Cytat Zamieszczone przez szoton Zobacz posta
Dla sprostowania. Slicki od paru dobrych lat są zabronione regulaminem w F1 ze względu na to iż prędkości osiągane na zakrętach były zbyt kosmiczne i zbyt niebezpieczne. Teraz się jeździ tylko na bieżniku. A od tego sezonu kierowcy mają obowiązek wykorzystania w wyścigu dwóch mieszanek w wyścigu - miękkiej i twardej.
A byłbyś łaskaw przytoczyć całą moją wypowiedź? Przecież napisałem, że w F1 są rowkowane!

A poza tym odsyłam do wikipedii chociażby:

In Formula One slick tires are no longer allowed, yet dry weather tires are still often referred to as 'slicks' as they have no appreciable tread pattern (having only circumferential grooves intended to reduce total traction) and similar behaviour in wet weather. They will be re-introduced into the sport in 2008.

Czyli: W F1 slicki są niedozwolone, ale opony na suchy asfalt są często określanem mianem 'slicków', jako że nie posiadają specjalnej rzeżby bieżnika (poza rowkami mającymi na celu ograniczenie przyczepności) i podobnie zachowują się na mokrym torze (czyli nie trzymają - p.m.). Slicki będą ponownie dozwolone w roku 2008.