Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 42

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Quantuum R+ 600 Digi vs. Fomei 400 Basic

Pomóżcie proszę w wyborze lamp. Zastosowanie w domowym studio. Budżet 2-3 kPLN na dwie lampy i ew. osprzęt (podstawowy osprzęt już mam: statywy i różne parasolki do lamp reporterskich). Później dokupię trzecią lampę.

Z tego co czytałem Fomei produkuje całkiem solidny sprzęt. Quantuum też nienajgorszy, ale jednak chińszczyzna. Fomei słabszy mocowo, ale w niewielkim domowym studiu pewnie rzadko będę pracował na pełnej mocy, więc chyba moc nie ma znaczenia. Lampy Quantuum 300/400 wyjdą znacznie taniej. Ciężki wybór . Help!

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie

Nie mam dużego doświadczenia, ale..
    Fomei jest chyba lżejsza, w studio to bez znaczenia ( poza boomem, ale aż takiej różnicy chyba nie ma ). Mocniejsze lampy z tej firmy są droższe, może trochę lepiej wykonane niż Quantuum.

Quantuum mam: PT-200, 2x R+300 i 600Ws DP. Jestem zadowolony, zwłaszcza z Dual Power - ma fajny zasilacz plenerowy (wiem pytanie dotyczyło studia ).
    PT-200 i R+ 300Ws mam w wersji Digital i to jest wada, te przyciski sa wkurzające. W 600Ws DP jest pokrętło do regulacji mocy i to jest zaleta, gdy nie widzisz wyświetlacza, kręcisz na czuja gałką i mniej więcej wiesz ile skręciłeś.

Gdybym dziś decydował się na system, wybrałbym Powerlux'a - mają i "gałkę" i przyciski do zmiany mocy, wyświetlacz LCD, do tego pilot na podczerwień, w Quantum jest opcja pilota na drucie ( żenada ).
    Światło (temperatura) chyba z tej samej półki.

Najlepiej jak wypowie się Bonzo, przerzucił trochę tego towaru i jego opini bym się trzymał.

Domyślnie

Obie są godne uwagi ze względu na cenę ja fotografowałem na Basikach i jak dla mnie są OK.
    Małe, zakres regulacji energii bardzo OK, mnie nie przeszkadzają przyciski choć z jednym muszę się zgodzić, jak chcesz szybko skręcić moc z pełnej na np 1/2 to szybciej (o ułamki sekund) zrobisz to pokrętłem a nie przyciskami co 0,1f . Ale co najważniejsze trzymają temperaturę barwową w post produkcji jest mega łatwiej.
    Wcześniej miałem lampki CY i tam była masakra. W Basikach brakuje mi jedynie kopułki takiej na palnik co zabezpiecza go przy zmianie akcesoriów, zdarzyło mi się przez nie uwagę utrącić palnik ;(

Swego czasu Fomei wypuścił lampkę Digitalis SE, ona ma już kopułkę w standardzie, znajomy posiadł takowe 2 sztuki i powiem, że myślę nad zmianą
    Jest trochę droższa od Quantuum R+ Digital, ale ma kopułkę, pokrętło do sterowania energią błysku i oddzielne do pilota, łatwy w wymianie palnik (to na wypadek jak bym znów zamienił się w ciamajdę), że o trzymaniu parametrów nie wspomnę temp.barwowa i energia błysku w serii 10 klatek bez zarzutu, klata koło klaty idealnie tak samo naświetlona i ubarwiona no i 5lat gwarancji.
    Jest jeszcze coś, czas błysku Basic 400 ma około 1/700s, Quantuum R+300 1/800s a Fomei Digitalis 600SE mimo że mocniejszy to 1/1700s.
    To mówi o jakości kondensatorów i elektroniki.
    Są też Digitalis-y RF w mocach 200,400,600 i dodatkowo w komplecie mają odbiornik radiowy do wyzwalania, ale niestety już są droższe.

