Kajtuś Czarodziej, najwyraźniej bardzo chcesz kupić OM-D. Jeśli o mnie chodzi, to masz moje błogosławieństwo.
Szukaj
Kajtuś Czarodziej, najwyraźniej bardzo chcesz kupić OM-D. Jeśli o mnie chodzi, to masz moje błogosławieństwo.
Tak macie rację podjąłem już decyzję. Dziękuję wszystkim za wypowiedzi. Bardzo mi pomogliście.
Wybór padł na OM-D.
Fotografia jest jak magia...
Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.
Czekałem na Twoją decyzję i dopiero teraz napiszę.
Gdybym musiał z zostać tylko z jednym z tych dwóch, to wybór też padłby na OMD.
Niby w większości moich zastosowań X-E1 daje ładniejsze efekty. Ale są też takie, gdzie nie daje rady w ogóle i tych zdjęć (i filmów) bardzo by mi brakowało.
Pozdrawiam
Tomek
DX i m43.
AF to podstawowa sprawa, ale filmowanie też w OMD działa nieporównywalnie lepiej.
Uszczelnienia są dla mnie mniej istotną rzeczą.
Pozdrawiam
Tomek
DX i m43.
Ważne dla mnie było porównanie na wysokim ISO. Często zdarza mi się robić zdjęcia w niezbyt sprzyjających warunkach pogodowych. Tutaj nie sprawdza się D200 niestety i to jest moim zdaniem największa jego wada.
To jest jeden z powodów zmiany puszki. Drugi to waga i rozmiar. W plecaku czasem jest mało miejsca.
Filmowanie nie jest ważne ale szybki AF zdecydowanie się przydaje. Życie składa się z momentów... czasem bardzo ulotnych.
Uszczelnienia też są istotne. Bywam w różnych miejscach w różnych warunkach pogodowych. D200 sprawdziło się rewelacyjnie nawet leżąc na ośnieżonym murku.
Tomku a czy miałeś możliwość podpięcia innych obiektywów (np. 35mm 1.8 G)? Jak to body sprawdza się z obiektywami nikkor? Bo jeszcze to mnie nurtuje.![]()
Fotografia jest jak magia...
Prawie każdy posiada dziś różdżkę ale nie każdy potrafi czarować.
Z obiektywów obcych podpinałem tylko te z mocowaniem PK, bo tylko taką mam przejściówkę. I np w pentaxie 50/1,7 M widać niedostatki ostrości przy przesłonach do 2,8. Jednak nawet dobry obiektyw projektowany na pełną klatkę niekoniecznie dobrze się sprawdzi na tak małym jej wycinku. Natomiast z ostrzeniem nie było problemu, ustawiałem sobie powiększanie na przycisku funkcyjnym i przy scenach statycznych wszystkie zdjęcia miałem ostre.
Pozdrawiam
tomek
DX i m43.
A wiecie o tej promocji 45mm/1,8 za 1 zl do Olka?
wiemy. dodatkowo jak ktoś potrzebuje tele to 50-150 jest w dobrej cenie z futerałem i karta 8gb za 650zl. Jeżeli ktoś chce moge wysłać cały cennik olympusa
Skontaktuj się z nami