Close

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 13

Domyślnie D40 + Sigma 30 f/1,4 HSM

Witam,
    W którymś z wątków wyczytałem, że ktoś proponował D40 + Sigma 30 f/1,4 HSM. Mam obawy czy przy przesłonie f/1,4 będzie głębia ostrości wystarczająca do robienia zdjęć rodzinie w pomieszczeniach (tak, żeby nie używać lampy)? Ktoś może testował takie ustawienia (może z innym body he, he)?

Domyślnie

pamiętaj że sigma ma HSM a więc na D40 to tylko MF pozostaje a przy f1,4 na MF to ciężka sprawa na takim wizjerku trafić.
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

chciałbym mieć taki problem z bardzo małą głębią ostrości i przysłoną 1,4

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez King Zobacz posta
    pamiętaj że sigma ma HSM a więc na D40 to tylko MF pozostaje a przy f1,4 na MF to ciężka sprawa na takim wizjerku trafić.
    ta sigma chyba powinna w pelni działać z D40 właśnie dlatego że ma silnik HSM
    Ostatnio edytowane przez suomi ; 24-03-2007 o 20:10
    Wolność to wśród mądrych ludzi żyć, widzieć dobroć w oczach ich... i szczęście...

Domyślnie

Bardzo dziwne pytanie, głębia ostrości jest przewaznie zamierzonym efektem a co ma z tym wspólnego rodzina i lampa? przy 1,4 będzie z pewnością krótka a obrazek rozmydlony
    D2H,D700, SB800, Jupiter 37A 135, PCS ARSAT H 35 F2,8, Nikkor AiS 28 F2,8, Nikkor 80-200 F2,8, Nikkor 24-70 F2,8, Nikkor 55 F1,2, Nikkor 105 2 DC, Sigma 50 F1,4.

Domyślnie

King, co Ty wygadujesz? Wlasnie skoro ma HSM, to znaczy ze AF bedzie dzialal z D40...

A glebia ostrosci na 1.4 jest malenka, choc oczywiscie wiele zalezy od tego, z jakiej odleglosci fotografujesz... Tez zalezy od tego, jak rodzinka jest rozmieszczona w pokoju. Mam ta Sigme i chwale sobie bardzo. Naprawde trzeba sie postarac, zeby trzeba bylo lampy uzywac. A w D40 masz ponadto nizsze szumy i wyzsze ISO, wiec az sie prosi o taki komplecik.
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

King, co Ty wygadujesz?
    łosz kurde wszystko mi się ostatnio kręci wszystko przez to, że za mało sypiam ostatnio. Mój błąd będzie działać jak najbardziej OK.
    D7200 | D50 | S 17-50 | N 18-70 DX | N 50 | S 70-200 |SB 600 |

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jakubas Zobacz posta
    King, co Ty wygadujesz? Wlasnie skoro ma HSM, to znaczy ze AF bedzie dzialal z D40...
    Teoretycznie tak, pytanie jak w praktyce. Mało to przypadków w wydaniu sigmy że cuś powinno biegać, a nie biega. Upgrade softu zazwyczaj załatwia sprawę. Jednak siakiś stres i niepewność pozostaje.
    pozdrawiam Krzysiaczek

Domyślnie

wlasnie, upgrade softu. Mnie tez to czeka, bo Niedzwiedziowa Sigma byla zjustowana pod D200. Ale FF jest tak niewielki, ze nawet na 1.4 od biedy do przyjecia. Na szczescie serwis zalatwia to w ramach gwarancji. A szkielko poza tym rewelacyjne - ostre, plastyczne i kontrastowe (a brak kontrastu ostatnio mi sie we znaki dawal).
    forum.niekojarze.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MYSZ Zobacz posta
    Bardzo dziwne pytanie, głębia ostrości jest przewaznie zamierzonym efektem a co ma z tym wspólnego rodzina i lampa? przy 1,4 będzie z pewnością krótka a obrazek rozmydlony
    To był przykład - masz powiedzmy zrobić zdjęcie rodzicom ale nie chciałbyś używać błysku, przy maksymalnym akceptowanym ISO i czasie okazuje się, że do prawidłowej ekspozycji potrzebujesz ustawić przesłonę na 1,4 (ogniskowa 30). Czy nie okaże się, że tylko np. oczy są ostre a cała reszta postaci już nie?

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów