Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 24

Wątek: GO

Domyślnie GO

Pytanie będzie dla wielu z Was pewnie śmieszne, ale dla mnie jest nadal probleme. Wiem że są na to wzory ale przeliczanie przed zdjęciem może być troche niewygodne. Chodzi mi o dobranie przesłony jeżeli chce mieć głębię ostrości na głównym obiekcie i np jeszcze ok. 2 m za nim. Jest to jakoś szybko do przeliczenia czy tylko eksperymentalnie i doświadczenie?
    Pozdrawiam
    D70, N 18-70, N70-200 2.8 VR, 50 1.8, S 70-300 APO SM2, SB-800, LowePro Nova 5AW

Anonymous
    Gość

Domyślnie

dla mnie to kwestia wprawy, jak dużo pstrykasz i analizujesz swoje zdjęcia, to automatycznie wiesz co wyjdzie - czy ptzy cyfrze to taki problem zrobić kilka ujęć?

Domyślnie

Wiem że nie problem ale czasami nie ma możliwości robienia kilku ujęć z różnymi przesłonami i już przy pierwszym chciałbym osiągnąć to co chcę.
    Pozdrawiam
    D70, N 18-70, N70-200 2.8 VR, 50 1.8, S 70-300 APO SM2, SB-800, LowePro Nova 5AW

Domyślnie

Na pomoc przyjdzie Ci TA STRONA

Ja rowniez mam z tym klopoty ale to kwestia poznania swojego sprzetu
    Wiec trenuje
    Dodatkowo ostatnio zapisalem sie na kurs foto jestem po pierwszym wykladzie (teoretycznym) dowiedzialem sie wielu ciekawych rzeczy o ktorych wczesniej nie wiedzialem a mianowice ze przy pewnej okreslonej wartosci przyslony np 16 oko ludzkie nie wychwyci juz roznicy w porownaniu do np 32
    I 2 sparwa ze machanie otworem mam wplyw na GO (co oczywiscie wiedzialem) ale rowniez na kontrast (tego juz nie)
    System Nikon i Quantuum
    W podpisie nie reklamujemy stron firmowych.

Domyślnie

zajrzyj do jakiejkolwiek ze starszych ksiazek np z lat 80 .. na pewno ktos ze znajomych bedzie mial .. albo nawet biblioteka ... niemalze w kazdej ksiazce masz ladne rysuneczki i tabelki glebi ostrosci ...

jak ci sie nie uda znalezc to daj znac przeskanuje jak tylko wroce do domu ze skanerem .. czyli po wekendzie .. bo i tak mam to zrobic dla znajomego

Domyślnie

insane...
    Jeżeli możesz podesłać to byłbym bardzo wdzięczny. Do tych książek i tak pewnie zajrzę chociażby z ciekawość, ale nie ukrywam że bardzo by mi się to przydało. Mój mail [email protected] Z góry bardzi dziękuję i pozdrawiam
    Pozdrawiam

Domyślnie

Aby kontrolować głębię ostrości nie trzeba używać żadnych wzorów tylko normalne obiektywy a nie G. Normalny obiektyw z pierścieniem przysłony ma salę, która pokazuje głębię ostrości przy zadanej przysłonie.

P.S.
    Dla mnie obiektywy G to jest jedno wielkie nieporozumienie.

Domyślnie

Ale jak to zrobic jesli aby szklo dzialalo z D70 pierscien przyslony (jesli juz taki jest) trzeba ustawic na pozycje 32 bo inaczej Error?
    System Nikon i Quantuum
    W podpisie nie reklamujemy stron firmowych.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romejo
    Ale jak to zrobic jesli aby szklo dzialalo z D70 pierscien przyslony (jesli juz taki jest) trzeba ustawic na pozycje 32 bo inaczej Error?
    Trzeba używać program A albo M. Wtedy nie ma problemu z Error.

Zasłużony Awatar ALF
    Miasto
    Mysłakowice Karkonosze

Domyślnie

ja głównie cykam na A i nie używam G....... szkieł :P ale problem GO to jednak głównie doświadczenie
    Pozdrawiam Serdecznie Jacek Pawłowski
    F70+D50+D200+Tamron 28-75/2.8+Tamron 17-35/2,8-4+Sigma 70-200/2,8HSM+Nikkor 12-24/4+Nikkor 85/1,8+Metz 54MZ4i+MF055PRO+MF479B ANKIETA - LAMPY BŁYSKOWE

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów