Close

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Edytor IPTC

Gaduła
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Spróbuj tym: http://www.hugsan.com/EXIFutils/html/purchase.html

W razie czego 29$, to nie majątek.
    Medice, cura te ipsum.

Domyślnie

W pierwszej swojej odopowiedzi do Twojego pytania napisalem:

Photo Mechanic posiada opcje dodania IPTC do NEFow.

Czytaj ze zrozumieniem.

Domyślnie

W LR mozesz tworzyc presety IPTC, zapisac je i importujac zdjecia do bazy, dodac dany opis. Sam to stosuje i jest to moim zdaniem bardzo wygodne. Jedyny minius jest taki, ze LR nie edytuje RAWa, wiec opisy znikna jesli zgubisz plik .xmp lub usuniesz biblioteke

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez :D700 Zobacz posta
    W pierwszej swojej odopowiedzi do Twojego pytania napisalem:

Photo Mechanic posiada opcje dodania IPTC do NEFow.

Czytaj ze zrozumieniem.
    I nie byłoby problemu, gdybyś na tym poprzestał. Ale Ty chciałeś błysnąć i dołożyłeś zbędny komentarz o moim rzekomym lenistwie: "Zamiast pisac i wyczekiwac odpowiedzi warto zawsze sciagnac Triala i sprawdzic samemu". Teraz się zacinasz na tekscie o czytaniu ze zrozumieniem, podczas gdy sam albo nie rozumiesz, co inni piszą, albo wręcz nie czytasz. Chcesz sobie postów nabić, czy co?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Slon Zobacz posta
    W LR mozesz tworzyc presety IPTC, zapisac je i importujac zdjecia do bazy, dodac dany opis. Sam to stosuje i jest to moim zdaniem bardzo wygodne. Jedyny minius jest taki, ze LR nie edytuje RAWa, wiec opisy znikna jesli zgubisz plik .xmp lub usuniesz biblioteke
    Rzecz w tym, że ja już zaimportowałem zdjęcia do Lightrooma licząc na to, że będę w stanie je w nim opisać. Niestety, przeliczyłem się i dlatego teraz szukam programu, który odczyta albo sam stworzy pliki xmp i potem zapisze je bez udziwnień tak, żeby Lightroom mógł je odczytać i uaktualnić metadane.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Johanan Zobacz posta
    Spróbuj tym: http://www.hugsan.com/EXIFutils/html/purchase.html

W razie czego 29$, to nie majątek.
    Wygląda na narzędzie o dużych możliwościach. Muszę mu się dokładniej przyjrzeć.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Świetna rada, której nie należy bezkrytycznie stosować. Bardzo szybko prowadzi do zaśmiecenia systemu pozostałościami po programach, które okazały się jednak nieprzydatne. Lepiej spytać na forum.
    nawet nie wiem jak to skomentować

niby co ma zepsuć trial w systemie? ja mimo wszystko wolę najpierw wypróbować program niż płacić 150 dolarów za pełną wersje

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krolewicz Zobacz posta
    nawet nie wiem jak to skomentować

niby co ma zepsuć trial w systemie? ja mimo wszystko wolę najpierw wypróbować program niż płacić 150 dolarów za pełną wersje
    Jeden pewnie nic. Ale pozostałości po kilku, kilkunastu już mogą, bo przecież niekoniecznie trafię za pierwszym razem, więc sprawdzić trzeba kilka. Poza tym teraz potrzebuję program, który robi jedną rzecz, za jakiś czas inny, który będzie robił inną rzecz, czyli kolejne kilka programów do zainstalowania (i odinstalowania).
    Naprawdę tak trudno wyobrazić sobie taką sytuację i jej skutki?
    Rozumiem, że dla Ciebie są tylko dwie opcje: kupno pełnej wersji albo instalowanie próbnej. Opcja poszukania informacji na temat programu, który Cię interesuje i sprawdzenia czy w ogóle warto instalować jego wersję próbną, (bo może szukałbyś czegoś, czego w nim w ogóle nie ma) już nie wchodzi w grę?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jarkod Zobacz posta
    Rzecz w tym, że ja już zaimportowałem zdjęcia do Lightrooma licząc na to, że będę w stanie je w nim opisać. Niestety, przeliczyłem się i dlatego teraz szukam programu, który odczyta albo sam stworzy pliki xmp i potem zapisze je bez udziwnień tak, żeby Lightroom mógł je odczytać i uaktualnić metadane.
    wspomniane presety IPTC mozesz rowniez dodac do juz zaimportowanych zdjec. Problem pojawia sie, jesli zaimportowane zdjecia zaczales w jakis sposob opisywac i chcesz ten opis zachowac. Wtedy trzeba pokombinowac z presetami, a czasami wrecz dac za wygrana. LR mimo, ze umozliwia opisywanie zdjec, jest troche ulomny - nie ma problemy ze wrzuceniem jednego opisu na wiele zdjec, ale w sytuacji gdy chce sie miec glowny opis ten sam i zmienia sie jego mala czesc, wtedy LR jest meczacy

Domyślnie

Orientuje się ktoś czy można odsprzedać licencję Photo Mechanica?

Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów