Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 15

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Dwie lampy zamiast jednej

Przygotowuję się do focenia szkolnej imprezy na sali gimnastycznej. Robiłem to kiedyś przy pomocy SB 22s z rożnym skutkiem. Teraz mam dwie SB800 i chcę ich tam użyć razem. Skoro liczba szacunkowa jednej wynosi 38, to jeżeli odpalę dwie razem ( w CLS lub SU-4) to liczba przewodnia się podwoi ?
    D810 N20-35/2,8 AF-D; N50/1,4 AiS; SB-800

Domyślnie

Liczba się nie podwoi ale będziesz mógł przejść o jeden stopień ( np zamiast w przysłony 4,5 użyć 5,6)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Zom53 Zobacz posta
    Przygotowuję się do focenia szkolnej imprezy na sali gimnastycznej. Robiłem to kiedyś przy pomocy SB 22s z rożnym skutkiem. Teraz mam dwie SB800 i chcę ich tam użyć razem. Skoro liczba szacunkowa jednej wynosi 38, to jeżeli odpalę dwie razem ( w CLS lub SU-4) to liczba przewodnia się podwoi ?
    Będzie 2x więcej światła - co oznacza, że LP zwiększy się o pierwiastek z 2 (1.41)
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Jeżeli tak jest to 1.41 x 38 =53,58. Oznacza to bardzo duży wzrost LP. Ciekaw jestem, czy zależy to od sposobu rozmieszczenia lamp (ustawione obok siebie czy rozstawione np. w odległości kilku metrów) oraz czy zależy od sposobu pracy ( master + zdalna lub obie w SU-4).

Domyślnie

Hmm, rozumiem, że to pytanie tak gwoli ciekawości? Bo co ma liczba przewodnia do tego co tam będzie? nie będziesz błyskał z pełną mocą imprezy sportowej, bo wtedy będziesz musiał robić po jednej klatce z każdej akcji (jeśli sala gimnastyczna to chyba impreza sportowa?). A przez coś zamierzasz błyskać czy gołe lampy?

Domyślnie

Pytanie oczywiście dla ciekawości ale impreza nie sportowa tylko przedstawienie szkolne (scena nieoświetlona reflektorami na poziomie parkietu pod ścianą, oświetlenie jarzeniowe , widzowie w odległości ponad 10m).
    Planuję rozmieścić po jednej i drugiej stronie sceny po jednej SB 800 na statywach z nasadką rozpraszającą i sterować nimi lampą wbudowaną lub z SB 700 na body. I tu nie wiem czy te 800-setki dadzą rade.

Domyślnie

Pytanie oczywiście dla ciekawości ale impreza nie sportowa tylko przedstawienie szkolne (scena nieoświetlona reflektorami na poziomie parkietu pod ścianą, oświetlenie jarzeniowe , widzowie w odległości ponad 10m)...
    Też czasami coś takiego pstrykam. Na sali gimnastycznej jest ciężko. Zwłaszcza przedstawienie. Zazwyczaj umawiam się z koleżanką, która przedstawienie przygotowuje i po lub przed robimy ustawki i z jedną lampą, z bliska robię dzieciakom fotki. Wychodzi ciekawiej, bez stresu i bez przeszkadzania podczas przedstawienia. Chociaż wówczas i tak rodzice walą czym popadnie na oślep
    Tutaj jest... podpis

Domyślnie

Rozumiem. Brzmi sensownie, myślę, że dadzą radę. Co do sterowania wbudowaną to bym w to nie wszedł. Podejrzewam, że przy sali średniej wielkości wbudowany flesz może być za słaby i sytuacja może wyjść spod kontroli (np. raz bedzie ok a raz błyśnie tylko jedna lampa).

Domyślnie

1) poczytaj o naturze światła - książki z fizyki.
    2) LP wzrośnie pod warunkiem, że będzie to "jedno" źródło światła, więc jedna przy drugiej, w każdym innym wypadku, nie ma przelicznika wzrostu LP, bo to zależy od dziesiątek parametrów.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

GN38 jest dla zoom'u lampy przy 35mm, a na pełnej mocy SB-800 ma GN56, zatem dwie mają liczbę przewodnią 79.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów