czy połączenie 2och dysków w raid rozwiąże problem dużych plików i przyspieszy pracę na kompie?
Szukaj
czy połączenie 2och dysków w raid rozwiąże problem dużych plików i przyspieszy pracę na kompie?
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
Ostatnio edytowane przez Borat1979 ; 04-01-2013 o 23:53
to Jaki system dysków twardych stosować? Ssd dla systemu. I co dalej? Jakie dyski? Jak podłączyć? Przez esata?
Z8 | S 24 1.4 ART | 35+50+135 1.8 S | FTZ II | SB700
Było D90 | D7100 | 2 x D750 | Z6 II
USB 3.0 wystarczy.
Medice, cura te ipsum.
Wybór zwężyłem do Westerna WD10EZEX seri Blue oraz Seagate noweg ST1000DM003. Co ciekkawe ten drugi jako dysk jednotalerzowy ! przy tak dużej pojemnosci powinien być sprawniejszy, szybszy, niż 2 talerzowy WD. Niby w testach z HD Tune jest deko szybszy, ale rzeczywiste czasy operacji zapisu i kopiowania co podalem wcześniej w linku do innego forum ma lepsze ten WD Blue. No i chyba go kupię na tą chwilę. Gdzie najtańsze dyski Panowie ?
Dobra, dyski dyskami. A ktoś ma jakieś dobre sprawdzone kable SATA? Bo ja mam jakieś chińczyki w PC i mi czasami dyski wariują. Jest to na pewno wina kabli. HD Tune wykrywa mi błędy podczas transferu danych.
JA robiłem testy posiłkując się SMART ... i wyrzuciłem te co były skopane.
jezeli moge cos dopowiedziec.. to ostatnio jak mialam zamieszanie z dyskami, to zwrocilam wlasnie uwage na kable sata, mam w komputerze kabel, taki iz wystarczy lekko cos przestawic w srodku w komputerze, a kabel moze sie odczepic bardzo latwo od dysku, wlasnie mam jeden taki, ktory mnie wkurzal.. inne kable zauwazylam, ze sa inne od niego, roznia sie zatrzaskiem takim srebrnym, ze jak sie wlozy 1 raz to nie ma prawa wyjsc i wlasnie te kable polecam.. nie wiem co to jest za marka.. bo chyba wszystkie sa made in china, tylko wlasnie sa te z zatrzaskami i bez, ja wole te z zatrzaskami.. samsung SSD i WD, chyba je daje w komplecie, nie powiem na 100% bo jak pisalam wczesniej mialam zamieszanie z tymi kablami i na koncu ciekawilo mnie ktory to jest orginalny od Samsunga, czy od WD, ale nie wiem.. mysle ze to te z tymi wlasnie zatrzaskami..
ja mam je w kolorze rozowym i pomaranczowym..
Moja fotografia to moja rzeczywistosc.. powiew powietrza, ktory mnie inspiruje, nakarmia mnie, ekscytuje, uspokaja mnie i dlatego najlepszy dzien, nie jest tym, gdzie wszystko poszlo dobrze, tylko taki, ktory zostawil piekne wspomnienie w twoim zyciu.
Skontaktuj się z nami