Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Tulipany.

Domyślnie Tulipany.

Witam !

Na samym początku, pragnę was poprosić o brak ostrej krytyki, ponieważ to moje pierwsze zdjęcia, pierwszą lustrzanką. (dostałem na wypróbowanie Nikona D40 )

Wstawiam te zdjęcia tutaj, po to byście mogli mi wskazać ewentualny kierunek rozwoju, czego się wystrzegać, co poprawić.

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że zdjęcia odbiegają, bardzo mocno od forumowego standardu, liczę jednak na wyrozumiałość, oraz cenne porady.

1.

2.

3.

4.

Pozdrawiam !

P.S. Takie pytanie do forumowiczów, bawił się ktoś dzisiaj w sztabach WOŚP ?

Domyślnie

Czyżby moje zdjęcia były tak perfekcyjne że nikt nie śmie się ich oceniać ? hahahahahha

Okej, tutaj wrzucam zdjęcia, co prawda wykonane Kodakiem P850, ale chodzi mi o to, żebyście ocenili mój ,,warsztat"

5.
    6.

Domyślnie

igoras1997 pierwsze primo: http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=216537

drugie "primo" wszyscy zrobili "wow" że masz lustrzankę i zrobiłeś foto tulipana dlatego też komentarzy brak....
    ale nie poddawaj się!
    D90 + N35-80 + S75-300 +H58 +N50 +SB700

Domyślnie

Ah, sorry. Na większości forum zdjęcia wyrzucanie automatycznie się zmniejszają. Jak bd jutro na pc to zmienie. Może jakieś porady techniczne, cży coś? Co do tematyki, od czegoś trzeba zacząć a że nic innego nie miałem pod ręką... i

Domyślnie

od czego zacząć ... od przeczytania instrukcji obsługi aparatu , jak już to zrobiłeś
    to może trochę poczytać o fotografii , o kadrowaniu , o zasadach jakie panują w fotografii
    a później robić zdjęcia , oglądać je krytycznie a jak stwierdzisz , że coś Ci się podoba
    to wstaw do oceny innych
    o tulipanach nic nie napiszę ponieważ poza kolorem mało co widzę ...
    co chciałeś pokazać nam na zdjęciu nr 5 i 6 - piszesz o warsztacie
    miałeś na myśli to co jest za kotkiem , ciężko coś powiedzieć nie widać co jest za drzwiami
    a tak poważnie to może zdjęcie nr 6 - coś można by poprawić w programie graficznym i coś z niego wyciągnąć
    ale najważniejsze robić i się nie poddawać , a za rok jak wrócisz do tych zdjęć to będziesz wiedział dlaczego
    mało ludzi się wypowiedziało

Pozdrawiam i powodzenia

Domyślnie

Celowo napisałem warsztat w cudzyslowiu

Dziękuję za wyczerpujaca odpowiedź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez igoras1997 Zobacz posta
    Celowo napisałem warsztat w cudzyslowiu

Dziękuję za wyczerpujaca odpowiedź
    wiem , ja też nie do końca pisałem poważnie

Domyślnie

Cóż, zadam Ci kilka pytań które właściwie dotyczą każdego zdjęcia:
    1. Który element jest ostry ?
    2. Czy element który jest ostry chciałeś nam jakoś szczególnie zaprezentować, zasługuje na prezentację?
    3. Co w danym zdjęciu Ci się podoba
    4. Czy patrzałeś na inne prace kwiatów ? Jeśli tak zrób to ponownie patrząc raz na dobre zdjęcie kwiatowe, raz na Twoje , wnioski wyciągnij sam...

Opanuj następujące pojęcia: kompozycja, głębia ostrości , mocny punkt to tak na sam początek i poza czytaniem, porównuj swoje prace do innych dobrych zdjęć.
    D610. F801s. N28-70/2,8. N50/1,4D. N55/1,8micro. N85/1,4. N70-200/2,8VR. Sb800. LP mini trekker

Uprawnienia umieszczania postów