Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Ja polecam jednak oryginalne póki co... Trochę kasy już wrzuciłem, ale właściwie powoli widać koniec zakupów. Taka była idea - trochę tańsze lampy, ale żeby było na modyfiktaory. Jakość wykonania i wygoda softboxów rotalux to mistrzostwo świata. Deflektor masz w komplecie. Ostatecznie i tak skończysz na oryginalnych, jedyny problem, że ucząc się nie wiadomo co się chce, chce się przecież spróbować wszystkiego...

Chytrych planów też szukałem, w UK jest trochę na ebay, u nas cienko. Ale jak zobaczyłem różnicę barwową między tym softboxem portalite a parasolko-softboxem z frippers której wcześniej używałem, to przeszła mi ochota na mieszanie akcesoriów i / lub chińczyki..

Póki co mogę polecić garnki, plastry miodu, softboxy rotalux. Na wrota czekam, tubus olałem. Poza tym jak masz kasę na oryginalne pilotujące...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez azaz44 Zobacz posta
    ... Póki co mogę polecić garnki, plastry miodu, softboxy rotalux. Na wrota czekam, tubus olałem. Poza tym jak masz kasę na oryginalne pilotujące...
    Pewnie też pójdę w oryginalne akcesoria. W końcu nie trzeba kupować wszystkiego naraz. Choć tak jak pisałeś - jak się nie wie czego się chce, to chciałoby się popróbować . Może podzieliłbyś się informacją o tym, jakie akcesoria kopiłeś? Na pewno by mi to pomogło.

Nad tymi pilotami się jeszcze zastanawiam. Jak chodzi o kształt są naprawdę identyczne?
    Moje portfolio :: http://makphoto.pl

Domyślnie

Piloty kształtem są identyko, mocą świecenia nie jestem pewien, to i to krypton. Ale postawiłem obie lampy obok siebie, jedna z elinchrom druga z osram i wyszło, że jeśli jest jakaś różnica, to dla mnie niezauważalna. Ponieważ kupiłem od razu cztery, to wsadziłem osram w obie żeby było 100% to samo, a sprawny elinchrom poszedł do szuflady na ciężkie czasy. Mogę odsprzedać, przebieg poniżej 1500 zdjęć Ale generalnie to ciężko sobie wyobrazić żeby elinchrom produkował żarówki... A do włożenia czego innego zachęcił mnie, nawiasem mówiąc, rodzimy dystrybutor..

Co do akcesoriów - mam deep octę 100 cm i mogę polecić (a na jej podstawie ogólnie rotaluxy), ale kosztowała.. Reszta to garnki 21 cm i plastry miodu - to wszystko wykonanie świetnie. Jest taki zestaw garnek + dwa plastry miodu (20 i 30 stopni) - to nabyłem, plus drugi garnek, bo już w przeszłości zdarzyło mi się używać dwóch kontr.

Na wrota czekam, polski dystrybutor ma niezłego laga po nowym roku i trzeba czekać miesiąc... więc nie wiem jak z jakością, chociaż pewnie te cztery stówy ciężko będzie uzasadnić.

Co jeszcze... są też mniejsze garnki i plastry miodu do nich, chyba 18 cm, ale to chyba jakaś pułapka. Gdzieś na stronie elinchrom znalazłem info, że pasują tylko do pilotów 100W czy coś w tym stylu... Generalnie nie wiadomo o co chodzi do końca, ale podejrzewam, że nie pasują do lamp z takimi długimi podłużnymi pilotami. Odrzuciłem je, ponieważ mam nadzieję że kiedyś zmienię na style rx lub ich odpowiednik w 2018 roku, czy kiedy tam dorobię się na lepsze. Jakbyś je rozważał to weź to pod uwagę.

Strumienicę elinchrom używałem w szkole foto i jakiegoś super wrażenia na mnie nie zrobiła...

Ogólnie to akcesoria chinskie są dużo tańsze, a akcesoria firmowe innych firm nie bardzo, bowens chyba ceni się jeszcze bardziej. Softboxy możesz kupić z elfo, ale to nie za bardzo dużo taniej. Sporo się naczytałem zanim kupiłem lampy i jest dużo opinii mówiących, że największą zaletą lamp elinchrom jest... mocowanie do akcesoriów elinchrom. I ja zaczynam to potwierdzać, chociaż oczywiście budżetowo nie jest.

Uprawnienia umieszczania postów