Jakbym mogła, to na pewno brałabym D80![]()
lepszy ogólnie. cena wiadoma, o możliwościach można przeczytać, z tymże D40 jest raczej krytykowany, sama nie wiem czemu.
Szukaj
Jakbym mogła, to na pewno brałabym D80![]()
lepszy ogólnie. cena wiadoma, o możliwościach można przeczytać, z tymże D40 jest raczej krytykowany, sama nie wiem czemu.
A ile i jakie docelowo zamierzasz dokupic obiektywy? D40 oraz D40x nie beda wspolpracowały np. z dosc popularnym obiektywem stałoogniskowym 50mm (nie on swojego silnika).
Jesli natomiast bedziesz mial tylko obiektyw kit oraz pozniej np. kupisz sobie jakies tele z silnikiem to mozesz brac D40 lub D40x.
Jest krytykowany, bo wielu nie spodobało sie posuniecie Nikona z wykastrowaniem go z "śrubokręta" do napedu obiektywow bez wlasnego silnika. Poza tym to całkiem fajny aparacik.
Na razie nie planuję kupna obiektywu. Myślę, że na początek powinien wystarczyć mi kit.
Mysle, ze D40 lub D40x moze byc Ok.
Tu masz testy obu:
D40 - http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5092
D40x - http://fotopolis.pl/index.php?n=5679
Dzięki ;)
Bierz D40!! Jest nieporównywalnie lepszy od D50! To nowszy aparat, świetny wyświetlacz, mały a zarazem idealny ergonomicznie. Dużo nowych rzeczy przeniesionych z D80. Minusem tylko jest to że ma 3- polowy autofokus, ale czy bedzie Ci to tak bardzo przeszkadzać? Masz mnóstwo obiektywów do wyboru! Jak to jest Twoja pierwsza lustrzanka to na początku smiało obejdziesz się z obiektywem stałoogniskowym 50mm, pewnie w ogóle nie będzie ci potrzebny. Nie słuchaj opini że bedziesz miała mniej obiektywów do wyboru itd. D50 to już body z przeszłości, zobacz jaki świetny ma wyświetlacz D40, jak świetnie można oceniaś jak wyszły fotki, jaką ma jasność i ile menu ma świetnych funkcji dla amatora który kupuje swoja pierwsza lustrzankę. Jeżeli po wielu miesiacach stwierdzisz że aparat ogranicza twoje umiejętności to wymienisz sobie body na D80, teraz bież D40, to świetny aparat!
Nie, ale taka prawda jest! I jeszcze jedno, jeżeli naprawdę będziesz potrzebować JUŻ TERAZ starych obiektywów to wybierz body D70s a nie D50, bo to byłoby cofanie się, to stary aparat po prostu. A w ogóle to Nikon zrobił duży krok w bezszumowych fotkach, D80 i D40 to przełom, już nie mamy sie co martwić że C mniej szumi. Nowe aparaty Nikona są tego dowodem. D40 to świetny wybór!
Skontaktuj się z nami