Close

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Taszyn Zobacz posta
    @FOTOELLITE: Dlaczego rodzaj statywu jest aż tak istotny? Mam 2x Quantuum AIR. Zakładam, że mocowania są w miarę standardowe, a w najgorszym przypadku kupię jakiś adapter...
    Mocowanie jest ok chodziło mi bardziej o to czy nie masz czasami niższego modelu do większych lamp ale te będą ok utrzymają spokojnie lampe z dużym softboxem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CFS FOTOELLITE Zobacz posta
    Mocowanie jest ok chodziło mi bardziej o to czy nie masz czasami niższego modelu do większych lamp ale te będą ok utrzymają spokojnie lampe z dużym softboxem
    Popatrzyłem sobie na lampy PowerLux serii VC. Faktycznie wyglądają interesująco . Gdyby miały regulację do 1/64 już bym się nie zastanawiał...
    Moje portfolio :: http://makphoto.pl

Domyślnie

hmm jeżeli faktycznie tak bardzo zależy Ci na 1/64 to ok ale powiedz mi dlaczego aż tak jest to ważne bo ja w swojej karierze miałem lekkie zapędy do przysłon rzędu 1.8 w studiu ale szybko się z tego wyleczyłem ogólnie wyleczyłem się z małej GO dlatego nie zwracam już teraz uwagi na to jakie ma lampa sterowanie tylko dobieram i kupuje odpowiednie moce lamp i staram się zawsze mieć ich kilka. Obecnie fotografuje 2x1000ws i 2x800Ws plus inne ale te są głównym źródłem na planie. Co przemawia do mnie za mocniejszą lampą ? ano to że 1000 na minimum ładuje się błyskawicznie sama lampa nie jest aż tak mocno eksploatowana jak i palnik i to jest dla mnie priorytetem a nie sterowanie rzędu 1/do milionowej Troche żałuje że wychodzą z rynku lampy CYxxxK bo to są dla mnie świetne lampy pancerne i bardzo proste w budowie jak i obsłudze nawet z tym że mają tylko 1/8 Tak więc jak wspominałem w studio przysłony rzędu 5,6 w góre Pisze Ci to z własnego doświadczenia po to żebyś się dobrze zstanowil zanim zakupisz cokolwiek i dla Ciebie na początek polecam 300Ws

Będę używał softbox, beauty-dish, grida i pewnie strumienicy
    nie zamykaj się tylko na małe ostre modyfikatory polecam też zabawe z gigantami jak i softboxami tak i ekranami lub parasolami, a do tego większa moc już się bardzo przydaje

Domyślnie

Co do Ws to nie tak prosto porównywać. Strzelałem trochę na elinchromach brxi, teraz mam tanie d-lity - testowałem też swego czasu quantuumy, i elinowski 1 Ws to jest tak z dwa razy więcej niż quantuumowski, a może i lepiej... Może indyjskie światło mocniejsze niż chińskie. Nie wiem jak czeskie.

Co do regulacji, to wydaje mi się, że dobrze jest mieć jedną lampę o połowę słabszą i jej używać jako fill-light. To daje 1 ev więcej regulacji. Ostatecznie z czasem i tak zamontujesz na obu inne modyfikatory, więc jak trzeba będzie przenieść główne światło na drugą stronę, to i tak trzeba latać a nie tylko zmienić moc. Oczywiście fajnie, jak można piloty też zgrać.

Poza tym dobrze jednak spojrzeć od razu na temat modyfikatorów, bo lampy to sobie można kiedyś wymienić.. a wdeptuje się w jakiś system mocowania. Odsprzedawanie modyfikatorów to pewnie same straty. U mnie szybkie porównanie softboxa elin i parasolko-softboxa od frippers pokazało, że temperatura barwowa jest kompletnie różna. I wolę kupować dobre modyfikatory, a na lampach oszczędzić.

