Co do Ws to nie tak prosto porównywać. Strzelałem trochę na elinchromach brxi, teraz mam tanie d-lity - testowałem też swego czasu quantuumy, i elinowski 1 Ws to jest tak z dwa razy więcej niż quantuumowski, a może i lepiej... Może indyjskie światło mocniejsze niż chińskie. Nie wiem jak czeskie.

Co do regulacji, to wydaje mi się, że dobrze jest mieć jedną lampę o połowę słabszą i jej używać jako fill-light. To daje 1 ev więcej regulacji. Ostatecznie z czasem i tak zamontujesz na obu inne modyfikatory, więc jak trzeba będzie przenieść główne światło na drugą stronę, to i tak trzeba latać a nie tylko zmienić moc. Oczywiście fajnie, jak można piloty też zgrać.

Poza tym dobrze jednak spojrzeć od razu na temat modyfikatorów, bo lampy to sobie można kiedyś wymienić.. a wdeptuje się w jakiś system mocowania. Odsprzedawanie modyfikatorów to pewnie same straty. U mnie szybkie porównanie softboxa elin i parasolko-softboxa od frippers pokazało, że temperatura barwowa jest kompletnie różna. I wolę kupować dobre modyfikatory, a na lampach oszczędzić.