To tak jak ja. BW zawsze tylko sam.
Chemia jest łatwo dostepna, choć ... trzeba kupować na działalność gospodarczą, osobie fizycznej niektórych z odczynników nie sprzedadzą. Kłopot z tym, że dawniej Foton konfekcjonował także odczynniki, one były w czystości "co celów fotograficznych", a to wcale nie oznaczało jakiejś specjalnie wysokiej czystości, czasem wręcz przeciwnie. Były tanie. Teraz te odczynniki sa dostepne tylko jako cz. albo wrecz tylko jako cz.d.a. Często opakowanie handlowe jest na 1000 g. No i jest problem gdy takiej substancji trzeba kilka g, to opakowanie starcza na kilkaset litrów. A wywoływaczy sie teraz dużo nie kupuje. Ja dla was (z AO) zakupiłem nowe odczynnki cz.d.a. - tylko takie były. Metol jest w opakowaniu 250 g, ale i tak bardzo drogi.
Są reduktory z chin, tanie, ale ... jeden facet, co kupił u mnie resztki Amidolu z Fotonu, sprzed 30 lat był zachwycony, że to dorwał, bo ten chiński nie działa. A ja byłem zachwycony, że ktos mi kupił kilogram takiego reduktora, którego prawie nikt nie używa. Wymieniałem z nim potem sporo korespondencji. To był o ile pamiętam pan doktor, chyba z twojego Wrocławia. W kazdym razie z południa Polski.
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami