Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post

Domyślnie Moje pierwsze sikory w obiektywie

Witam Szanownych Forumowiczów

To moje pierwsze ptaszki załapane obiektywem i chciałem się dowiedzieć czy te foty
    komukolwiek się widzą czy jednak darować sobie i Was nie drażnić następnymi ?

Poziom w tym dziale jest tak wysoki, że trochę mi wstyd te moje tutaj publikować ale chociaż może krytyka mnie naprowadzi na lepszy tor

1.

2.

3.

4.

Dodam, że pogoda była tragiczna, cały dzień szaro i ponuro.

Obiektyw ciemny bo Nikkor 70-300VR ogólnie nie było łatwo z czasami.

Pozdrawiam.

Domyślnie

hmmm właściwie tylko 2 jako tako się broni i to tylko przez wzgląd Twojego pierwszego razu Miałem to szkło i wiem na co je stać, nawet przy gorszym świetle
    Pozytywnie można powiedzieć o kompozycji kadru, który oprócz 3-ki jest ok
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

A czy mogę prosić o więcej szczegółów co jest nie tak ? Czy ostrość do kitu czy może kolory ? Zależy mi żeby dopracować jakość tylko w jakim kierunku ?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Domyślnie

W exifie są parametry fotek może w ustawieniach korpusu popełniam błąd ?

Domyślnie

Sprawdziłem 4-kę. Dziwne, napisałeś, że pogoda do kitu, a przysłonę domykasz na 7.1. Po co? Przecież ten obiektyw może spokojnie pracować na pełnej dziurze. Mając D300 możesz spokojnie podciągnąć ISO do 800. Jeśli chodzi o kolory to jest ok - przy takiej pogodzie trudno o żywsze

No i musisz opanować ostrość, której na 1, 3 i 4 brakuje
    Ostatnio edytowane przez wld ; 26-11-2012 o 21:53
    D300 | T 17-50 | SB-600 | N 300/4 AF-S | N 35/1.8G AF-S| N 85/1.8G AF-S | N 70-210/4 AF
    Waldemar Woźniak www.waldemarwozniak.pl
    l
    http://wld-art.pl

Domyślnie

No właśnie przymykałem żeby tą ostrość uzyskać ale jednak nic to nie wniosło w sumie ff/bf też chyba nie widać więc nie wiem jak ta ostrość uzyskać zwłaszcza, że foty robiłem ze statywu z wyłączonym VR i za pomocą wężyka żeby zniwelować poruszenie. A może te sikory za ruchliwe dla czasu 1/100 - 1/125 bo takie czasy osiągnąłem. Sam już nie wiem. AF ustawione miałem na śledzenie punktowe i zdjęcia seryjne. Chwilami strzelałem jak z CKM. A może poprostu trafiłem mydlany egzemplarz.

Domyślnie

Fotki wyglądają jakby były za bardzo wycropowane albo robione przez szybę. Z takimi czasami i z vr to spokojnie z ręki powinny być ostre.
    Chińczyk sprzedał dusze diabłu - po tygodniu się zepsuła.

Domyślnie

Przyznaję się ze są dość mocno wycięte ale żeby aż tak na jakości traciły ? przy powiększeniu 1:1 w lightroom zero jakości i ostrości oczywiście aż tak nie wycinałem robiąc foty Sigma 17-50 foty powiększone 1:1 są bardzo szczegółowe i ostre a z tego 70-300 niestety nie bardzo.

Ostatnio edytowane przez raftik ; 26-11-2012 o 23:32

Uprawnienia umieszczania postów