Close

Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Nikon d5000 i helios 44m-4

Witam.Mam problem ponieważ posiadam Nikona d5000 i postanowiłam kupic sobie heliosa 44m-4 i połącznie go adapterem bagnetowym M42 problem polega na tym że nie moge złapać ostrości i nie wime gdzie jest przyczyna tego stanu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez szpejza Zobacz posta
    Witam.Mam problem ponieważ posiadam Nikona d5000 i postanowiłam kupic sobie heliosa 44m-4 i połącznie go adapterem bagnetowym M42 problem polega na tym że nie moge złapać ostrości i nie wime gdzie jest przyczyna tego stanu
    W tym jest przyczyna ze Nikon nie ostrzy ze szklami o mocowaniu M42 na nieskonczonosc z adapterem bez soczewki.
    Wyostrzysz tylko na jakies 1-2m.
    Mozna kupic przejsciowke z soczewka i wtedy mamy nieskonczonosc. Ale przewaznie pogarsza ona znaczaco obraz, wiec jest to kiepski polsrodek.

Najlepszym i najprostszym wyjsciem jest wymiana "dupki" obiektywu na mocowanie nikonowskie, lub od razu kupic szklo w wersji z mocowaniem nikona.

Tu masz obszerny temat o starych manualach, ktore wystepuja z mocowaniem nikona oprocz m42. Czyli jak masz taki z m42 to mozesz w nim wymienic "dupke" na nikonowska.
    I o justowaniu szkiel, czyli przesuwaniu i ch zakresu ostrzenia, zeby uzyskac z Nikonem nieskonczonosc, albo prawie nieskonczonosc.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=129803
    Ostatnio edytowane przez krzysztofz24 ; 20-12-2012 o 23:06
    Fuji S5Pro / F801 / Reflecta / N16-85VR / N50f1.4G / T70-300 / S24-70HF / H50f2 / Benro A-198n6 / Triopo B3 /
    Pozdrawiam, Krzysiek.

Domyślnie

Wielkie dzieki

Domyślnie

Podobno niektórzy chwalą obiektyw Helios 81-H (bądź 81-N, zależy jak patrzeć) - jest to 50mm Helios z bagnetem Nikona i ostrzeniem na nieskończoność.
    D90 | F75 | F70
    35/1.8G | 50/1.8D | 28-85/3.5-4.5 | 18-105/3.5-5.6G | T80-200/4 AI-S
    PLC3 | 12XP | H44M-4 | P135/2.8

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez varjo Zobacz posta
    Podobno niektórzy chwalą obiektyw Helios 81-H (bądź 81-N, zależy jak patrzeć) - jest to 50mm Helios z bagnetem Nikona i ostrzeniem na nieskończoność.
    Helios 81N - 50mm, f2, bardzo fajne szkło, oryginalny bagnet nikona więc śmiga w pełnym zakresie ostrzenia. Z rodziną heliosów 44 łączy je tylko marka,
    Kiedy wszystkie znane metody zawiodą przeczytaj instrukcję obsługi...
    "I właściwie kto wódki nie pije ten jest wywrotowcem, tak
    Świadomie uszczuplającym dochody państwa - bezideowcem"

Uprawnienia umieszczania postów