Miłego podejmowania decyzji

Domyślnie

Dzięki za podpowiedzi. Jak zrozumiałem, zarówno z Fomei jak i Quantuum będę zadowolony... Przy Fomei doszedł jeszcze Digitalis, trochę droższy, ale w zasięgu .

Jeszcze patrząc na regulację mocy:
    - Fomei Basic 400 = 1/16
    - Quantuum R+ 600 Digi = 1/32
    - Fomei Digitalis 600 SE = 1/64

Digitalis wiedzie pod każdym względem, z wyjątkiem ceny. W sumie bez zaskoczenia...

Czyli mam o jedną opcję więcej. A właściwie o dwie, bo mógłbym kupić Q R+ 300 Digi i *znacznie* obniżyć cenę kompletu...

Eh...

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Taszyn Zobacz posta
    Jeszcze patrząc na regulację mocy:
    - Fomei Basic 400 = 1/16
    - Quantuum R+ 600 Digi = 1/32
    - Fomei Digitalis 600 SE = 1/64
    1/16 troszkę mało, 1/32 można pracować, 1/64 super sprawa.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Digitalis na razie wygrywa. Boje się, że teraz oszczędzę kilkaset złotych, a potem będę sobie pluł w brodę...

Alternatynie myślę wydać znacząco mniej i kupić Quantum R+ 300 Digi... ale patrz punkt pierwszy .

Niezależnie od powyższego jedną szesnastą do jednej trzydziestej drugiej można chyba porównywać wprost tylko wtedy, gdy moc max. lamp jest taka sama, albo chociaż zbliżona. I to moc świetlna (liczba przewodnia?), nie pobierana moc elektryczna w Watach. Prawda?
    Moje portfolio :: http://makphoto.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Też tak uważam. Generalnie 1/32 starcza.

Myslę, że możesz wejść w lampy 300 WS. Jesli kupisz silniejsze lampy to będziesz pracował na 1/16 czy 1/32 i będzie ci czasami brakowało 1/64.
    Więc wg mnie kup 300WS z regulacją do 1/32.
    Pytanie w jakiej odległosci od obiektu będa stały lampy, jaka na nich nasadka i jaką przysłonę chcesz mieć.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jacek_Z Zobacz posta
    Też tak uważam. Generalnie 1/32 starcza.

Myslę, że możesz wejść w lampy 300 WS. Jesli kupisz silniejsze lampy to będziesz pracował na 1/16 czy 1/32 i będzie ci czasami brakowało 1/64.
    Więc wg mnie kup 300WS z regulacją do 1/32.
    Pytanie w jakiej odległosci od obiektu będa stały lampy, jaka na nich nasadka i jaką przysłonę chcesz mieć.
    Lampy stoją max 2m od obiektu. Będę używał softbox, beauty-dish, grida i pewnie strumienicy. Czasem jakieś kolorowe filtry do pokolorowania tła. Zwykle robie jasno 1.8 - 5.6, choć zdarzało się i 13. Więcej nie przymykałem do tej pory... Myślisz, że 300-setki starczą?
    Moje portfolio :: http://makphoto.pl

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Taszyn Zobacz posta
    Lampy stoją max 2m od obiektu. Będę używał softbox, beauty-dish, grida i pewnie strumienicy. Czasem jakieś kolorowe filtry do pokolorowania tła. Zwykle robie jasno 1.8 - 5.6, choć zdarzało się i 13. Więcej nie przymykałem do tej pory... Myślisz, że 300-setki starczą?
    To duża różnica f1,8 -13, do tego dochodzą różne modyfikatory do których potrzeba różnej mocy lamp.
    Dlatego dobrze mieć mocną lampę z dużym podziałem. W przeciwnym razie może się zdarzyć, że światła będzie za mało i trzeba będzie podnieść ISO, albo zbyt dużo i stosować szare filtry.

Domyślnie

zobacz jeszcze aurora we fripers, to sa te same lampy co fomei (korea) tylko fomei przebrandowuje

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów