Close

Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Domyślnie Wacom Bamboo3 - warto?

Witam,

stanąłem przed decyzją zakupu tabletu (tableta?) graficznego. Zajmuje się w większości obróbką zdjęć. Ale zdarza się, że muszę wyciąć osobę i wkleić na inne tło. Jestem przekonany, że na tablecie wycinanie z tła będzie znacznie dokładniejsze i szybsze. Szczególnie jak mam do wycięcia kilkadziesiąt osób.

I tu moje pytanie do osób, które używają tabletów: który tablet wybrać? Jestem raczej zdecydowany na tablet wacom. Wiem, że najlepsze są modele intuos, ale wydaje mi się, że do moich potrzeb będzie to przerost formy nad treścią. Pozostaje seria bamboo3. Do wyboru są 3 modele - pen, pen & touch oraz fun pen & touch.

Który model byłby najlepszy do moich zastosowań? Nie zależy mi na możliwości sterowania palcami w serii touch, chodzi mi tylko o lepszą kontrolę nad wycinianiem, zaznaczaniem. Czy bamboo3 pen będzie wystarczający? Czy przyciski w serii touch rzeczywiści ułatwiają pracę?

Dziękuję z góry za wszelkie rady.

Domyślnie

Czy nikt z was nie używa tabletu graficznego podczas obróbki zdjęć? Może jest to tylko zbędny gadżet, przydatny tylko grafikom komputerowym?

Domyślnie

Ja używam, nie wyobrażam sobie dłuższej obróbki i retuszu bez tego - wszelkie zaznaczania, obrysowywania, malowania itp dla mnie po prostu nie istnieją na myszce. Mam Pen & Touch, z funkcji dotykowych zupełnie nie korzystam, bo jak dla mnie są badziewne (przyzwyczajony jestem do ekranów i dotyku na iphonie i ipadzie). Dodatkowych przycisków ani razu nie użyłem jeszcze chyba...

Czym te wersje się różnią to nie wiem - pamiętam, że któryś prostszy model miał 512 stopni nacisku, a reszta 1024, ale to musisz sobie sprawdzić. Intuosa nie używałem i trochę boję się próbować po przeczytaniu kilku opinii na jego temat - tzn nie mam na razie wolnej kasy, żeby sobie robić taką zmiane

Domyślnie

Chyba miesiąc temu kupiłem P&T. Ogromny skok jeżeli chodzi o lokalna obróbkę.

Domyślnie

Dziękuję bardzo, utwierdzacie mnie w przekonaniu, że warto przesiąść się z myszki na tablet

Domyślnie

Warto, warto
    Ja mam wacoma co prawda wiekowego bamboo, ale nie wyobrażam sobie pracy bez niego
    pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

A czy do monitora o rozdzielczości 1920x1200 px wystarczy tablet o rozmarach A6? Boję się, że będzie to nie wygodne...

Domyślnie

Spokojnie przy retuszu fotografii będzie wygodne. Wersja pen wystarczy. Sam mam pen&touch ale toucz to raczej nieporozumienie przy applowych gładzikach.
    Nikon

Domyślnie

W każdym smartfonie jaki miałem w rękach touch jest lepszy. Natomiast piórko jest super. Ja w ogóle wyrzuciłem myszkę. Może przy przeglądaniu www tablet nie jest tak dobry, ale wystarczająco sprawny żebym nie musiał mieć na biurku dwóch urządzeń.

Domyślnie

ja mam bamboo a zamiast myszki applowy magiczny trackpad, swietnie to razem dziala

rozmiar tabletu raczej nie ma znaczenia w przypadku retuszu zdjec

Uprawnienia umieszczania postów