Piloty kształtem są identyko, mocą świecenia nie jestem pewien, to i to krypton. Ale postawiłem obie lampy obok siebie, jedna z elinchrom druga z osram i wyszło, że jeśli jest jakaś różnica, to dla mnie niezauważalna. Ponieważ kupiłem od razu cztery, to wsadziłem osram w obie żeby było 100% to samo, a sprawny elinchrom poszedł do szuflady na ciężkie czasy. Mogę odsprzedać, przebieg poniżej 1500 zdjęćAle generalnie to ciężko sobie wyobrazić żeby elinchrom produkował żarówki... A do włożenia czego innego zachęcił mnie, nawiasem mówiąc, rodzimy dystrybutor..
Co do akcesoriów - mam deep octę 100 cm i mogę polecić (a na jej podstawie ogólnie rotaluxy), ale kosztowała.. Reszta to garnki 21 cm i plastry miodu - to wszystko wykonanie świetnie. Jest taki zestaw garnek + dwa plastry miodu (20 i 30 stopni) - to nabyłem, plus drugi garnek, bo już w przeszłości zdarzyło mi się używać dwóch kontr.
Na wrota czekam, polski dystrybutor ma niezłego laga po nowym roku i trzeba czekać miesiąc... więc nie wiem jak z jakością, chociaż pewnie te cztery stówy ciężko będzie uzasadnić.
Co jeszcze... są też mniejsze garnki i plastry miodu do nich, chyba 18 cm, ale to chyba jakaś pułapka. Gdzieś na stronie elinchrom znalazłem info, że pasują tylko do pilotów 100W czy coś w tym stylu... Generalnie nie wiadomo o co chodzi do końca, ale podejrzewam, że nie pasują do lamp z takimi długimi podłużnymi pilotami. Odrzuciłem je, ponieważ mam nadzieję że kiedyś zmienię na style rx lub ich odpowiednik w 2018 roku, czy kiedy tam dorobię się na lepsze. Jakbyś je rozważał to weź to pod uwagę.
Strumienicę elinchrom używałem w szkole foto i jakiegoś super wrażenia na mnie nie zrobiła...
Ogólnie to akcesoria chinskie są dużo tańsze, a akcesoria firmowe innych firm nie bardzo, bowens chyba ceni się jeszcze bardziej. Softboxy możesz kupić z elfo, ale to nie za bardzo dużo taniej. Sporo się naczytałem zanim kupiłem lampy i jest dużo opinii mówiących, że największą zaletą lamp elinchrom jest... mocowanie do akcesoriów elinchrom. I ja zaczynam to potwierdzać, chociaż oczywiście budżetowo nie jest.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami