Close

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234
Pokaż wyniki od 31 do 31 z 31

Wątek: Pilot

Domyślnie

Moi rodzice za moją namową zainstalowali sobie Vectrę po przejęciu Aster City (AC). Sytuacja wygląda następująco. O połowę mniejsze rachunki z nielimitowanymi rozmowami stacjonarnymi - to było istotne. Plusem i minusem w stosunku do AC jest dekoder. Po pierwsze ma możliwość tworzenia własnych list i ustalania kolejności programów. Kilku list, zatem inną ma ojciec, inną matka, itd. Ma kilka wad, mianowicie źle rozwiązany program obsługi "zakładek" czasowych podczas nagrywania audycji na jednym kanale. Na plus nagrywanie dwóch kanałów i oglądanie trzeciego z dostępnych "pakietów" (na jednej częstotliwości leci kilka kanałów). Na minus system CA CONAX - objawia się to brakiem możliwości wyłączenia wpisywania kodu PIN w wielu momentach. M.in. podczas usuwania nagrań, czy przełączania po kanałach dla dorosłych. Jeżeli ktoś często używa jednego lub drugiego, to jest to mało przyjemne. Dodatkowo czasem za wolno reaguje na zmiany kanałów lub audycji i oprogramowanie potrafi przez chwilę wyświetlić okienko sugerujące jakiś błąd - detal. Co do jakości obrazu to jest akceptowalny na moje oko - niestety nie mam bezpośredniego porównania na tym samym odbiorniku, by powiedzieć czy pasmo jest jakoś mocno obcięte (TV to tylko HD ready, więc tym bardziej ciężko coś powiedzieć). Jest jeden minus. Zdarzają się przerwy w działaniu i nadawaniu programów. Kilku-kilkunasto sekundowe. Ale jednak raz na jakiś czas coś tam szwankuje. Szacowałbym, że średnio raz w tydzień takie krótkie perturbacje daje się zauważyć. Bywało też tak, że telefon przez chwilę przestawał działać. Ostatnio to akurat jakby się uspokoiło. Być może wszystko jest związane właśnie z przejęciem dużej liczby klientów po Aster, zatem trudno wyrokować na ile to norma, na ile przejściowe kłopoty. Z ciekawych rzeczy, warto zwrócić uwagę na inny rozkład pakietów, w szczególności dla miłośników sportu, Eurosport 2 (HD) nie jest rozkodowany w podstawowej cenie. Dekoder się trochę żółwi niestety. Ma natomiast szereg bardzo przydatnych funkcji. Przede wszystkim ma wyszukiwanie audycji po nazwie. Świetna sprawa by szybko znaleźć i zaprogramować nagrywanie czegoś, co będzie za kilka dni, na bliżej nieznanym kanale, czy w czasie nocnym. Nagrywanie cykliczne, włącznie z ręcznym programowaniem czasu. Całkiem zgrabna realizacja nagrywania seriali i dostosowania tego mechanizmu do własnych potrzeb. EPG na tydzień do przodu - to chyba standard. Przy odtwarzaniu prócz możliwości przyspieszania tempa, mamy możliwość skoku w przód i tył o ustawioną wartość (jedna z kilku opcji). Czyli wciskając strzałkę w lewo cofamy się np. o 10 sekund. A strzałkę w prawo - skaczemy w przód o minutę.
    Dekoder jest bardziej dostosowany do pracy w rodzinie z dziećmi. CONAX w tym wypadku jest plusem i choćby opcja blokowania nagrań, tak że trudniej je przypadkowo usunąć zdaje się mieć sens. Dysk pracuje cicho, grzeje się całość oczywiście, ale oprogramowanie zdaje się być stabilne. Nie miałem takiej sytuacji jak w AC, że dekoder musiałem restartować, bo nie wytrzymał nagrywania dwóch audycji HD i przewijania odtwarzanego materiału. I się wieszał w tej czy innej sytuacji.
    Sprzęt ma wady, ale bardziej zaawansowane funkcje, moim zdaniem to rekompensują z nawiązką.
    Jedna spora wada - pilot nie ma możliwości sterowania odbiornikiem TV. Zatem potrzebny jest drugi pilot od telewizora do włączania czy podgłaśniania. To ostatnie to także może być problem w pewnych sytuacjach. Jak zwykle w dekoderach różnica między minimalnym i maksymalnym poziomem siły dźwięku jest stosunkowo mała. Do tego dochodzą odchylenia w głośności stacji, reklam, audycji. Przy normalnym wykorzystaniu TV w godzinach popołudniowych problem nie jest widoczny. Jednak może być zauważalny wówczas, kiedy korzystamy z dekodera raz w nocy, a innym razem o hałaśliwej porze dnia. Wówczas trzeba czasem sięgnąć do pilota od TV ponownie. Pierdółka, ale zawsze.
    Ze względu na sporą ilość dodatkowych funkcji obsługa ich wymaga trochę wprawy.
    Co do działania internetu to nie mogę się wypowiedzieć niestety, gdyż korzystam w z niego tam bardzo sporadycznie. Na tablecie działa sprawnie, ale to żadne wymaganie.
    Ostatnio edytowane przez mOSAd ; 04-01-2013 o 13:09

Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy ... 234

Uprawnienia umieszczania postów