Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 30

Domyślnie Tele do zwierzątek

Cześć, nazywam się Maciek, mam 19 lat i od mniej więcej 3 lat focę dzikie zwierzaki (od zająca po jelenia, czasami ptaki) Nikonem D70s + Nikkor 70-300. Przez 2 lata zbierałem monety na FX i w końcu nazbierałem- raczej jestem zdecydowany na D600s+ i tutaj mam problem. Ogniskowa 70-300 raczej mi pasuje, mogłoby być dłużej ale wiadomo to nie są tanie rzeczy Przekopałem archiwum w pare dni i aż mi czacha dymi, wiem mniej niż wcześniej Zdaje sobię sprawę że takie tematy były wałkowane zyliony razy i proszę żeby ktoś coś doradził zanim mod wystrzeli temat w kosmos Myślałem nad Nikkorem 70-200/2.8G VR II + TC 1,4x albo Nikkorem AF 80-400mm f/4,5-5,6D ED VR sam już nie wiem chyba pierwszy lepsze rozwiązanie.

Domyślnie

Zamiast 70-200 + TC to rozglądałbym się za 300/2,8 z TC - podobne pieniądze a przepaść w jakości, ewentualnie zbierałbym na N200-400VR
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Wg mnie lepiej 80-400, mimo braku AF-s. Pomijam że w cenie 70-200 i TC kupisz dwa 80-400 w dobrym stanie Będzie dłużej, a AF powinien działać*podobnie. Przypominam że 70-200 z TC jest niewiele krótszy od 70-300vr, więc chyba nie ma sensu.
    D90|D700|35|85|18-105|70-300|SB-700| |EM-5|12-50|45| |Manfrotto|MBPr 13"|

Domyślnie

Na miejscu kolegi brałbym jeszcze pod uwagę Sigmę 120-300/2,8 HSM lub OS HSM. Miałem tą pierwszą, gdyby mi nie wpadł w ręce 300/2,8 Nikona to nie myślałbym o sprzedaży. Starą wersję trafisz za okolice 5500zł, OS HSM to raczej nówka, mało kto się tego pozbywa.
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Rożnica pomiędzy OS HSM a HSM to stabilizacja lub jej brak?
    Mam na ten obiektyw tak z 6-7k

Domyślnie

OS HSM ma stabilizację i jest ostrzejsza od poprzedniczki. Sądzę, że warto dobić do tych 10k, bo szkło jest bardzo dobre. Z drugiej strony mój egzemplarz starej APO EX DG HSM był również bardzo dobry, ale w starą Sigmę trzeba trafić.
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

I tu jest dylemat bo w cenie nowej Sigmy może być używany wspomniany wcześniej N 300/2,8. Chyba jednak będę celował w Sigmę, a na razie i tak muszę dozbierać kasy

Domyślnie

Jest jeszcze jedna opcja - Sigma 300/2,8 HSM. Podobno wyśmienite szkło. Jeśli chodzi o Nikkora to najlepiej celować w AF-I/AF-S, AF wolny.
    NIKON SYSTEM

Domyślnie

Z tego co patrzę to tych N 300/2.8 to jest kilka śrubokręt, AF-I i AF-S'y bez stabilizacji, VR I VRII ? Czy wszystkie są równie dobre optycznie? Czy śrubokręt i AF-I są w razie W serwisowalne? Bo AF-S'y to w miarę młode szkła, więc chyba bez problemu?

Domyślnie

AF, AFI, AFS (type I) nie są już serwisowane. AFS VR jest lepszy optycznie z tego względu, że to szkło optymalizowane zostało do aparatów cyfrowych oraz lepiej współpracują z konwerterami niż starsze 300-tki.
    NIKON SYSTEM

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów