Close

Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Temperatura błysku.

Czy ktoś wie jak można ustawić temperaturę błysku? Ostatnio doświetlałem sobie cienie wbudowaną lampka w D70s i niestety w miejscu, które doświetlałem lampą kolorki wyszły niefajne. Podejrzewam, że jest to spowodowane różnymi temperaturami światła słonecznego i błysku. Od kilku dni mam SB800, jeszcze jej w plenerze w słoneczny dzień nie testowałem, ale zastanawiam się jak można zrównoważyć te temperatury, żeby użycie lampy nie było aż tak widoczne.

Ktoś z was się mierzył z takim problemem? Może to kwestia poprawnego balansu bieli?
    Jeżeli tak, to jak ustawić? Na błysk?

Jeżeli pogoda dopisze, to potestuję to w plenerze w weekend, ale wolałbym być przygotowany do zajęć
    I'm not normally a religious man, but if you're up there, save me, Superman!
    http://instagram.com/adrwoz

Domyślnie

zmiana WB nic nie da, bo widzisz różnicę WB między fragmentem gdzie dominuje błysk i obszarami gdzie dominuje słońce (albo cień czy cokolwiek innego)
    dlaczego zmiana WB nic nie daje? bo zmieniasz WB na całym zdjęciu (na obu odmiennych obszarach), a nie na fragmencie.
    jedyna rada - załozyć filtr na lampę błyskową. W zestawie z SB800 są dwa - na jarzeniówki (zielonkawy) i na ocieplenie błysku - gdy robimy przy halogenach.
    tak naprawdę tych filtrów powinien byc wiele większy zestaw - bo inne jest np WB żarówki i halogenu.
    Powinny byc (a nie ma) dołączone filtry niebieskawe do dopalania lampą gdy robimy w cieniu czy przy pochmurnej pogodzie.
    generalnie to wyższa szkoła jazdy i wymaga doświadczenia lub drogich mierników temperatury barwowej (robił takie Gossen czy Minolta, ale kosztowały po 2 tys) oraz trzeba miec filtry konwersyjne.
    Ale dla dość dobrych efektów wystarczy zestaw z 4 filtrów i nawet nie za wielkie doświadczenie.
    Ostatnio edytowane przez Jacek_Z ; 22-03-2007 o 16:38
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Tak myślałem... Co do WB to się zgadzam w 100%, eksperymentowałem z tym nieco i nie byłem zaskoczony wynikami. No nic, trzeba będzie się zaopatrzyć w dodatkowe filtry, trochę czasu i cierpliwości.

Dziękuję bardzo za odpowiedź Jacku!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez adrian Zobacz posta
    No nic, trzeba będzie się zaopatrzyć w dodatkowe filtry
    Filtry powinienes miec w pudelku w ktorym dostales Sabine.
    D3s, D3, D800 | 14-24, 24-70, 70-200 VR2, S 35/1.4, N 50/1.4D, S 85/1.4, T 90Di, PC28 | SB910, SU800, PIXEL KING | Man 055 ProB + 410 | LowePro 650, Tamrac exp 8x
    www.SALDAT.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez stig Zobacz posta
    Filtry powinienes miec w pudelku w ktorym dostales Sabine.
    Tak, ale tylko dwa - zielony i pomarańczowy. Wypadałoby rozejrzeć się za innymi

Domyślnie

pomarańczowy wystarczy

Uprawnienia umieszczania postów