Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: lampa do d5100

Domyślnie lampa do d5100

Witajcie,
    potrzebuję porady ludzi z doświadczeniem pracy na sprzęcie Nikona stąd mój post tutaj.

Od 5 lat fotografowałam najtańszą lustrzanką Sony a200 ale niestety padła migawka. Z resztą sprzęt ten dosyć mnie ograniczał, potrzebowałam czegoś troszkę lepszego ale brak funduszy dawał się mocno we znaki. No ale stało się i po wielkich zmaganiach i konsultacjach z fotografami postawiłam na Nikona d5100.
    Teraz pojawia się problem, przez który założyłam tu konto.
    Tak, chodzi o lampę błyskową.

Kupiłam rok temu lampę do Sony, Sunpak PZ42X, korzystałam z niej ok 4 razy na sesji i po tym jak padł mi sony chciałam przypasować ją do Nikona. Wiem, że lampa jest jak nowa, mało używana (nie miałam zbytnio dostępu do studia) i za wszelką cenę chciałabym dać ją do Nikona. Zamówiłam adapter stopki z Sony na Nikona no ale... Nie działa, lampa nie jest chyba kompatybilna. Aparat wcale jej nie wyczytuje, kostka działa (ma wejście do wyzwalania lamp, sprawdzałam w studio - wyzwala lampy). Zupełnie nie wiem w jaki jeszcze sposób mogłabym zaaplikować tego Sunpaka do d5100.

Głównie chodzi tu o pieniądze, zmiana systemu trochę kosztuje. Chodzi tu o to, iż nawet jeśli trafi się kupiec na moją ta lampę to sprzedam praktycznie nowy sprzęt a kupując coś używanego nie mam gwarancji, że lampa będzie w równie świetnym stanie. Model Sunpak PZ42X produkowany był w wersji dla Sony, Canona i Nikona ale wątpię, że znajdę kogoś kto by się na przykład wymienił...

Czy znacie jakieś próby przystosowania 'obcych' lamp na Nikona?

I może zadam drugie pytanie. Jeśli uda mi się sprzedać lampę i odzyskać część pieniędzy to jaką lampę byście polecili do 600 zł. Zastosowanie to głównie sporadyczne śluby, ewentualnie zwykłe odbijanie światła od białego sufitu aby zamrozić ruch w zwykłych, domowych pomieszczeniach.

Domyślnie

Możesz uruchomić lampę, ale lampa musi być w trybie manualnym i może się uruchomi.

Żadne aparaty różnych producentów nie są kompatybilne (no chyba poza Nikonem i Fuji). Poza Metzem z systemem SCA nie można używać lamp z innym systemem niż jest dedykowana - różne styki, różne sposoby gadania lampy z aparatem.
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Ten Sunpak będzie działał z każdym aparatem Nikona ale tylko w trybie manualnego ustawiania parametrów błysku. W trybie automatycznym będzie działać tylko z Sony.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Za około 700 zł możesz kupić Metza 50 AF-1.
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

Problem w tym, że na manualnym nie działa...
    Zgera, dzięki za propozycję, kiedyś jak odłożę jakąś gotówkę to pomyślę nad tym Metzem

Domyślnie

Moja zdanie czy propozycja, jeśli chcesz używać lamp na sankach najlepiej kupić jakąś działająca w TTL np. SB, NISSIN, METZ mniej problemów z ustawianiem itp. Jeżeli chcesz błyskać poza sankami to możesz dokupić wyzwalacza RF do swojego aparatu na jednym zamontować tą przejściówkę i działać w manualu, powinno działać jeśli nie to kupić jakąś lampę YN za 200zł nową
    D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;

Domyślnie

Sprzedać i dokupić SB-600. Do 600zł na pewno znajdziesz
    D300/0 + N18-55 + N55-200 + N35/1.8G + N50/1.8G + Tokina 135/2.8 + SB-700 + SB-26 i kilka innych manualnych szkiełek.
    Porst reflex C-TL + Porst 55/2.8 + Pentacon 200/4

Domyślnie

Do 600zł można przebierać w używanych lampach Nikona (uwaga na kompatybilność z iTTL) lub skusić się na prostą, nieco amatorską, ale za to nową lampę Metza, np. 44 AF-1.
    D90 | F75 | F70
    35/1.8G | 50/1.8D | 28-85/3.5-4.5 | 18-105/3.5-5.6G | T80-200/4 AI-S
    PLC3 | 12XP | H44M-4 | P135/2.8

Uprawnienia umieszczania postów