Jak się Wam podoba ?
Szukaj
Jak się Wam podoba ?
a co powinno się podobać? dziura w ścianie?
Wiesz, dyskutować można tutaj o np. perspektywie, kadrowaniu, świetle, planach, detalach, kolorach, półcieniach, ekspozycji itp. Dziura w ścianie to tylko element, najmniej istotny w tym momencie.
Trochę się dziwię, że takie pytanie zadałeś. Wprawny fotograf, każdą pracę swoją czy kolegi może analizować przynajmniej wg. tych parametrów o ile nie większej ilości.
Oceny na zasadzie ładne/brzydkie (modelka na zdjęciu, dom, dziura w ścianie itp) to udzielała moja córka w 2 klasie podstawówki.
Mi się nie podoba.
Mało ciekawe kolory, płaskie - zupełny brak przestrzeni na tym zdjęciu, nie wiem czy to przez brak cieni, czy obróbkę...
Ogólnie to dla mnie wygląda jak obrazek zrobiony na szybko... nie zdjęcie.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Zdjęcie może sprawiać wrażenie płaskiego przez dużą głębię ostrości, faktycznie. Stąd też możesz mieć wrażenie braku przestrzeni.
Efekt obrazka a nie zdjęcia możesz uzyskać dzięki technice HDR polegającej ( w uproszczeniu) na wyciąganiu półtonów w zakresie zarówno cieni jak i kolorystyki. Robisz to na bazie 3-4 zdjęć różniących się między sobą EV lub wyciągając do z RAW w kompie.
Że to HDR, to widać i raczej w takim wydaniu nie przysłużyło się zdjęciu.
mz, zbytnie wyostrzenie i zbyt duże nasycenie odrealniło zdjęcie.
Płaskość nie wynika z dużej GO, a bardziej braku cieni. Krajobrazy też robi się z dużą GO, a nie są płaskie.
O przestrzeni na zdjęciu bardziej decyduje światło, cień oraz perspektywa. Tu cienie są bardzo słabe i łagodne, a ściany, które są blisko zlewają się z tymi daleko.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Przy okazji grzebania ,popraw jeszcze prostowanie ścian.
To zdjęcie powinno byc w dziale Fantastyka...mi się nie podoba ze względu na zdecydowanie przesadzony HDR
Może pokaż to foto tylko w W/B i będzie ciekawiej
D5100 / S17-50 F2.8 /Metz52
Skontaktuj się z nami