Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Domyślnie Karmnik - pierwsza zima

Rozpocząłem pierwsze zimowe karmienie.
    Wiem, że wielu z Was ma doświadczenie w dokarmianiu, budowie karmników no i oczywiście fotografowaniu ptaków przy tej okazji. Dlatego proszę o porady, gdzie postawić karmnik, jak go zamaskować (plastik, szkło), jak oswoić ptaki, bo na razie każda próba otwarcia okna kończy się ucieczką całego towarzystwa...
    Zdjęcie ilustruje stan obecny oraz jeden z celów zimowego karmienia czyli "fun" nie tylko mój ale i potomków.

D7000

Domyślnie

Ojjj ciężko to widzę - inny karmnik najlepiej wysoki z wikliną mocowany na najwyższej listwie balustrady bo wtedy będą siadały także i na dachu karmnika czyli częściowo będziesz miał tło dla ptaka
    http://www.sklepy24.pl/szukaj/karmniki+drewniane - coś takiego bym widział jak to ma być balkon lub taras
    pozdrawiam
    D3300S, parę N i jestem amatorem
    http://razza.fmix.pl

Domyślnie

Zamierzasz fotografowac ze srodka domu czy siedzac na balkonie?

Domyślnie

Generalnie karmnik może być dowolny, ptaki i tak chętnie skorzystają, ważne jest by w karmniku nie brakowało karmy bo podopieczni szybko się przyzwyczają i jeśli nie znajdą pożywienia to ptaki będą zagrożone. Ten który masz jest dobry bo nie trzeba często uzupełniać pokarmu i sam się wysypuje (dozuje). Jeśli zamierzasz fotografować bez ukrycia to musisz poczekać żeby ptaki bardziej się przyzwyczaiły ja czasem siedzę obok swojego bez ukrycia a ptaki przylatują i jedzą Warto jednak trochę się zamaskować, co wpłynie uspokajająco na ptaki i sprawi, że zdjęcia będą lepsze.
    Co do ukrycia może być siatka maskująca ale lepiej sprawdzi się namiot fotograficzny.O zdjęciach zza szyby zapomnij !
    Obok karmnika a najlepiej nad nim przygotuj gałązkę tak, żeby tło za nią było dość oddalone i w jakimś przyjemnym kolorze (niebo odpada). Ptaki w drodze do karmnika będą przysiadać na gałązce zostanie tylko ustawić aparat i nacisnąć spust migawki.

Życzę powodzenia.

Piotrek

Domyślnie

Pomysł z gałązką i umieszczeniem karmika wyżej podoba mi się.

Myślałem o tym żeby aparat umieścić na balkonie, a samemu pozostać w domu. Ale to dodatkowy koszt związany z pilotem z LCD, pilot zwykły mam, ale on nie umożliwia kadrowania. Więc na razie planuję wychodzić na balkon, co jak pisałem wyżej powoduje popłoch wśród ptaków... Próbowałem też przez uchylone okno.

Widziałem zdjęcia tu na forum (nawet chyba Atum'a), jak sikory się nie bały i można było je fotografować z bliska stojąc na balkonie.
    Dziękuję za życzenia.
    D7000

Domyślnie

Fotografowanie przez uchylone okno w zimie to zły pomysł. Falujące ciepłe powietrze uchodzące z pomieszczenia spowoduje, że fotki będą nieostre.

Domyślnie

Dorzuć więcej słonecznika, a na pewno się nie obrażą
    Z8 + różne klamoty

Domyślnie

Daj karmnik na zewnątrz balkonu. Zamocuj gałąź i powieś karmnik - ułatwisz ptakom dostęp do pokarmu. No i najważniejsze - jak podejmujesz się karmienia to musisz to już kontynuować do kwietnia a nawet do początku maja. Pamiętaj o uzupełnianiu pokarmu i myciu karmnika od czasu do czasu. Przymocuj jakichś kilka cienkich gałązek w pobliżu karmnika tak by ptaki mogły się "kolejkować" spokojnie a ty będziesz miał sposobność do ich fotografii.
    Na razie zapomnij o uczeniu sikorek trików. One są skłonne do nauki w terenie na którym się czują bezpiecznie.
    Pozdrawiam i powodzenia
    Jest 10 rodzajów ludzi, ci co rozumieją arytmetykę binarną i ci co jej nie rozumieją.

Domyślnie

Umieściłem karmnik na górze balustrady, na razie go nie zamaskowałem. Karmię bogatki, modraszki i jednego kowalika. Inne przylatują ale są za duże (głównie kosy). Łącznie jedzą około 2 litrów słonecznika na tydzień, zdecydowałem się je dokarmiać i będę to robił tak długo jak będą przylatywać, nie wierzę w żadne "tylko jak będzie mróz" - bo takie informacje w sieci też się pojawiają.
    Ciągle natomiast nie rozwiązałem podstawowego problemu i fotografuję przez szybę. Balkon ma 2,5m głębokości
    D7000

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów