Close

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 36
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Kalisz

Domyślnie Domowe mini studio - błysk czy ciągłe

Witam,
    Planuję podszkolić warsztat i poeksperymentować trochę z portretem więc na okres zimowy chciałbym zmontować mini studio w mieszkaniu o małym metrażu. Nie wiem czy zdecydować się na lampę błyskową Metz 36/Yongnuo YN-467 II/Nissin di466 i do tego np. jakieś 2 lampy błyskowe z gwintem żarówkowym czy może inwestować w jakiś nędzny zestaw oświetlenia ciągłego z parasolkami/softboxami. Zastanawiałem się również nad halogenem ze sklepu typu praktiker, którego koszt wynosi 30 zł plus ewentualnie domowej roboty, zrobiony softbox. Halogen będzie grzać niemiłosiernie więc w kawalerce zrobią się afrykańskie warunki. Dodatkowo nie chciałbym żeby mój kot przypalił się przez przypadek
    Za lampą błyskową przemawia fakt, że będę jej mógł używać też w innych okolicznościach (lampa byłaby używana na aparacie) a i samą lampą można czasem zrobić ciekawy portret. Budżet studencki więc fajnie byłoby myśleć o kwocie 500-600 zł. Od razu chciałbym podziękować propozycjom dozbierania większej kwoty i inwestycji w droższe zestawy. Zależy mi na tym, żeby przez zimę pobawić się trochę światłem i podszkolić umiejętności więc szukam pewnego minimum do tejże zabawy.
    Lecę na Nikonie d3100 + 18-105+50 1.8 + statyw
    Pozdrawiam i z góry dzięki za uwagę!

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny9 Zobacz posta
    zdecydować się na lampę błyskową Metz 36/Yongnuo YN-467 II/Nissin di466
    Co do tych 3 lamp, to możesz od razu odpuścić:
    - Metz 36 - może i dobry, ale nie do studio - brak manuala wyklucza użycie z innymi lampami błyskowymi.
    - YN-467 albo YN-468II nie ma YN-467II - moc niższa niż podana, bardzo kapryśny TTL, więc ten tryb mało użyteczny, a YN-460II bez TTL jest tańsza.
    - Nissin Di422 - to samo co Metz.

Co do łączenia oświetlania stałego i błyskowego - wiesz o tym, że mają różne temperatury ?? możesz mieć kłopoty z balansem bieli.
    Więc albo oświetlanie stałe domowej roboty, albo błyskowe.

Przy łączeniu wielu lamp najlepiej brać wszystkie w manualu. Bez wyzwalaczy TTL, lub lamp z CLS (musisz jeszcze mieć mastera) nie nie użyjesz jednej w TTL, a reszty manualnie, bo ta z TTL zawsze przepali.

Najtaniej będzie zrobić całość na oświetleniu stałym, ale nie masz też za bardzo wpływu na jego moc.

Natomiast dość tani i mobilny "system", to YN-460II (lampa 200zł) plus wyzwalacze radiowe RF-603, jeśli nie można wyzwolić błyskiem.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 05-11-2012 o 17:08

Domyślnie

Żarówki błyskowe są dobre to fotografii przedmiotu typu zegarek, biżuteria, może do doświetlenia tła, ale ja z nich korzystać nie potrafiłem (też na początku kombinowałem "po taniości"). Strzelało to takim nijakim snopem światła, nijak to się dało ogarnąć, że o braku regulacji mocy błysku nie wspomnę.
    Ja bym na Twoim miejscu zainwestował w najtańszą lampę studyjną (z bowensem), głównie dlatego, że pozwala swobodnie potem instalować wrota, softboxy itd. Masz większą możliwość modelowania światła. Na dodatek jedną lampą i dobrze ustawioną blendą można zrobić naprawdę dobre portrety i nie potrzebne jest od razu x źródeł światła. Powaga.

