Jaki obiektyw polecacie do Nikona D5100, do zdjęć portretowych ?
Szukaj
Jaki obiektyw polecacie do Nikona D5100, do zdjęć portretowych ?
Opcja "Szukaj" na tym forum bedzie Twoim przewodnikiem. Podpowiem, ze taki sam obiektyw jak do kazdego innego Nikona dSLR bez silnika AF.
N 85mm![]()
D90 N18-135mm N35mm SB-600
A ja się klasycznie zapytam do jakiej kwoty ten obiektyw ?
Przepraszam, jestem nowa na tym forum i nie odnajduję się za bardzo. Najlepiej by było, żeby do 1000, no ewentualnie 2000 zł.
Do Twojego aparatu.
SIGMA 50mmf1.4HSM i będzie cud malina.
Proszę do obejrzenia próbki z tego obiektywu: http://www.pbase.com/cameras/sigma/50_14_ex_dg_hsm
Addendum: http://allegro.pl/sigma-50mm-f1-4-ex...859619327.html
Ostatnio edytowane przez Ogryzek ; 10-12-2012 o 18:36
Ja bym ci zaproponował dwa obiektywy Nikkor'a 50 mm i 35 mm ze swiatlem 1.8 wersje AF-S, to te z silnikiem. Za 1600 zl na pewno kupisz te dwie nowki. Jesli chodzi o jakość są bardzo porównywalne. 50 mm będziesz miala idealne do zdjęć detali czy samej twarzy a 35 mm zastąpi Ci taki szerszy kąt do zdjęć calej postaci. Jeśli do wydania masz jeszcze troszkę kaski, możesz dokupić blende (koszt okolo 100 zl). Do zdjęć portretowych przyda się bardzo. Możesz także bawić się w droższe szkla ale moim zdaniem te idealnie zaspokoja Twoje wymagania.
Wysyłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 2
Samyang 85 1.4
35/1.8G (Nikkor). Jest najtańszy, a świetny. Się pobawisz jakiś czas i będziesz mogla wtedy lepiej zaplanować, co ewentualnie dokupić.
Chociaż jeśli ściśle do portretu klasycznego, czyli nieco ciaśniejszego i/lub z większego dystansu, to możesz od razu kupować Nikkora 50/1.8G.
85/1.8G jest świetny i się mieści w 2000 zł też, ale to już będzie bardzo konkretne tele, najmniej uniwersalne.
Sigmę 50/1.4 sobie daruj, lepiej w jej cenie kupić 35/1.8G + 50/1.8G. Sigma jest za droga, za wielka, za ciężka - nic rzeczywistego nie daje w zamian (na papierze rzeczywiście wygląda o włos lepiej, jak ktoś ogląda zdjęcia na powiększeniu 100%...)
Rules are foolish, arbitrary, mindless things that raise you quickly to a level of acceptable mediocrity, then prevent you from progressing further.
Michał poleca: D750 / Z5 / 24-70
Skontaktuj się z nami