Close

Pokaż wyniki od 1 do 7 z 7
    Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolskie

Domyślnie strobing pierwsze kroki

Witam, zaczynam swoją przygodę z portretem, a co za tym idzie ze strobingiem. Do dyspozycji mam niestety tylko jedna lampkę sb-600. Niestety nie ma szans póki co na inwestycje, dlatego mam zamiar się jej pozbyć i na jej miejsce nabyć sb-28 i wyzwalacze radiowe te tanie takie, te chińskie ;d. Póki co jestem skazany na wyzwalanie wbudowaną :/

Proszę porady odnośnie oświetlenia, bo kadrowo jestem świadomy, że jest nieciekawie.
    Jest to chyba najlepsze zdj podczas dzisiejszej sesji jakie wykonałem (chodzi o światło), jak już zaczęło mi trochę "wychodzić" niestety słońce już zachodziło. Sabinka z dyfuzorem odpalana wbudowaną, świecona z dołu z lewej str modelki. Obróbka na nie moim nie skalibrowanym lapku, proszę też na to brać poprawkę .

Zajarałem się bardzo tym temat, więc bardzo liczę na uwagi, wskazówki, wyzwiska itd.
    Pozdrawiam serdecznie

Ostatnio edytowane przez kafka ; 27-11-2012 o 18:06
    NIKON D

Domyślnie

jak dla mnie za mocno i za płasko błyśnięte - odstaw lampę jeszcze bardziej z boku, żeby powstał jakiś cień i zmniejsz moc lampy

www.strobox.com nawet jedną lampą fajnie zaświecisz w plenerze.
    || 5D + 85 1.8 || R+600 + YN622C ||
    Zapraszam - https://www.facebook.com/photo.kf

Domyślnie

błysk jak błysk... . Ja bym trochę inaczej to ujął, na twarzy jakiś mocnych cieni nie ma, jest za to ciekawa kontra (od słońca?). Powalcz z obróbką, plamy i odcień skóry jak dla mnie są mało fajne. (ogólnie mimika mi nie leży w tym zdjęciu, ale chyba nie o tym chciałeś tutaj słyszeć )
    A7mk2 Zeiss 24-70/4 Sony G 70-200/4 v35/1.4,v50/1.1 FM2 Z50/1.4

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolskie

Domyślnie

militarius dzięki za linka, super strona (schemat oświetlenia), nawet mi się nie marzyło, że coś takiego znajdę ).
    Następnym razem pokombinuje, bo niestety zbyt szybko słońce zaszło, zamiast doświetlać lampą, to słońce mi lampę doświetlało na końcu może stad ten błysk.
    Wielkie dzięki

hostman22 kontra od słońca za chmurką
    Wiem, tylko obróbka to u mnie zupełnie leży...:/, póki co działam tylko na LR, bo CS parzy
    NIKON D

Domyślnie

Obowiazkowa strona poza strobox.com jest strona Niel van Niekerk - planetniel.com. Praktycznie wszystko wytlumaczone. To samo dotyczy strony Zacka Ariasa (niestety nie pamietam linka).

Wiele ciekawych informacji znajdziesz tez na blogu Strobistow - strobist.blogspot.com tam mozna sciagnac Lighting 101 nawet w wersji polskiej. Wg mnie to podstawa.

i9000 | Tapatalk | CM10
    body | stałki | 3xSB | 5xYN | RF-602 | Pixel King |

Oszczędny w słowach Awatar Koszmar
    Miasto
    Olsztyn/Zatorze

Domyślnie

A ja pamiętam
    http://www.zarias.com/
    / Nikon d40x / Nikkor 18-55mm ED(KIT) / nikkor 35mm 1.8G / Tamron 24mm f2.5 Adaptall 2 - Zaginą w akcjii za oceanem.. ;(

Oszczędny w słowach
    Miasto
    wielkopolskie

Domyślnie

Dziękuję bardzo, póki co męczę strobox.com drugi dzień przed snem .
    Jutro zajrzę pod pozostałe linki. Wciągnąłem się bardzo.
    Zastanawiałem się nad zamianą sb-600, na stroboxie widzę, że dużo osób błyska yn560. Tak się zastanawiam, czy po prostu za cenę sb600 nie nabyć właśnie dwóch takich?, bo z tego co zauważyłem to raczej wszyscy z lamp korzystają w manualu.

Pozdrawiam
    NIKON D

Uprawnienia umieszczania postów