo przydatne oraz tryb multi.
Lampe przetestowaliśmy na RF602 na odległości około 70 m. Synchronizuje się do 1/250 wyzwalając się za kazdym nacisnięciem spustu migawki. Nie testowaliśmy lampy na większej odległości z 2 powodów: było cholernie zimno i nie używam większych dystansów
Niestety mało przyjemna temperatura nie pozowliła na szczegółowy test, jednak pomacałem lampe przed zakupem i podjąłem decyzje - WARTO !!! zwłaszcza że cena lampki zachęca do jej nabycia. Najbardziej podoba mi się fakt że lampa bezpośrednio wpinamy w mocowanie bez wyzwalacza co troche bardziej mnie uspokaja (oczywiście nie twierdze że lampa z wyzwalaczem jest niestabilna ale chodzi o komfort psychiczny)
D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |
D700 ¦ MB-D10 ¦ N24-70/2.8 ¦ N50/1.8G ¦ N85/1.8G ¦ YN560-III ¦ thinkTANK photo
No i udało mi się zamieścić obiecane zdjęcie.
http://forum.nikoniarze.pl/showpost....postcount=2819
Moc lampy jest naprawdę duża. Zgodnie z opisem jedna z lamp znajdowała się we wnętrzu softboxa z założoną mydelniczką i do prawidłowego naświetlenia wystarczyła 1/32 mocy. Lampa w kontrze powyżej tła była na 1/128 mocy i musiałem ją zdławić filtrem szarym bo za mocno błyskała. Na plus lampy należy też zaliczyć szybkie ładowanie.
Uzależniony od B Ł Y S K A N I A
Witam, mam pytanie, czy lampa wpięta bezpośrednio w sanki body działa także jako nadajnik radiowy ? (tak jak rf 602 ?)
D700 + D750+D90+N35/1.8+N85/1.8+N28/1.8+SB900+YN602
Dorzucę moje 3 grosze. Jako, że jestem kanoniarzem (choć też mam fufu S5Pro) używam 580exII canona. Swego czasu Yongnuo wprowadziło 565ex w obudowie zerżniętej żywcem z wspomnianej 580 do tego dali tak samo skopiowany pokrowiec. 560-III została zapakowana w tą samą obudowę i pokrowiec. Jakość wykonania bardzo dobra. Nie robiłem jeszcze dokładnych testów porównawczych wszystkich trzech lamp, dopiero się przymierzam do przeprowadzenia sensownego testu. Kupiłem 2 sztuki 560-III i jeden RF-603c, na dniach ma przyjść 2 x RF-603n. Wtedy zabiorę się za teścik.
Pozdrawiam Szymon Znojek
S5Pro+MB-D200; Ʃ 18-35/1.8A; 80-200/2.8D ED; 50/1.8D; SY 85/1.4; Ʃ 24-60/2.8D; Metz 48 AF-1; EX1; reszta z C
Witam, myślę że temat odpowiedni, nie będę zakładać nowego![]()
dzisiaj zauważyłem coś dziwnego w wyświetlaczu w YN 560III, dawno jej zasadniczo nie używałem, bo ostatnio nie mam za wiele czasu na to ale dzisiaj moim oczom ukazało się coś takiego, pytanie czy wcześniej po prostu tego nie zauważyłem czy nagle wyskoczył jakiś defekt ?
ktoś ma podobny objaw w swojej lampie ?
dodam że widać to w słabszym świetle, robiąc zdjęcie oświetlając inną lampą czy też w świetle słonecznym, efekt zanika..
co o tym myślicie ?
Nikon D800 + N 50 1.8G Facebook adrianwala.art
Skontaktuj się z nami