Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7

Wątek: Kinga

Domyślnie Kinga

Nauka błyskania ciąg dalszy.
    Będę bardzo wdzięczny za uwagi.
    Pokazuję zdjęcia bo się uczę.

1.

2.

3.

Domyślnie

Mi, amatorskiemu amatorowi, się wydaje, żę trochę za moco błyskane, albo bez żadnych modyfikatorów? Wszystko mi się błyszczy, pod oczami odblaski... No i trochę płasko wyszło. A czym świecisz? To w domu zrobione studio?
    http://rmn1.pl Sony i telefon.

Domyślnie

tak, to studio w domu na dość małej powierzchni :/
    główne światło to lampa Qua 600 R (jakoś tak) z soczewką fresnela
    kontry to systemówki z softboxami 60x90

Domyślnie

Kadry mi się podobają, modelka również Może faktycznie delikatnie za mocno błyśnięte, może to kwestia zbyt ostrego światła, główne też bym zmiękczył troszkę. Kilka spostrzeżeń:
    - na nr 1 uporządkowałbym trochę odstające włosy na głowie i na wysokości nosa na prawym policzku... healing brush lub stempelek załatwi sprawę,
    - na dwójce przeszkadza mi odstający kosmyk włosów po lewej stronie, oraz ramiączko od stanika wystające spod sukienki, to samo na trójce na szyi
    - na trójce rozjaśniłbym podbródek...
    Ale ogólnie zdjęcia fajne

Domyślnie

1 i 2 są całkiem fajne (z naciskiem na 2) - troche za jasno
    3 jakoś mi nie leży ze względu na powykręcaną poze modelki
    D300+MB-D10| N18-55 | 35/1.8 | 50/1.8 | SY85/1.4 | SB-900 | Flipside 400 | MF 055XPROB | 2x YN 560 | RF-602 | F&V |

Domyślnie

Na pewno światełko było zbyt ostre, tło zbyt ciemne i wyszły jak dla mnie zbyt duze kontrasty. Szczególnie źle wyglądają pojedyńcze włosy odbijające światło. Na 1 włos na lewym policzku wyglądający jak rysa, z kolei od prawego policzka wyrasta w bok. Na 3 pojedyńcze włosy opadające i przecinajace oczy.
    Jednak jeśli pominąć te detale, czy niedociągnięcia, to zdjęcia mi sie podobaja. Modelka jest naturalna, rozluźniona i ma niesamowicie duże i piękne oczy, które przyciągają wzrok jak magnes i odwracają uwagę od jakiś dwtali.
    Pracuj dalej. Jeśli masz możliwość współpracy z tą dziewczyną, to masz szanse na fajne, udane zdjęcia.

Domyślnie

To co od razu widać na tych zdjęciach i mi przeszkadza, to to, że dziewczyna stoi zbyt blisko tła.
    Popróbuj z odejściem od tła o 1-2 kroki. Wtedy będziesz mógł oświetlić postać a będziesz mieć czarne, jednolite tło. Tylko wtedy inny kolor sukienki by się przydał.
    Z tego co piszesz, to miałeś co najmniej trzy lampy. 600 i softboxy 90x60.
    Zrezygnuj z głównej lampy a zostaw tylko softboxy. Da to efekt miękkości światła. Nie będziesz miał kontrastów.
    O zbyt mocnym świetle powiedziano już wiele. Jeśli masz małe pomieszczenie i lampy skręcone na minimum, a światło jest dalej za ostre, to zrezygnuj z błyskania i spróbuj zrobić zdjęcia na samych pilotach (świetle stałym z lampy studyjnej). Kolorystyka będzie cieplejsza.

Poniżej 2 linki:
    1 Lampa - 5 różnych ustawień (podstawowe światło)
    2 softboxy
    Fotografia jest jak magia...
    Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.

Uprawnienia umieszczania postów