Close

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Dwa monitory o różnych rozdzielczościach.

Mam podpięte dwa monitory (poprzez dwa kable DVI)
    1. 1920x1080
    2. 1680x1050

Pytanie.
    Jak wyświetlić na nich ten sam obraz (zdublować) w swoich natywnych rozdzielczościach?

Obecnie mam tak (nic nie zmieniałem, po podpięciu drugiego monitora):

W takim ustawieniu, na monitorze nr 1, obraz wyświetla się prawidłowo, natomiast na monitorze nr 2 widać tylko tapetę pulpitu.
    W momencie kiedy wybieram opcję "Powiel te ekrany", przestawia się automatycznie rozdzielczość na 1680x1050 na obu ekranach i obraz jest zdublowany na obu monitorach. Ale nie ma opcji ustawienia wyższej rozdzielczości, na monitorze nr.1.

Karta graficzna Radeon X1900, Catalyst 10.2 (nowszych nie ma).
    Ostatnio edytowane przez dem ; 03-12-2012 o 12:16 Powód: literówka

Domyślnie

Tak to jest zrobione, jak chciałbyś widzieć to samo w różnych rozdzielczościach, przecież jeśli ustawisz kopię to musi to być kopia...

Domyślnie

Ale to trochę nielogiczne moim zdaniem.
    Dajmy na to, że na monitorze nr.1 chcę tylko obrabiać zdjęcia, a na nr.2 robić całą resztę.
    To za każdym razem musiałbym uruchamiać oba monitory i przestawiać ustawienia. A tak włączał bym tylko odpowiedni monitor i hulaj dusza.

Poza tym na necie wyczytałem, że ludzie używają z powodzeniem takiej konfiguracji. Niestety u mnie nie działa.

Domyślnie

Jak nie działa, jak działa - tam, gdzie widzisz tylko tapetę masz dodatkową przestrzeń roboczą, na którą możesz przesunąć okna

Domyślnie

Interesuje mnie opcja klonowania obrazu na obu monitorach. Czyli to samo ma się wyświetlać na jednym i na drugim. Ale na każdym w innej rozdzielczości.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    Interesuje mnie opcja klonowania obrazu na obu monitorach. Czyli to samo ma się wyświetlać na jednym i na drugim. Ale na każdym w innej rozdzielczości.
    Jeśli klonowanie, to to samo, co jest jednoznaczne z tą samą rozdzielczością.

Różna rozdzielczość = różne obrazy, więc nie może być tu mowy o klonowaniu. Powód prosty obraz jest renderowany w określonej rozdzielczości, jak ma być klonowany to po prostu na oba wyjścia trafia ten sam sygnał.
    Jak chcesz różne rozdzielczości, to masz dwa różne obrazy, więc domyślnie jest to rozszerzenie pulpitu.
    Są sterowniki do kart nVidii, które pozwalają wyświetlać to samo w różnych rozdzielczościach na dwóch monitorach, ale odbywa się to kosztem wyraźnego spadku wydajności - gdyż obraz jest przetwarzany kolejno, a nie równolegle.

Nie wiem, czy są takie to ATI.
    Ostatnio edytowane przez GonzoG ; 03-12-2012 o 13:18
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czornyj Zobacz posta
    Nie ma takiej opcji bo fizycznie jest to niepodobieństwo. Kompletnie też nie rozumiem czemu miałoby to służyć...
    Zacytuję sam siebie z trzeciego postu.

Dajmy na to, że na monitorze nr.1 chcę tylko obrabiać zdjęcia, a na nr.2 robić całą resztę.
    To za każdym razem musiałbym uruchamiać oba monitory i przestawiać ustawienia. A tak włączał bym tylko odpowiedni monitor i hulaj dusza.

Cytat Zamieszczone przez GonzoG Zobacz posta
    Jeśli klonowanie, to to samo, co jest jednoznaczne z tą samą rozdzielczością.

Różna rozdzielczość = różne obrazy, więc nie może być tu mowy o klonowaniu. Powód prosty obraz jest renderowany w określonej rozdzielczości, jak ma być klonowany to po prostu na oba wyjścia trafia ten sam sygnał.
    Jak chcesz różne rozdzielczości, to masz dwa różne obrazy, więc domyślnie jest to rozszerzenie pulpitu.
    Są sterowniki do kart nVidii, które pozwalają wyświetlać to samo w różnych rozdzielczościach na dwóch monitorach, ale odbywa się to kosztem wyraźnego spadku wydajności - gdyż obraz jest przetwarzany kolejno, a nie równolegle.

Nie wiem, czy są takie to ATI.
    No właśnie do ATI chyba nie ma.

Trudno. Jak się nie da, to się nie da. W takim razie drugi monitor jest mi zbędny.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dem Zobacz posta
    No właśnie do ATI chyba nie ma.
    Trudno. Jak się nie da, to się nie da. W takim razie drugi monitor jest mi zbędny.
    nVidia ma inną politykę jeśli chodzi o sterowniki - niemal od początku AGP umożliwiali modyfikację sterowników.

Z ciekawości sprawdziłem jak działa opcja wyświetlania tego samego na dwóch różnych rozdzielczościach...
    Na laptopie jest to zupełnie nie użyteczne - maksymalna ilość klatek - 20 fps - powód -> 40Hz odświeżanie monitora laptopa i to dzielimy przez 2...
    Jak doczytałem w informacji o sterowniku, to aby wyświetlać obraz na dwóch monitorach w innych trybach, niż jest to w oryginalnym sterowniku, wymagane bardziej programowe podejście - wykorzystane jest u środowisko CUDA, a karta przetwarza na przemian raz jedną, raz drugą rozdzielczość, a dopiero po tym jest to rozdzielone na dwa wyjścia. Stąd 2x niższe częstotliwość. Tak więc możliwe jest uzyskanie max 2x mniej klatek niż częstotliwość odświeżania podstawowego monitora....

Jednak to nie jest problem - praca myszką/tabletem itp, na dołączonym monitorze jest ogólnie mordęgą... Jeśli rozdzielczości nie są zbyt różne i w tym samym formacie, to jeszcze ujdzie. Ale jak ustawiłem dla sprawdzenia drugi monitor w formacie 4:3, to już można zapomnieć że cokolwiek da się zrobić. Windows bierze rozdzielczość z ekranu głównego do urządzeń wskazujących i na drugim ich praca jest "skalowana"... Na pewno przy różnych rozdzielczościach nie będziesz mógł nic precyzyjnie robić - z wyjątkiem linii poziomych czy pionowych.

Tak więc jak się okazało, nie jest to spowodowane samą kartą graficzną czy sterownikiem - nie ma takiej oryginalnie opcji z zupełnie innych powodów...
    Certo Six 2.8/80, Zenity, Praktica BX20
    Nikon
    D7000; S17-50/2.8, D610; 16--200/2.8, T70-300USD | Metz 50 AF-1

Domyślnie

Nie ma takiej opcji bo fizycznie jest to niepodobieństwo. Kompletnie też nie rozumiem czemu miałoby to służyć...

Domyślnie

To wyłącz w cholerę ten, którego aktualnie nie chcesz używać i sprawa załatwiona.

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów