Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 15 z 15
    Oszczędny w słowach Awatar Ymanuel
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

A co rozumiesz przez uaktualnianie? Czy jest jakaś opcja "uaktualnij zmiany w meta-danych"? Czy po prostu wyeksportowanie plików i podmienianie z oryginałami?

Domyślnie

na pewno nie exportuje na nowo plikow, bo nie tak dziala media pro, on tylko w plikach uaktualnia metadane
    przynajmniej takie mam wrazenie jak na nim pracuje trzeba by sie wglebic w dokumentacje, albo napisac do supportu

Oszczędny w słowach Awatar Ymanuel
    Miasto
    Górny Śląsk

Domyślnie

Cóż, okazuje się że nie ma tego czego sobie życzę.. może sam napiszę taki program, niczym twóca Foter'a Ale póki, niczym brzytwa Okhama, pozbywam się bytów niepotrzebnych i skoro używam Lightrooma to i w Lightroomie postaram się wypracować sposób na opisywanie zdjęć. Jest ogromna ilość porad, wskazówek i tutoriali najróżniejszych i w ciągu najbliższych tygodni będę się z tego doktoryzował.

Nie mniej jeśli ktoś ma coś w temacie do powiedzenia, to z chęcią podyskutuję. O przyszłości metadanych, o osobnych plikach XMP, o kompatybilności dostępnych rozwiązań z systemami operacyjnymi i ewentualnym rozwoju na tym polu. Bo z tego co do tej pory udało mi się znaleźć, to mój punkt widzenia jest absolutną mniejszością (a dokładnie zupełnie odosobniony). Staram się więc zrozumieć jak to robią inni i może dam się przekonać, ale dobra dyskusja zawsze wniesie coś ciekawego.

Pozdrawiam!

Domyślnie

Czy dziś po ponad dwóch latach od założenia wątku, coś zmieniło się w kwestii tagowania zdjęć? Ymanuel znalazłeś swój wymarzony soft? Wcale nie jesteś odosobniony w swoich wymaganiach odnoście ozanczania zdjęć. Temat nadal jest aktualny, bo wraz z czasem powiększa się nasza baza zdjęciowa. Moje zdjęcia zajmują dziś 1,5TB miejsca na dyskach (nie trzymam RAWów tylko same wywołane jpegi) i zastanawiam się czy jest jakieś ciekawe, nowe niekoniecznie płatne narzędzie do ogarnięcia tego wszystkiego.
    „Fotografować to znaczy wstrzymać oddech, uruchamiając
    wszystkie nasze zdolności w obliczu ulotnej rzeczywistości.”
    Henri Cartier-Bresson

Domyślnie

Sprawdź Daminion

Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów