Szukaj
Moje portfolio :: http://makphoto.pl
hmm jeżeli faktycznie tak bardzo zależy Ci na 1/64 to ok ale powiedz mi dlaczego aż tak jest to ważne bo ja w swojej karierze miałem lekkie zapędy do przysłon rzędu 1.8 w studiu ale szybko się z tego wyleczyłemogólnie wyleczyłem się z małej GO
dlatego nie zwracam już teraz uwagi na to jakie ma lampa sterowanie tylko dobieram i kupuje odpowiednie moce lamp i staram się zawsze mieć ich kilka. Obecnie fotografuje 2x1000ws i 2x800Ws plus inne ale te są głównym źródłem na planie. Co przemawia do mnie za mocniejszą lampą ? ano to że 1000 na minimum ładuje się błyskawicznie sama lampa nie jest aż tak mocno eksploatowana jak i palnik i to jest dla mnie priorytetem a nie sterowanie rzędu 1/do milionowej
Troche żałuje że wychodzą z rynku lampy CYxxxK bo to są dla mnie świetne lampy pancerne i bardzo proste w budowie jak i obsłudze nawet z tym że mają tylko 1/8
Tak więc jak wspominałem w studio przysłony rzędu 5,6 w góre
Pisze Ci to z własnego doświadczenia po to żebyś się dobrze zstanowil zanim zakupisz cokolwiek i dla Ciebie na początek polecam 300Ws
nie zamykaj się tylko na małe ostre modyfikatory polecam też zabawe z gigantami jak i softboxami tak i ekranami lub parasolami, a do tego większa moc już się bardzo przydajeBędę używał softbox, beauty-dish, grida i pewnie strumienicy![]()
Co do Ws to nie tak prosto porównywać. Strzelałem trochę na elinchromach brxi, teraz mam tanie d-lity - testowałem też swego czasu quantuumy, i elinowski 1 Ws to jest tak z dwa razy więcej niż quantuumowski, a może i lepiej... Może indyjskie światło mocniejsze niż chińskie. Nie wiem jak czeskie.
Co do regulacji, to wydaje mi się, że dobrze jest mieć jedną lampę o połowę słabszą i jej używać jako fill-light. To daje 1 ev więcej regulacji. Ostatecznie z czasem i tak zamontujesz na obu inne modyfikatory, więc jak trzeba będzie przenieść główne światło na drugą stronę, to i tak trzeba latać a nie tylko zmienić moc. Oczywiście fajnie, jak można piloty też zgrać.
Poza tym dobrze jednak spojrzeć od razu na temat modyfikatorów, bo lampy to sobie można kiedyś wymienić.. a wdeptuje się w jakiś system mocowania. Odsprzedawanie modyfikatorów to pewnie same straty. U mnie szybkie porównanie softboxa elin i parasolko-softboxa od frippers pokazało, że temperatura barwowa jest kompletnie różna. I wolę kupować dobre modyfikatory, a na lampach oszczędzić.
Woldemorth - a kto Ci powiedział że digitalisy nie maja fotoceli? Poza tym już chyba wszystkie lampy dostępne na rynku takową posiadają.
Co do pilota - zależy do czego jest on Ci potrzebny, jak zamierzasz przy nim fotografować to fakt jest za słaby ale jeśli do ustawiania kierunku światła to moim skromnym zdaniem wystarcza no i nie trzeba wchodzić w układ z elektrownią.
Ja chyba nie jestem facetem, bo tylko prawdziwi faceci się nie myją i nie czytają instrukcji stona nr 4
Może, ja jak do dużego softboksu wsadzę podwujny dyfuzor, lampę oddalę o 3m od obiektu a wnętrze dość jasne,
to zupełnie nic nie widzę, ale do packshotów pilot 100W rzeczywiście wystarczy z nawiązką.
Camera Obscura, DX, FX, XXX
Hmm, strona 4, rozdział 3, punkt 5 i rozdział 4, punkty 3,6 - stawiam na "zbyt precyzyjne" tłumaczenie (fotoelementy są czułe głównie na podczerwień), tym bardziej, że opis przełącznika to "CELL"; zazwyczaj w ten sposób są oznaczane fotocele (chyba, że się mylę?).
Do tego strona 6, rozdział 8:
"Nie działa zewnętrzne włączanie" -> "Światło nie pada na czujnik" -> "Usunąć przeszkody między lampami błyskowymi"
Oczywiście, że czujnik IR to fotocela. Praktycznie to obojętne czy mamy do czynienia z IR czy z błyskiem, bo błysk "sieje" też zakresem IR. Co najlepiej widać po CLS nikona (czujniki są za czerwonym filtrem, a przecież sygnały to błysk).
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
Myślałem, myślałem i wymyśliłem (nie do końca sam, ale zawsze). Dołożyłem nieco i jestem szczęśliwym posiadaczem takiego zestawu http://elinchrom.com/sets.php?base_set=116
Możliwości sterowania i wyzwalania rewelacyjne!Jak świecą okaże się za chwilę, dzisiaj jeszcze nie miałem jak przetestować. Zakładam, że dadzą radę...
Dziękuję wszystkim za rady, bardzo mi pomogły podjąć decyzję. Pomysł na zestaw D-Lite RX 4/4 podsunął mi Darek z http://Projekt50mm.pl i jemu przede wszystkim serdeczne dzięki!![]()
Moje portfolio :: http://makphoto.pl
Uważam, że bardzo dobry wybór, bo raptem miesiąc temu wybrałem tak samo, rozważając chyba wszystkie możliwe alternatywy, również droższeAle nie polecałem, bo myślałem że trochę poza budżetem.
Od razu zainteresuj się:
http://allegro.pl/show_item.php?item=2862832772
Ta aukcja wprawdzie zakończona, ale sprzedawca ma inne i mogę go polecić. U mnie pilotująca poleciała niestety już po drugiej sesji. Generalnie jest to loteria i trzeba mieć zapas. Elinchromowa prawie 40 zeta, a różnicy nie stwierdzam...
Życzę zadowolenia i trochę cierpliwości przy składaniu tych softboxów po raz pierwszy![]()
Skontaktuj się z nami