No i w pionie oczywiscie.... bo lubie pionyKilchurn Castle, 2.5h jazdy, ale za to towarzystwo doborowe... Robert! Smiechu do rozpuku... Zimno, MOKRO no i zimno
![]()
Kilchurn Castle
|Nikon D200|Sigma10-20mm@10mm|f/8|ISO100|2.5 & 1.3 & 5 sek.|
Pozdrawiam i o opinie prosze.
edit:
Z rozmowy na priv z grzegorzdz72: (udostepnione za zgoda Grzegorza)
Witaj !
Bardzo podoba mi sie obrobka na Twoich zdjeciach, jesli mozna wiedziec jakich uzywasz programow ?
(...)
pozdawiam
grzegorzdz72
ODPOWIEDZ:
Milo mi to slyszec!
Do obrobki zdjec uzywam tylko i wylacznie Photoshopa, ale czasem sie zdarzy, ze i Lightroomem sobie pomoge (ale coraz mniej). Dla mnie jest to opcja spedzania wolnego czasu... poznawanie nowych funkcji photoshopa. W planie mam nakrecic film jak robie zdjecia od wyjazdu i kadrowania po przez post procesing... ale ile mi to zajmie to nie mam zielonego pojecia. Napewno pierwszy klaps bedzie po swietach
Odnosnie składania zdjec robie to na maskach, selektywnie. Jesli juz mam kadr i prawidlowe naswietlenie RAW robie dodatkowo 4 zdjecia (-1E/V, -2E/V, +1E/V i +2E/V) dla pewnosci, ze mam wszystkie szczegoly.
W lightroomie synchronizuje balans bieli oraz "korekcje obiektywu" aby byly jednakowe. Otwieram RAW ten z prawidlowym naswietleniem i patrze co mozna poprawic i czego mi brakuje... np.: z chmur mozna wycisnac wiecej wiec nakladam niedoswietlone zdjecie (dla wiekszego kontrastu) i maluje delikatnie (np na 20%, pedzlem przez maske). To samo z niedoswietleniami... jesli cos jest czarne, nakladam maske z przeswietlonym zdjeciem i maluje na jasno...
Widac to w opisie, czesto podaje czasy z jakimi bylo dane zdjecie naswietlane, pomaga (mam nadzieje) innym adeptom fotografi to zrozumiec.
(...)
Pozdrawiam i milej niedzieli.
Sebastian
Szukaj

Odpowiedz z cytatem

Skontaktuj się z nami