Witam,
jestem dentystą. Proszę o radę. Mam zamiar w niedalekiej przyszłości wykonywać dokumentację fotograficzną moich pacjentów. Przyznam się, że jestem laikiem w tym temacie. Posiadam Nikona D90 i obiektyw NIKKON Nikkor AF-S VR 105 mm f/2,8G MICRO IF-ED. Mam też lampę SB-400 i inny obiektyw ( oczywiście do innych zdjęć ). Skusiłem kiedyś na "lampę pierścieniową" DELTA Delta makro DRF-14. Teraz byłbym mądrzejszy.
Do rzeczy - zastanawiam się na dobrą lampą do zdjęć wewnątrzustnych. Zaciągnąłem już "języka" ale nie umiem się zdecydować. SB-R1 ( bez sterownika SU-800 bo ponoć przy D90 jest zbyteczny ) a Metz Mecablitz 15 MS-1 digital. Znam praktyków zachwalających każdą z nich. SB-R1 to w końcu Nikon a więc powinna być superkompatybilna ale...te rozmiary. Już próbowałem u jednego z lekarzy. Pacjent był lekko przerażony. Metz ma "klasyczny" ring jak nikonowski SB-29S. Z tego co zauważyłem są różnice ( pierw dane Metz a potem Nikon )
np:
•liczba przewodnia 15 ( ISO 100/21°, 50 mm ) a 10 dla ISO 100
•bezprzewodowy tryb TTL ( Canon, Nikon, Olympus/Panasonic, Pentax/Samsung, Sony-Alpha )
•niezależnie regulowane i obsługiwane reflektory ( 0° , 10°, 20° )
•praca w trybie slave z funkcją pamięci błysku
•6-stopniowy tryb manulany
•synchronizacja na 1 i 2 kurtynę
- 10 dla ISO 100
- pierścień mocujący SX-1
- lampy błyskowe SB-R200 (2szt.)
- adaptery do makrofotografii z bardzo bliskich dystansów SW-11 (2szt. )
- dyfuzor SW-12 pozwalający uzyskać bardzo miękkie światło bez cieni
- pierścieni pośrednich SY-1 (52, 62, 67, 72, 77 mm )
- uchwyty na filtry barwne SZ-1 (2szt)
- zestawy filtrów barwnych SJ-R200 (2szt; 4modele
- podstawki lamp błyskowych AS-20 (2szt)
- panel na podczerwień SG-3IR do aparatów z wbudowaną lampą błyskową
- giętkie ramie z uchwytami SW-C1
Metz jest ponoć łatwiejszy w obsłudze a na tym i zależy. Wiadomo, że czasu w gabinecie nie ma dużo a pacjenci niecierpliwi. Nikon ma bogatsze wyposażenie.
Na co w końcu zwrócić uwagę? Co wybrać?
Z góry dziękuję za odpowiedz.
Pozdrawiam
endol
Szukaj

Odpowiedz z cytatem
Skontaktuj się z nami