Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 20

Wątek: Malbork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    Anar,kontrast kontrastem, ale i tak jest za ciemno.
    Ta czerń zbyt z powiela cały obraz i zakłóca ostateczny odbiór tych miejsc.
    Dodatkowo tu powinno się naprostować tak by zniknął efekt obalającej się ściany.
    w analogowej nigdy słowa nie usłyszałem o wyprostowaniu czegokolwiek a tutaj co komentarz... działa jak grupowe myślenie ^^

tak sobie mysle czy gdybym wrzucił ten zdjęcia do działu reportażu to tez byscie zwracali uwagę na cyfrowe poprawianie mankamentów szkła czy jednak nie...

a co do ciemności to nowy materiał właśnie w tamtym dziale, wybaczcie ale trzymanie szczegółów wszędzie tak samo mocno do mnie nie podchodzi jak usuwanie skaz z twarzy osoby portretowanej.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthrea...21#post3018721

.
    Ostatnio edytowane przez Anar ; 10-01-2013 o 13:02
    D80 | D600, N16-35 | EIZO SX22, i1 Display Pro | WWW | Vieworld Photo Magazine

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anar Zobacz posta
    (...)ale trzymanie szczegółów wszędzie tak samo mocno do mnie nie podchodzi jak usuwanie skaz z twarzy osoby portretowanej.
    Nikt nie wysunął takiej tezy. Wszystko zależy od tego, czy czernie i inne tony tworzą ciekawą i zrównoważoną kompozycję (co oczywiści podlega indywidualnej ocenie). Nie chodzi o ciągnięcie na siłę cieni, czy programowy zakaz stosowania czerni. Ciemny cień może mieć swój wyraz i dobrym przykładem są prace np. Gabriele Croppiego http://www.gabrielecroppi.com/gc/. Pzdr

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dune Zobacz posta
    Nikt nie wysunął takiej tezy. Wszystko zależy od tego, czy czernie i inne tony tworzą ciekawą i zrównoważoną kompozycję (co oczywiści podlega indywidualnej ocenie). Nie chodzi o ciągnięcie na siłę cieni, czy programowy zakaz stosowania czerni. Ciemny cień może mieć swój wyraz i dobrym przykładem są prace np. Gabriele Croppiego http://www.gabrielecroppi.com/gc/. Pzdr
    zdjęcia ciekawe (cykl NY mam tutaj na myśli)

tylko nie rozumiem powiązania tego z sufitem kaplicy o ktorym tyle juz uslyszalem

Domyślnie

zdjęcia ciekawe (cykl NY mam tutaj na myśli)

tylko nie rozumiem powiązania tego z sufitem kaplicy o ktorym tyle juz uslyszalem
    Powiązane są wykorzystaniem w kompozycji relatywnie dużych płaszczyzn czerni

Domyślnie

w analogowej nigdy słowa nie usłyszałem o wyprostowaniu czegokolwiek a tutaj co komentarz... działa jak grupowe myślenie .
    Przepraszam, że się wtrącam - co tu do rzeczy ma, czy zapis jest analogowy, czy cyfrowy?
    Prawie od początku fotografii istnieją aparaty na ławie optycznej (tzw. łamańce) i prostowanie zdjęć architektury było zawsze normą techniczną. Później pojawiły się obiektywy tilt/shift umożliwiające taki zabieg w "zwykłych" aparatach. Teraz są też programy graficzne, pozwalające wykonać taka korektę w komputerze, choć już w ciemni analogowej można było sobie z tym poradzić (przez m.in. jednostronne uniesienie maskownicy).

Możesz, jak najbardziej, mieć koncepcję takiego zdjęcia, jakie pokazałeś. Zarzucanie jednak innym, że wolą technicznie poprawny obraz dlatego, że są pod wpływem "grupowego myślenia" to jednak przesada.
    Dla wielu osób zajmujących się lub interesujących fotografia architektury "walące się" ściany, to po prostu błąd techniczny.
    - Stary człowiek czytał dziecku Odyseję i ono w ogóle przestało mrugać oczami. A ty co opowiesz?
    - Przechodząca kobieta, która w deszczu złożyła parasol i zupełnie przemokła...

Domyślnie

Jak dla mnie słabo. Czernie zbyt smoliste, krzywo...nie kupuje
    K5 + S10-20 + 40/2.8 Ltd + 70/2.4 Ltd + 15/4 Ltd + T70-200/2.8 + Lee Filters
    http://bartekkw.deviantart.com/
    "Dwanaście świetnych fotografii każdego roku to wspaniały plon" Ansel Adams

Domyślnie

Fajna czwórka, ładne światło na podłodze. Tutaj cienie mi nie przeszkadzają, mają wsparcie w światłach i ich "gładkiej" tonalności.

Domyślnie

Wstaw 3. w kolorze.
    4. najlepsza z całej serii !!!
    Pozdrawiam Krzysztof M.
    Mam co mam i jest mi z tym dobrze ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mjr Zobacz posta
    Wstaw 3. w kolorze
    "taki plik nie istnieje"

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów