Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 38
    Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto
    Prochowice/The Dark Side Of The Moon

Domyślnie Okulary progresywne

Od podstawówki byłem dalekowidzem, teraz z wiekiem oczy wymagają też szkieł do czytania...
    Trochę to kłopotliwe używać 2 par okularów - jedne do dali, a drugie na przykład by zerknąć na wyświetlacz aparatu.
    Przeczytałem info w necie na temat okularów progresywnych, i wiem jak to działa.
    Pytanie do użytkowników takich szkieł: jak to się sprawuje w praktyce?
    A może jest na sali Optyk ?

Domyślnie

Ja nie mam, ale moja mama takowe posiada. Jak to się sprawuje - już 11 lat ma tego typu okulary i nie wyobraża sobie życia z normalnymi. Natomiast trzeba się nauczyć w takich chodzić.

natomiast czy warto - to zależy od Twojej wady. Dobre szkła do progresów kosztują nawet ponad 2 tys. zł.
    Tylko trzeba uważać, bo często okulary dwuogniskowe są reklamowane jak progresywne, ale to czy potrzebujesz takich czy takich powie tobie już porządny okulista lub optometryk.

Od osób mających progresy wiem, że w Vision Express robią dobre badania i szkła progresywne.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

ja odpuściłem, kręciło mi się w głowie za bardzo. Lekarz powiedział mi, że to sprawa bardzo osobnicza - niektórym pasuje a inni.. no cóż mam dwie oprawki
    ff

Domyślnie

Ja jeszcze nie używam - wystarczą takie do czytania, które non stop mam ze sobą - najczęściej na głowie. Ale używa żona i w zasadzie się z nimi nie rozstaje. Zakres od -0,5 do 1,75. Na początku musiała się przyzwyczaić , były problemy np. przy chodzeniu czy schodzeniu ze schodów, ale teraz nie wyobraża sobie innych. Ja również się "przymierzam". To co mnie powstrzymuje to cena i łatwość z jaką niszczę, rysuję szkła, gubię okulary (zawsze mam dwie pary).
    To na co musisz zwrócić uwagę, to aby szkła nie były zbyt wąskie. Chodzi o to, aby progres miał "miejsce" szczególnie, że jak sądzę będzie to od "-" do "+" Ważne jest tez dopasowanie oprawek.
    Generalnie jak nie spróbujesz, to nie będziesz wiedział. Jest to dość kosztowne, ale w rezultacie warto. U mnie to kwestia czasu. Nasz optyk zaproponował układ, że jak w przeciągu miesiąca się nie przyzwyczaję, to zrobi mi w cenie zwykłe szkła zamiast progresu.

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Dziękuję za odpowiedzi, wygląda na to że trzeba osobiście się do tego przymierzyć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Art Erie Zobacz posta
    Dziękuję za odpowiedzi, wygląda na to że trzeba osobiście się do tego przymierzyć.
    Jak do każdego wyrobu medycznego, wykonywanego na zamówienie. Dziwne nie jest.

Domyślnie

jaka korekcja i czy badanie było już robione?

Do progresów z VE podchodził bym z duuuużą rezerwą...
    Ostatnio edytowane przez kronos28 ; 03-01-2013 o 18:00
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

W minusie mam 2, pewnie teraz będzie jeszcze coś po przecinku; a do bliży jeszcze nie wiem, ale pewnie niewiele. Badanie nie było jeszcze rozbione.

Domyślnie

no właśnie o to do bliży, czyli addycję, się rozchodzi najbardziej. Jak będzie dokładna korekcja od optometrysty/okulisty to podam parę opcji. Soczewki nosisz?
    |D7100|SB-800|T17-50/2.8|S70-200/2.8|SY8/3.5|nogi GoldPhoto|Manfrotto|SanDisk|
    Pozdrawiam Tomek Kić

Gaduła Awatar Art Erie
    Miasto

Domyślnie

Nie, zwykłe okulary "druciaki" i plastikowe soczewki.

Co to jest progresy z VE? I dlaczego ostrożnie?

EDIT

"vision express"
    Ostatnio edytowane przez Art Erie ; 04-01-2013 o 01:02

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów