Close

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Domyślnie

Ale mimo iż AF-I może być trochę słabszy niż AF-S VR to i tak jest ogromna przepaść między Sigmą 120-300 HSM a AF-I 300. Poza tym AF-I trafisz za cenę Sigmy, czyli zmieścisz się w kwocie, którą planujesz przeznaczyć na szkło. 120-300 HSM była boska do 200mm, na 300mm i F2.8 było słabiej, przymykałem do F3.5 lub F4 i było już bardzo ostro. AF-I 300/2,8 nie potrzeba przymykać - jest brzytwa na F2.8, a AF błyskawica, aczkolwiek AF-S VR II którego miałem w łapkach na targach DFV był ostrzejszy i nieco szybszy (tak jak pisałem wcześniej - nowsze szkło). No i Nikkor zdecydowanie mniej traci na jakości z TC - mój AF-I z TC17EII jest nadal bardzo ostry, bardzo często używam tego właśnie zestawu do zwierzaków, bo tym się zajmuję.
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Sorry że Cie tyle męczę, czyli są 3 AF-S'y bez VR, VR i VRII? Jeszcze wcześniejsze to AF-I i śrubokręt? I w moim budżecie 8-9k to polować raczej na AF-I? Bo na all jest teraz AF-S bez stabi za 9k

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chesi Zobacz posta
    Sorry że Cie tyle męczę, czyli są 3 AF-S'y bez VR, VR i VRII? Jeszcze wcześniejsze to AF-I i śrubokręt? I w moim budżecie 8-9k to polować raczej na AF-I? Bo na all jest teraz AF-S bez stabi za 9k
    Tu masz wyszczególnione wszystkie wersje Nikkora 300 2.8 http://www.kenrockwell.com/nikon/300mm-f28-history.htm

Domyślnie

Zarówno AF-I jak i AF-S "D" mogą być pułapkami - obu nie naprawiają, jak padnie silnik to masz manuala. Szczerze mówiąc mam mieszanie uczucia co do tego AF-S'a za 9k - niby ładny ale troszkę za drogo. Naprawdę nie wiem co lepsze - czy czekanie na AF-I, który może pojawić się w okolicy 7k, czy zakup tego AF-S'a za okolice 9k ...
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KUBAS95 Zobacz posta
    Zarówno AF-I jak i AF-S "D" mogą być pułapkami - obu nie naprawiają, jak padnie silnik to masz manuala. Szczerze mówiąc mam mieszanie uczucia co do tego AF-S'a za 9k - niby ładny ale troszkę za drogo. Naprawdę nie wiem co lepsze - czy czekanie na AF-I, który może pojawić się w okolicy 7k, czy zakup tego AF-S'a za okolice 9k ...
    Ten AF-S za 9tys. jest wystawiany na Allegro od ponad roku.

Domyślnie

A ja nie kupowalbym pelnej klatki pod tele. Lepiej zostac z dx zamiast dokladac do drozszych obiektywow i telekonwertera.
    D7000 oferuje przyzwoite iso i dynamike. Skusilbym sie na niego, zamiast na syfiarza d600, ktory zarzuca paprochy na matryce.
    Obiektywy to kwestia budzetu. Przy tanszym korpusie pole do popisu jest wieksze i ewentualnie mozna poszukac nowszych i mniej wyeksploatowanych egzemplarzy.
    Sigmy nie sa zle. Trzeba obadac samemu. Warto rozwazyc, bo nowa sigma z gwarancja, zamiast mocno smiganego nikkora to nie jest glupia opcja (patrz uwagi o naprawie silnikow AF).
    Ostatnio edytowane przez pioter m ; 01-01-2013 o 16:38

Domyślnie

Sigmy pewnie nie są złe, ale na Allegro jest od dawna jedna do nabycia z 9,6 pln,a to chyba jednak drogo. Ktoś, kto ją sprzedaje pisał jak to długo czekał na realizację jego zamówienia i sprowadzenie tego obiektywu, a kiedy już go dostał ... to postanowił sprzedać. Dziwne. Co do śmiganych nikkorów, to kupiłem rok temu AF-I 300 w stanie po prostu doskonałym. Zapłaciłem za niego jednak 8,5 pln, a nie koło 7, jak tu sugerują koledzy. Powiem, że jest doskonały. Wprawdzie zastanawiam się nad jego zamianą (jak napisałem w innym wątku), ale nie dlatego, że coś mu dolega . Szczerze polecam, jeśli egzemplarz trafi się zadbany, a przecież ludzie dbają o swój sprzęt, więc może się to udać.

Domyślnie

Ja swojego trafiłem w stanie bardzo dobrym za 7k, kompletny wraz ze skrzynią. AF chodzi doskonale w każdej temperaturze, nic nie ociera, wszystko sprawne w 100%. Często go zapinam do D200 ze względu na światło, a jak zabieram D700 to TC17EII z 300-tki nie schodzi
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Powiem tak Zawsze lepiej jest kupić na początek lepsze szkło niż puszke. Trochę mija się z celem kupowanie drogiego aparatu i uzywanie go ze srednim szkłem typu 80-400. Jest to wręcz bez sensu.
    Kup Nikona D7000 (nawet używkę) i obiektyw Sigma 120-300/2.8 OS najlepiej nówkę z gwarancą - wtedy praktycznie zero stresów. Będziesz miał pewny zestaw niezłą puszkę i bardzo fajne jasne szkiełko. Z tego zestawu będziesz o wiele bardziej zadowolony niż z d600 i 70-200 z tc lub 80-400

Domyślnie

Sławku, kupowanie D7000 mija się z celem, za wiele niższą kasę można kupić kultowe D200, które znakomicie sobie radzi w fotografii przyrodniczej, do dziś go używam, mając obok D300s i D700. Ewentualnie za okolice 3k można kupić ładne D300, który też jest doskonałym body do przyrody. Do tego 300/2,8 AF-I i mieścimy się w cenie nowej 120-300 OS
    NIKON SYSTEM

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów