no a mia piać z zachwytu ? Na drugiego Hanibala się robisz tutaj ?
Szukaj
no a mia piać z zachwytu ? Na drugiego Hanibala się robisz tutaj ?
nie
ale raz napisał że jest do kitu to po co drugi raz? żeby dobić?
Zajrzałem tu z czystej ciekawości i generalnie nie bardzo jest co komentować, ale zainteresowało mnie to, co w cytacie.
Jaki to ma wpływ na jakość pliku wynikowego, czy konwertujemy z 36, 21, czy 11Mpix do 800pix? Bardzo prosze mnie uświadomić.
Pierwsze zdjęcie niezłe. I dobrze, bo często wystarczy jedno z sesji by być zadowolonym.
Co do reszty to wszystko chyba już zostało napisane. W przypadku wnętrz, o ile sufit nie był na sześciu metrach to odbijałbym światło lampy gdzieś od rogu lub bocznej krawędzi sufitu w pomieszczeniu, a klimat powinien być o wiele lepiej zachowany. To kilka metrów kwadratowych rozpraszacza, a nie ćwierć. Dodatkowo światło nabrałoby barwy ścian. Oczywiście do pełni szczęścia brakuje tu ciut więcej niż dobór i ustawienie jednego źródła światła, ale to daje się odczuć najbardziej. I jest do poprawy bez dodatkowych akcesoriów, choć widać, że przysłona tła nawet w postaci czarnej blendy by tu też pomogła.
Oczywiście można to poprawić w dalekim stopniu w obróbce również i po swojemu rozłożyć światła. Posprawdzać, czy lepiej wygląda tło ciemniejsze i o ile. Pokombinować, co by tu dało się zmienić. Na sucho pobawić się jeszcze trochę, tak by w przyszłości jeszcze dokładniej oceniać światło na wyświetlaczu.
Na pewno zalanie sceny światłem to nie jest droga do sukcesu i taką z tej sesji naukę warto wyciągnąć.
Cały problem w tytule, bo to nie jest retro. Nazwałbyś zdjęcia inaczej i byłoby OK.
marynarka, stanik - one nie sa retro. Jak na retro to masz też ... za ładny kolor
Ciuchy nie sa retro, ale jakbyś zrobił z tego BW i dodał winietę (czego ja nie lubię, tzn winiety) to nagle by były bdb fotografie.
Co do światła. Każdy lubi inaczej. Jedni lubią konkretniej - mrok, klimat, cienie. Inni wolą bardziej bezcieniowo. Totalnie bezcieniowo jest najmniej ciekawie, ale tu trochę kierunku światła jest (na niektórych zdjęciach - 4).
No i też nie uważam, że po godzinie prób ktoś tak potrafi świecić.
Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.
sa fajne, w jedynce tylko kiecka wyglada jak czarna plama ale to moze moj monitor
ogolnie te zolte bardziej mi sie podobaja niz te na poscieli ale wszystkie ok
Skontaktuj się z nami