Close

Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Domyślnie D80 error lustra

Witam, mam problem z mechanizmem lustra. aparat wyswietla error co kilka/ co drugie zdjęcie. zdjęłam obiektyw, uniesienie lustra działa normalnie, zrobiłam kilka zdjęć bez obiektywu - lustro co jakiś czas nie opada i wtedy pojawia się error. ponowne naciśnięcie spustu migawki pozwala na opuszczenie lustra i zrobienie zdjęcia. podczas zacięcia lustra migawka jest zamknięta więc wydaje mi się że problem dotyczy tylko mechanizmu lustra. aparat nie został uderzony, nie spadł, stał kilka dni w pokrowcu i kiedy go dziś wyjęłam miał errora - dlatego mam nadzieję, że to błąd systemu a nie sprzętu. resetowanie nie pomogło. zakładam że bez serwisu sie nie obejdzie ale ostatkiem nadziei postanowiłam spytać.
    i pytanie: czy robienie zdjęć póki ma takie problemy może pogorszyć sprawe? mam kilka tematów do zrobienia i tak troszke zaczynam czuć nóż na gardle.

Gaduła Awatar zgera
    Miasto
    Siedliska, Podkarpacie

Domyślnie

Typowa usterka D80, awarii uległ mechanizm podnoszenia lustra, sporo było o tym na forum.
    Bez serwisu raczej się nie obejdzie, tutaj znajdziesz więcej na ten temat: KLIK
    NIKON D3100, NIKKOR 18-55 VR II, 18-105 VR,

Domyślnie

hmm, typowa ustarka d80 to zepsuta migawka, którą można kupić na ebaju za ~100zł i samemu wymienić
    D80 + 50 1.8D + 18-55 + 18-200VR

Domyślnie

kw95s, nie masz racji. Zepsuta migawka to nie jest domena D80. Najczęstsza awaria tego modelu to właśnie błąd podnoszenia lustra objawiający się napisem ERR na górnym wyświetlaczu. Migawki w tym modelu bardzo często przeżywają od 50 do 150 tysięcy wyzwoleń.
    Nie usunięto podpisu, ponieważ użytkownik nie posiadał linku do strony komercyjnej.

Domyślnie

Problem znany i opisany w tym wątku.
    http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=144768

Polecam skorzystać z usługi kolegi Grzegorza, wielu osobom naprawił już aparat i nie słyszałem o przypadku, żeby komuś ta awaria się powtórzyła, włączając w to również moją osobę.
    pozdrawiam
    Tomek

Domyślnie

okej, serdecznie dziękuje za pomoc

Uprawnienia umieszczania postów