No rx100 jest gorsze od Nexa, wiec pozostaje Nex 6, albo cos innego, choc watpie czy znajdzie sie cos lepszego...
Szukaj
No rx100 jest gorsze od Nexa, wiec pozostaje Nex 6, albo cos innego, choc watpie czy znajdzie sie cos lepszego...
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Czyli moze przypuszczenia potwierdzaja sie. No nic, trzeba cos wybrac.
No dobra, a czym roznia sie od siebie Sony 5N/5R/5K?
Ostatnio edytowane przez docxxx ; 10-12-2012 o 23:02
No ale to zona ma byc zadowolona, nie Ty, wiec zona myslisz, ze bedzie narzekac?
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Nie sądzę, żeby bezlusterkowce zaoferowały w kwestii AF-C więcej niż dobre kompakty. W tej kwestii (i ogólnie AF) daleko jeszcze do lustrzanek...
to be a rock and not to roll
Jak chcesz mieć normalnie działający AF-C to masz prosty wybór:
1) lustro
2) kompakt z detekcją fazy - ale z tym może być problem.
Aparat z detekcją kontrastu nie wie czy obraz jest ostry, ani w którą stronę ostrzyć. Ustalenie ostrości odbywa się na zasadzie wybrania pozycji w której jest najostrzej. Więc muszą jeździć.
Nawet hybrydowy AF nie działa tak jak detekcja fazy. Czujniki na matrycy pozwalają jedynie określić w którym kierunku ma ostrzyć, ale precyzyjne ostrzenie nadal odbywa się o detekcję kontrastu, choć jest zdecydowanie szybsze.
Pod tym względem NEXy z tą funkcją (5R, 6), chyba nie mają sobie równych, choć bardzo dobre opinie też zbiera Olympus OMD-EM5. Na tym aparaty z szybkim AF się kończą.
Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
Nikon D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1
Nie sadzilem, ze to kiedykolwiek napisze, ale chyba kupie N1V1 + 18,5/1,8. Koniec swiata, kupie "nikon łan"
I to może być dobry wybór... W dziale 1ki jest nawet fajne porównanie pracy na wysokim iso. Wbrew większości, nikon 1 nie wypada tak źle...przy takich rozmiarach... Tyle, że to bezlusterkowiec, czyli system, czyli masz w czym wybierać, w tym wspominane nexy z hybrid af
.
System nikona juz mam. Wiem, to dla zony, ale taka matryca CX + FT1 + 70-200 2,8 to moze byc cos ciekawego i dla mnie
Zamiast tych 10-30 i 30-100 wezme 18,5/1,8 (50/1,odbiore 400 zl (cashback) i bedzie git
![]()
V1 we wnętrzach może miec problem ze śledzeniem [zależy od jasności wnętrza i obiektywu; w pełni oświetlonym sztucznym światłem pokoju - ISO 2000, 1/200, f1.8 -V1 z 35f1.8 sledzi podobnie jak D5000 z 35f.18G - mniej więcej podobna ilośc błędów], ale na zewnątrz jest jak na razie prawie bezbłędny i to przy 10 klatkach na sekundę [i dla mnie jest to poziom bliski D700]. Ale sprawdzałem tylko z 35f1.8 i 10f2.8 i aparat mam dopiero 2 tygodnie.
Ostatnio edytowane przez slav1973 ; 11-12-2012 o 03:02
Sowy nie są tym, czym się wydają
35/1,8 to z DX + FT1? Ja bede mial natywnego 18,5/1,8. Jedynie co mnie martwi to ergonomia, a wlasciwie jej brak. Wszystko w menu. Pokretlo nastaw to jakis zart.
Skontaktuj się z nami