Domyślnie

polecałbym jednak kupno tak jak przedmówca mówi najtańszej lampy studyjnej i do tego statyw, parasolka, softbox, za 150 zl moszesz kupic fajny softbox z gridem, sam to mozesz wykonac biala plyte i druga pomalowana na czarno. polsrodki typu zarowki czy swiatlo ciagle daja oczywiscie tez mozliwosci tylko po co sie meczyc skoro mozna miec normalne lampy i to nawet nadajace sie do powazniejszych rzeczy w razie czego.

Domyślnie

Ja tez nosze się zamiarem zorganizowania małego studia, chciałem raczej zakupić 2 x parasolko-softbox 100cm w jedna włożyć SB-700 a w 2 dokupić YN 460 II oczywiście statywy i tła. Wydaje mi się ze to jest mało budżetowe studio coś można tym już zrobić chyba ze koledzy z większym doświadczeniem maja inne zdanie to chętnie wysłucham.
    D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;

Domyślnie

Parasolko-softbox dobra rzecz, lampy reporterskie też dają całkiem przyzwoite możliwości, wszystko jest jednak kwestią praktyki ;]
    Tu jest niezły artykuł, który może trochę pomóc: http://studiofotograficzne.pl/domowe...zego-0009.html
    D7000 + 18-105VR + 50mm f/1.8D + 85mm f/1.8D + Jinbei HD600 + Kilka lamp Yongnuo

Oszczędny w słowach
    Miasto
    Wrocław/Kalisz

Domyślnie

Hej,
    Dzięki za odpowiedzi. Zdecydowałem się aktualnie ze względu na uniwersalność zestawu na Yongnuo 460II + wyzwalacze radiowe tejże firmy + statyw oświetleniowy + tło + parasolka. Narazie będę kombinować z jednym źródłem światła a w miarę możliwości postaram się wzbogacić zestaw. Może zrobię sobie prezent na gwiazdkę i dokupię lampę studyjną Co do zwiększania ekwipunku w domowym studio, to czy nie będzie w późniejszym czasie problemu z barwą światła przy zakupie innego sprzętu? Powiedzmy, że reporterska Yongnuo będzie doświetlać a głównym źródłem światła będzie lampa studyjna z taką samą barwą światła?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarny9 Zobacz posta
    Hej,
    Dzięki za odpowiedzi. Zdecydowałem się aktualnie ze względu na uniwersalność zestawu na Yongnuo 460II + wyzwalacze radiowe tejże firmy + statyw oświetleniowy + tło + parasolka.
    W domu spokojnie możesz wyzwalać lampy z fotoceli.

Domyślnie

Jeśli decydujesz się na parasolko softbox, to pamiętaj, że są dwa modele - taki jak parasolka dyfuzyjna i odbijający - niby nadal parasolka, a jednak całkiem inaczej światło. Przy czym ja preferuje ten odbijający zdecydowanie - zwłaszcza w niewielkich pomieszczeniach, gdzie należy unikać świecenia na około. Jeżeli tylko świecenie w domu to jakaś mała i niedroga lampa studyjna byłaby na miejscu. Reporterskie są mobilne i można z nimi pracować fajnie także w domu, ale na studyjnej lepiej montuje się duże softy i lepiej rozchodzi światło, więc rady kolegów nie były od rzeczy.

Domyślnie

je mam jeszcze jedno pytanie z tematu, a mianowicie jak wcześniej pisałem chce kupić paasolko-softbox i uchwyt to lampy reporterskiej SB 700 uchwyt jaki chodzi mi po głowie to http://fripers.pl/product_info.php/i...FreePower.html takie coś myślałem, aby w miejsce żarówki wkrecic jakaś żarówkę która by miała służyć jako pilot, ale czy nie byłoby później problemów z balansem bieli, tu żarówka stała jakaś nie duża moc i błyskowa ta główna
    D610; T24-70 2.8; NISSIN-Di866 MKII x 2;

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów