Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Jak zrozumiałem, zarówno z Fomei jak i Quantuum będę zadowolony... Przy Fomei doszedł jeszcze Digitalis, trochę droższy, ale w zasięgu .

Jeszcze patrząc na regulację mocy:
    - Fomei Basic 400 = 1/16
    - Quantuum R+ 600 Digi = 1/32
    - Fomei Digitalis 600 SE = 1/64

Digitalis wiedzie pod każdym względem, z wyjątkiem ceny. W sumie bez zaskoczenia...

Czyli mam o jedną opcję więcej. A właściwie o dwie, bo mógłbym kupić Q R+ 300 Digi i *znacznie* obniżyć cenę kompletu...

Eh...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Taszyn Zobacz posta
    Jeszcze patrząc na regulację mocy:
    - Fomei Basic 400 = 1/16
    - Quantuum R+ 600 Digi = 1/32
    - Fomei Digitalis 600 SE = 1/64
    1/16 troszkę mało, 1/32 można pracować, 1/64 super sprawa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Digitalis na razie wygrywa. Boje się, że teraz oszczędzę kilkaset złotych, a potem będę sobie pluł w brodę...

Alternatynie myślę wydać znacząco mniej i kupić Quantum R+ 300 Digi... ale patrz punkt pierwszy .

Niezależnie od powyższego jedną szesnastą do jednej trzydziestej drugiej można chyba porównywać wprost tylko wtedy, gdy moc max. lamp jest taka sama, albo chociaż zbliżona. I to moc świetlna (liczba przewodnia?), nie pobierana moc elektryczna w Watach. Prawda?
    Moje portfolio :: http://makphoto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Też tak uważam. Generalnie 1/32 starcza.

Myslę, że możesz wejść w lampy 300 WS. Jesli kupisz silniejsze lampy to będziesz pracował na 1/16 czy 1/32 i będzie ci czasami brakowało 1/64.
    Więc wg mnie kup 300WS z regulacją do 1/32.
    Pytanie w jakiej odległosci od obiektu będa stały lampy, jaka na nich nasadka i jaką przysłonę chcesz mieć.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Też tak uważam. Generalnie 1/32 starcza.

Myslę, że możesz wejść w lampy 300 WS. Jesli kupisz silniejsze lampy to będziesz pracował na 1/16 czy 1/32 i będzie ci czasami brakowało 1/64.
    Więc wg mnie kup 300WS z regulacją do 1/32.
    Pytanie w jakiej odległosci od obiektu będa stały lampy, jaka na nich nasadka i jaką przysłonę chcesz mieć.
    Lampy stoją max 2m od obiektu. Będę używał softbox, beauty-dish, grida i pewnie strumienicy. Czasem jakieś kolorowe filtry do pokolorowania tła. Zwykle robie jasno 1.8 - 5.6, choć zdarzało się i 13. Więcej nie przymykałem do tej pory... Myślisz, że 300-setki starczą?
    Moje portfolio :: http://makphoto.pl

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Taszyn Zobacz posta
    Lampy stoją max 2m od obiektu. Będę używał softbox, beauty-dish, grida i pewnie strumienicy. Czasem jakieś kolorowe filtry do pokolorowania tła. Zwykle robie jasno 1.8 - 5.6, choć zdarzało się i 13. Więcej nie przymykałem do tej pory... Myślisz, że 300-setki starczą?
    To duża różnica f1,8 -13, do tego dochodzą różne modyfikatory do których potrzeba różnej mocy lamp.
    Dlatego dobrze mieć mocną lampę z dużym podziałem. W przeciwnym razie może się zdarzyć, że światła będzie za mało i trzeba będzie podnieść ISO, albo zbyt dużo i stosować szare filtry.

Domyślnie

Z 2 m? Mocy ci starczy na 300WS. Zapomnij o mozliwości pracy na przysłonie 1.8 - na minimum (1/32) moc będzie za duza. Nawet 1/64 może być za duzo (w lampie 300 WS). To pisze tak na oko, nie jestem w studiu, nie mierzę.

Między 1.8 a 13 jest około (prawie) 6 przysłon róznicy, czyli musiałbyś mieć na całej mocy przysłonę 13, a na 1/64 wychodzi przysłona 1.8. Wątpliwe (raczej zupełnie nieprawdopodobne) by tak ci pasowało z mocą co do lampy, odległosci i rodzaju nasadki. I w dodatku to lampa z 1/64 mocy.
    Masz za duże wymagania
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 05-01-2013 o 01:35
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Uprawnienia umieszczania postów