Close

Pokaż wyniki od 1 do 2 z 2

Domyślnie Sprzęt do strobingu

Na początek prośba. Od kilku dni pojawia mi się taki komunikat przy próbie otwarcia wątku o sprzęcie do strobingu: Fatal error: Allowed memory size of 134217728 bytes exhausted (tried to allocate 65798041 bytes) in /var/www/lighttpd/nikoniarze.pl/subdomains/forum/httpdocs/includes/functions_threadedmode.php on line 23. Sprawdziłem na trzech komputerach w 2 różnych miejscach w Polsce więc problem raczej nie leży po mojej stronie i dlatego proszę o nieprzenoszenie tej wiadomości przynajmniej przez jakiś czas do ww. wątku bo nie będę miał dostępu do ewentualnych odpowiedzi.

Teraz konkrety. Co jakiś czas robię zdjęcia rękodzielniczym wyrobom, np. https://www.e-dziewiarka.pl/index.ph...rticle&id=2140 czy https://www.e-dziewiarka.pl/index.ph...rticle&id=1723. Chodzi pokazanie jak prezentują się na modelu (modelce), w zbliżeniu, jakiś detal. itp. Praktycznie zawsze zdjęcia są w plenerze. Do tej pory korzystałem ze światła dziennego, ale pomyślałem o następnym kroku czyli wykorzystaniu lampy. Mam Metza 58 AF-1. Chciałbym uzupełnić go o kilka dodatków: parasolka, softbox, statyw, może dodatkowa lampa, wyzwalacze radiowe. Ponieważ nie mam dostępu do wątku o sprzęcie, nie mogę poczytać opinii i rad, co wybrać, a wymagania miałbym następujące:
    - sprzęt jak najbardziej przenośny
    - w związku z powyższym im mniejszy tym lepszy
    - ale jak widać na zdjęciach czasem muszę objąć sylwetkę od bioder w górę, więc gabaryty nie mogą być zbyt małe
    - po przeczytaniu wątku o błyskaniu w plenerze zastanawiam się nad softboksem, choć parasolka wydaje mi się bardziej wygodna w transporcie
    - jeśli padłoby na parasolki, to jaką wybrać przepuszczającą czy odbijającą. Za drugą przemawiają mniejsze straty światła (dobrze myślę?), ale znalazłem tylko srebrne. Czy są białe odbijające?
    - jeśli miałby jednak być to softbox, to czy są jakieś tańsze odpowiedniki Westcotta Apollo
    - kompletnie nie mam pojęcia który statyw i uchwyt wybrać. Rozumiem że statyw jest taki sam do softboksa i do parasolki, uchwyty zaś są inne?
    - Metz 58 AF-1 obsługuje CLS/AWS Nikona ale docelowo chciałbym wyzwalać lampy radiowo. Myślałem o Pixel Kingu bo ma możliwość synchronizacji z krótkimi czasami migawki, ale może są jakieś inne wyzwalacze oprócz legendarnych PocketWizardów, które przenosiłyby TTL i miały AFP?
    - jak do tego dopasować dodatkową lampę? Nissin 622 nie ma chyba AFP, tak samo Yongnuo, Metz dopiero od modelu 50/52. A może AFP nie jest tak bardzo potrzebne, jak mi się wydaje i wystarczyłoby kupić tańsze lampy i wtedy nawet wyzwalacz mógłby być inny niż Pixel King?

Na koniec dziękuję za cierpliwość tym ,którzy przeczytali do końca i nie obiecuję, ze nie będę miał więcej pytań.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    czy są jakieś tańsze odpowiedniki Westcotta Apollo
    Phottix easy up - są różne rozmiary i kształty
    ew uchwyt z mocowaniem bowens i softy "szybki montaż" z fripers.pl, ale bardziej kompaktowe są te pierwsze chociaż w drugim przypadku jest łatwiejszy dostęp do lampy, zeby regulować moc.

Czy są białe odbijające?
    białe odbijające
    jednak wypadają ponad dwa razy drożej niż rozpraszające

kompletnie nie mam pojęcia który statyw i uchwyt wybrać. Rozumiem że statyw jest taki sam do softboksa i do parasolki, uchwyty zaś są inne?
    zależy jaki softbox kupisz, taki potrzebujesz uchwyt... to phottixów easy up, które sa podróbą westcott apollo jest ten sam uchwyt co do parasolek bo mocowaniem jest trzonek jak w parasolce
    w softboxach z mocowaniem bowens potrzebujesz bracketu

jeżeli chodzi o uchwyty to lepiej kupic jakieś trwalsze bo te najtańsze są czasem niewygodne i słabo trzymają (te co są w najtańszych zestawach reporterskich...)
    te phottixy easy up mozesz kupic na allegro razem z uchwytem który jest metalowy, solidny i w miarę mały

statyw to juz do wyboru... ja osobiscie polecam quantuumy air bo mają wygodne śruby, gładko się je rozkłada i sa solidne (ale są większe i droższe od standardowych małych statywów oświetleniowych)

Odnośnie wyzwalaczy - sam nie mam żadnych z TTLem wiecej ktoś inny Ci doradzi, ale z manualnych to dośc sporo pochlebnych opinii zbierają Yongnuo RF-603
    I lampy bez FP też są tańsze

Uprawnienia umieszczania postów