Close

Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Domyślnie Jaki system teł?

Znalazłem tylko jeden wątek na forum, więc zapytam od siebie:

Czy mozecie polecic mi system teł do domowego studio? Szerokość ok. 1,5 m, (max 1,6m). Szukalem tutaj:
    http://allegro.pl/listing.php/search...category=16282 (myslalem nad trzema, max 4 tlami)
    Zaznaczam, ze to nie moja tematyka i takie zdjecia bede wykonywal rzadko, tylko rodzinnie.

A jaki system przenosnych tel polecacie? Czasami musze zrobic zdjecia zawodnikow w terenie (zamkniete pomieszczenie, np. hala) na neutralnym tle. Ratuje sie duza blenda 5in1, ale to prowizorka.

Domyślnie

Zamiast na PW
    Myślę, że skoro używasz sporadycznie to nie ma sensu mieć inny system przenośny i inny do domu.
    W takim razie system oparty na 2 statywach i ... albo poprzeczka, albo łańcuszki. Jeśli chcesz mieć szybką zmianę teł, używać więcej niż jednego tła to system z łańcuszkami będzie lepszy.
    Tła - polecę kartonowe, ale one (skoro nie chcesz 2,72) mają 1,35 m szerokości. Praktycznie nadają sie tylko do portretu i półpostaci (plan amerykański). Nie wiem po co konfekcjonuja je jako 11 m długie, skoro wisząc za osobą nie niszczą się. Długie tła sa po to by odciąć brudne, gdy się na tło wchodzi. A uważam, że 135 cm jest za wąskie by na nie wchodzić.
    Tło powinno być o wiele szerze niż sie wydaje.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

2,72m? Nie wiem, czy one sie zmieszcza U mnie jest tak, ze jedyne wolne miejsce to przedpokoj. Nie robie zdjec portretowych, ale czasem chce zrobic ustawke rodzinie, tzn. dwóch, trzem osobom. Musze pomyslec.

A co z alledrogo polecacie?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez docxxx Zobacz posta
    Nie robie zdjec portretowych, ale czasem chce zrobic ustawke rodzinie, tzn. dwóch, trzem osobom.
    2-3 (całe?) osoby na tle o szerokości 1,35 - 1,6 m? Zapomnij. Chyba, że kucają i jest jedna głowa nad drugą
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Domyślnie

Nie, nie cale. Staja trzy osoby, kot w rekach i usmiech 1.5 ma scianka w przedpokoju.

Ok, a jakies linki z alledrogo?

Domyślnie

Jak Ci zależy na domowym i tanim rozwiązaniu to proponuję tak:
    1. Zakupić roletę (ja swoję zakupiłem chyba za 40 zł w wyprzedaży... materiał w róże - szerokość 2,20m)
    2. dokupić tło fizelinowe ... przyciąć na szrokość wałka z rolety, zamocować (ja mam ok 10 metrów)
    3. roletę zamontować do sufitu;
    4. opcjonalnie mona kupić ze trzy rolety jak ja mam i wykorzystać same ryrki do zamontowania innych kolorów teł, które można postawić za szafą ... zmiana tła około 5 sekund... z podstawieniem taboreta

tak to wygląda ... i naprawdę nie razi i moi stali goście zauważają to dopiero jak im chcę zdjęcie zrobić

pralka Siemens, żelazko Tefal, kuchenka Samsung, stolik najtańszy z ikei

Domyślnie

Wlasnie o tym myslalem. Dzieki za info

Domyślnie

o... ciekawy patent
    Amator martwi się o sprzęt, profesjonalista o pieniądze, a geniusz o światło...

Uprawnienia umieszczania postów