A co rozumiesz przez uaktualnianie? Czy jest jakaś opcja "uaktualnij zmiany w meta-danych"? Czy po prostu wyeksportowanie plików i podmienianie z oryginałami?
Szukaj
A co rozumiesz przez uaktualnianie? Czy jest jakaś opcja "uaktualnij zmiany w meta-danych"? Czy po prostu wyeksportowanie plików i podmienianie z oryginałami?
na pewno nie exportuje na nowo plikow, bo nie tak dziala media pro, on tylko w plikach uaktualnia metadane
przynajmniej takie mam wrazenie jak na nim pracujetrzeba by sie wglebic w dokumentacje, albo napisac do supportu
Cóż, okazuje się że nie ma tego czego sobie życzę.. może sam napiszę taki program, niczym twóca Foter'aAle póki, niczym brzytwa Okhama, pozbywam się bytów niepotrzebnych i skoro używam Lightrooma to i w Lightroomie postaram się wypracować sposób na opisywanie zdjęć. Jest ogromna ilość porad, wskazówek i tutoriali najróżniejszych i w ciągu najbliższych tygodni będę się z tego doktoryzował.
Nie mniej jeśli ktoś ma coś w temacie do powiedzenia, to z chęcią podyskutuję. O przyszłości metadanych, o osobnych plikach XMP, o kompatybilności dostępnych rozwiązań z systemami operacyjnymi i ewentualnym rozwoju na tym polu. Bo z tego co do tej pory udało mi się znaleźć, to mój punkt widzenia jest absolutną mniejszością (a dokładnie zupełnie odosobniony). Staram się więc zrozumieć jak to robią inni i może dam się przekonać, ale dobra dyskusja zawsze wniesie coś ciekawego.
Pozdrawiam!![]()
Czy dziś po ponad dwóch latach od założenia wątku, coś zmieniło się w kwestii tagowania zdjęć? Ymanuel znalazłeś swój wymarzony soft? Wcale nie jesteś odosobniony w swoich wymaganiach odnoście ozanczania zdjęć. Temat nadal jest aktualny, bo wraz z czasem powiększa się nasza baza zdjęciowa. Moje zdjęcia zajmują dziś 1,5TB miejsca na dyskach (nie trzymam RAWów tylko same wywołane jpegi) i zastanawiam się czy jest jakieś ciekawe, nowe niekoniecznie płatne narzędzie do ogarnięcia tego wszystkiego.
„Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
Henri Cartier-Bresson
Sprawdź Daminion
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Skontaktuj się z nami