Domyślnie

Woldemorth - a kto Ci powiedział że digitalisy nie maja fotoceli? Poza tym już chyba wszystkie lampy dostępne na rynku takową posiadają.
    Co do pilota - zależy do czego jest on Ci potrzebny, jak zamierzasz przy nim fotografować to fakt jest za słaby ale jeśli do ustawiania kierunku światła to moim skromnym zdaniem wystarcza no i nie trzeba wchodzić w układ z elektrownią.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Lukasfot Zobacz posta
    Woldemorth - a kto Ci powiedział że digitalisy nie maja fotoceli?
    Ja chyba nie jestem facetem, bo tylko prawdziwi faceci się nie myją i nie czytają instrukcji stona nr 4

Cytat Zamieszczone przez Lukasfot Zobacz posta
    Co do pilota - zależy do czego jest on Ci potrzebny, jak zamierzasz przy nim fotografować to fakt jest za słaby ale jeśli do ustawiania kierunku światła to moim skromnym zdaniem wystarcza no i nie trzeba wchodzić w układ z elektrownią.
    Może, ja jak do dużego softboksu wsadzę podwujny dyfuzor, lampę oddalę o 3m od obiektu a wnętrze dość jasne,
    to zupełnie nic nie widzę, ale do packshotów pilot 100W rzeczywiście wystarczy z nawiązką.
    Camera Obscura, DX, FX, XXX

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Woldemorth Zobacz posta
    Ja chyba nie jestem facetem, bo tylko prawdziwi faceci się nie myją i nie czytają instrukcji stona nr 4
    Hmm, strona 4, rozdział 3, punkt 5 i rozdział 4, punkty 3,6 - stawiam na "zbyt precyzyjne" tłumaczenie (fotoelementy są czułe głównie na podczerwień), tym bardziej, że opis przełącznika to "CELL"; zazwyczaj w ten sposób są oznaczane fotocele (chyba, że się mylę?).
    Do tego strona 6, rozdział 8:
    "Nie działa zewnętrzne włączanie" -> "Światło nie pada na czujnik" -> "Usunąć przeszkody między lampami błyskowymi"

Domyślnie

Oczywiście, że czujnik IR to fotocela. Praktycznie to obojętne czy mamy do czynienia z IR czy z błyskiem, bo błysk "sieje" też zakresem IR. Co najlepiej widać po CLS nikona (czujniki są za czerwonym filtrem, a przecież sygnały to błysk).
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Myślałem, myślałem i wymyśliłem (nie do końca sam, ale zawsze ). Dołożyłem nieco i jestem szczęśliwym posiadaczem takiego zestawu http://elinchrom.com/sets.php?base_set=116

Możliwości sterowania i wyzwalania rewelacyjne! Jak świecą okaże się za chwilę, dzisiaj jeszcze nie miałem jak przetestować. Zakładam, że dadzą radę...

Dziękuję wszystkim za rady, bardzo mi pomogły podjąć decyzję. Pomysł na zestaw D-Lite RX 4/4 podsunął mi Darek z http://Projekt50mm.pl i jemu przede wszystkim serdeczne dzięki!
    Moje portfolio :: http://makphoto.pl

Domyślnie

Uważam, że bardzo dobry wybór, bo raptem miesiąc temu wybrałem tak samo, rozważając chyba wszystkie możliwe alternatywy, również droższe Ale nie polecałem, bo myślałem że trochę poza budżetem.

Od razu zainteresuj się:

http://allegro.pl/show_item.php?item=2862832772

Ta aukcja wprawdzie zakończona, ale sprzedawca ma inne i mogę go polecić. U mnie pilotująca poleciała niestety już po drugiej sesji. Generalnie jest to loteria i trzeba mieć zapas. Elinchromowa prawie 40 zeta, a różnicy nie stwierdzam...

Życzę zadowolenia i trochę cierpliwości przy składaniu tych softboxów po raz pierwszy

Strona 3 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów