Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie problem z doborem koloru

pomozecie dobrac jakis sensowny kolor Nef do pobrania

http://www18.zippyshare.com/v/65072097/file.html

Domyślnie

Ale jaki kolor chcesz dobierać? Chodzi Ci o ustawienie balansu bieli? czy atisticką przeróbkę?

Jeśli to pierwsze, to masz tam przynajmniej 3 różne źródła światła (jeśli chodzi o barwę) i jedyne rozsądne sprowadzenie tego do jednej tonacji to korekty lokalne czy inne wywołanie na 3 razy. A jeśli wolisz kompromis, to najwięcej (moim zdaniem) jest tam światła marnych świetlówek (w każdym razie coś w okolicach 2600K).
    To, co widzisz, nie jest tym co widzisz.

Domyślnie

tak ustawienie balansu bieli

Domyślnie

Niestety wysokie ISO plus szalone światła i rewelacji nie ma. Ale jest znośnie. Rzeczywiście okolice 2600K i w LR zmniejszenie Tint o 7 punktów na moje oko wyglądają w miarę. Ale można się pobawić w wyrównanie temperatury/odcienia twarzy pary i ludzi w tle. Chyba tylko pani po prawej wpadła w bardziej żółte światło - reszta jest w różowawym.
    Nie wiem, czy trzeba usuwać cały charakter oświetlenia - ma to jakiś tam urok (czerwona kontra na plecach to ciekawostka). Po lekkim dostosowaniu suwaków HSL, winietce i regulacji kontrastu sceny, wyszło mi mniej więcej tak jak poniżej, chyba jest całkiem akceptowalnie generalnie:

Na pewno można lepiej i uzyskać czyściejsze kolory, jednak to tak na szybko w LR. Połączenie NX i LR powinno dać lepszy efekt. Ciężko też powiedzieć czego oczekujesz, ile pracy chcesz włożyć i jak sam widzisz to zdjęcie.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 19-01-2013 o 13:46

Domyślnie

ok dzieki

Domyślnie

Ja bym to widział tak
    Ostatnio edytowane przez manquer ; 19-01-2013 o 15:29
    Tak sobie czytam to forum, i czytam...

Domyślnie

"Tak", czyli jak?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    "Tak", czyli jak?
    Nie widać zdjęcia ?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez manquer Zobacz posta
    Nie widać zdjęcia ?
    Widać, tylko niewiele to wnosi do tematu. Napisz co zrobiłeś i z jakimi parametrami, wtedy to będzie jakaś pomoc, a tak, to tylko wiemy, że Ty sobie poradziłeś.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez donkiszot Zobacz posta
    Napisz co zrobiłeś i z jakimi parametrami
    O.K.
    W pierwiej kolejności ogólny balans bieli pipetką na suknię PM.
    A później zabawa brushem na kilka razy, desaturacja/balans bieli/kontrast/kolor: białych obszyć, twarzy gości/PM, gajeru młodego, obrazków na ścianie i bukietu młodej.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów