Close

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 12 z 12

Wątek: Ilford ID-11

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zdyboo Zobacz posta
    Zasadniczo tak, ale tego co wiem, to oni sobie wszelką chemię do b&w sami robili, bo obecnie chyba zlecają, z odczynników. Nawet dostałem adres hurtowni gdzie się zaopatrują. Nie kupują gotowców.
    To tak jak ja. BW zawsze tylko sam.
    Chemia jest łatwo dostepna, choć ... trzeba kupować na działalność gospodarczą, osobie fizycznej niektórych z odczynników nie sprzedadzą. Kłopot z tym, że dawniej Foton konfekcjonował także odczynniki, one były w czystości "co celów fotograficznych", a to wcale nie oznaczało jakiejś specjalnie wysokiej czystości, czasem wręcz przeciwnie . Były tanie. Teraz te odczynniki sa dostepne tylko jako cz. albo wrecz tylko jako cz.d.a. Często opakowanie handlowe jest na 1000 g. No i jest problem gdy takiej substancji trzeba kilka g, to opakowanie starcza na kilkaset litrów. A wywoływaczy sie teraz dużo nie kupuje. Ja dla was (z AO) zakupiłem nowe odczynnki cz.d.a. - tylko takie były. Metol jest w opakowaniu 250 g, ale i tak bardzo drogi.
    Są reduktory z chin, tanie, ale ... jeden facet, co kupił u mnie resztki Amidolu z Fotonu, sprzed 30 lat był zachwycony, że to dorwał, bo ten chiński nie działa. A ja byłem zachwycony, że ktos mi kupił kilogram takiego reduktora, którego prawie nikt nie używa. Wymieniałem z nim potem sporo korespondencji. To był o ile pamiętam pan doktor, chyba z twojego Wrocławia. W kazdym razie z południa Polski.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

w Finisz Studio na Łobzowskiej mają największy wybór chemii i na 100% albo ID-11 albo D76 albo oba

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów