Close

Strona 27 z 293 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 270 z 2925

Domyślnie

Coby nie było offtopu dopiszę jeszcze:
    - Ładowałem aparat 3 dni temu, trochę postrzelałem na mrozie, nagrałem filmik i.. Bateria siadła. Na początku myślałem że to przez zostawienie włączonego do kompa aparatu, ale teraz chyba faktycznie słabsza jest od tej z D700. Bardziej jak D7000. Trzeba będzie kupić drugą.

Cytat Zamieszczone przez pajak4444 Zobacz posta
    Pytanie do Vall.
    A jak się wypowiesz do sławetnego kurzu na matrycy??Zauważyłeś coś?I ile fotek już zrobiłeś 600-ka?
    Jak kupowałem to sprawdziłem - czysta. Zdjęć nie wiem ile zrobiłem (mniej niż 500), ale póki nie zacznę zauważać kurzu na normalnych zdjęciach to raczej się przejmował nie będę. Póki co nic nie widać.
    I think in f-stops..
    24, 35, 50, 105

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vall Zobacz posta
    Coby nie było offtopu dopiszę jeszcze:
    - Ładowałem aparat 3 dni temu, trochę postrzelałem na mrozie, nagrałem filmik i.. Bateria siadła. Na początku myślałem że to przez zostawienie włączonego do kompa aparatu, ale teraz chyba faktycznie słabsza jest od tej z D700. Bardziej jak D7000. Trzeba będzie kupić drugą.
    Na pewno znaczenie miała też niska temperatura.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez prz3mo Zobacz posta
    Na pewno znaczenie miała też niska temperatura.
    To na pewno, ale wcześniej D700 też na mrozie używałem i było ciut lepiej. Nie jest to jakaś wada, nie padł nagle z 50% do 0, po prostu muszę częściej ładować.
    I think in f-stops..
    24, 35, 50, 105

Oszczędny w słowach Awatar Leon343
    Miasto
    Katowice, Jaworzno

Domyślnie

Z nówką D600 (200 zdjęć) + N24-70 poszedłem na rozdanie dyplomów doktorskich i ... uwaliłem każde zdjęcie. Wszystkie zdjęcia nie ostre. Aparat podawał, że ostrzy i robił to sprawnie. Nie jest to błąd FF BF jak się okazało. Po prostu mega mydło. Jest to aż tak widoczne, że moja Gosia która tylko ogląda zdjęcia, zapytała, co one takie nieostre?
    Podpiąłem kilka obiektywów i to samo. Dokładna regulacja AF z menu nie pomogła. Czeka mnie serwis.
    Co do użytkowania tego zestawu + lampa, to powiem, że ręka w nadgarstku boli i uchwyt faktycznie mały, a obsługa jedną ręką staje się z czasem niemożliwa.

Domyślnie

Leon, zdjęcia nie mogą być nieostre z powodu aparatu/matrycy. Mogą być nieostre tylko z powodu optyki, złego ustawienia ostrości (włącznie z FF/BF - piszesz, że to wykluczasz), poruszenia, ustawienia wyostrzania na najniższy poziom itd. Nie może być tu winy aparatu. Winna jest albo optyka, albo operator aparatu. Skoro to samo jest na kilku szkłach - to pozostaje wniosek, że nieostrość zawdzięczasz sam sobie
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach Awatar Leon343
    Miasto
    Katowice, Jaworzno

Domyślnie

Możliwe, ale jak robię zdjęcia w dobrych warunkach z podniesionym lustrem i na statywie to mojej winy nie ma. Kiedyś kręciłem śrubkami w D90 tymi od FF BF. Oprócz tego że ostrość ładnie się przesuwała, to pojawiało się rozmycie na całej lini, a aparat ostrość ustawiał. Więc?

Domyślnie

Jeżeli chodzi o akumulator to jest ten sam co w D800/7000. Wiadomo przy pierwszych ładowaniach może być mniej wydajny.
    35/1.8 zachowuje się tak jak Fatman pisał z tym że najmniejsza winieta jest na 2.8 .
    AF działa u mnie sprawnie. Jak wrócę do domu to wrzucę pomniejszone z plus ligi z wczoraj jak ktoś chce?
    Matryca czyszczona dopiero raz powietrzem/gruszką.
    Grip jak dla mnie dobry i aparat nieźle mi leży w ręku.

Wysłane z telefonu
    D90 szkiełka i błyskotki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon343 Zobacz posta
    Z nówką D600 (200 zdjęć) + N24-70 poszedłem na rozdanie dyplomów doktorskich i ... uwaliłem każde zdjęcie. Wszystkie zdjęcia nie ostre. Aparat podawał, że ostrzy i robił to sprawnie. Nie jest to błąd FF BF jak się okazało. Po prostu mega mydło. Jest to aż tak widoczne, że moja Gosia która tylko ogląda zdjęcia, zapytała, co one takie nieostre?
    Podpiąłem kilka obiektywów i to samo. Dokładna regulacja AF z menu nie pomogła. Czeka mnie serwis.
    Co do użytkowania tego zestawu + lampa, to powiem, że ręka w nadgarstku boli i uchwyt faktycznie mały, a obsługa jedną ręką staje się z czasem niemożliwa.
    wrzuć jakieś przykłady tych fotek,bo ja mam wrażenie że moje fotki też mydło,pstryknięć zaledwie 800
    Nikon

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Leon343 Zobacz posta
    . Kiedyś kręciłem śrubkami w D90 tymi od FF BF. Oprócz tego że ostrość ładnie się przesuwała, to pojawiało się rozmycie na całej lini, a aparat ostrość ustawiał. Więc?
    Naprawdę nie rozumiem co tu napisałeś.
    Wrzuć linki do pełnych jpg, bez obróbki, z exifem.
    Moje systemy: Nikon F, D i Z, Hasselblad 503CX, Leica, Canon, Pentax, Olympus, Minolta, Rolleiflex TLR FKD, Zenity, Praktiki, ruskie dalmierze itd itd, blisko 100 szkiełek.

Oszczędny w słowach
    Miasto
    WARSZAWA/MIŃSK MAZOWIECKI

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vall Zobacz posta
    No to ja się podzielę wrażeniami..

Miałem wcześniej D7000, potem D700, teraz D600.

Ergonomia:
    Dla mnie trzyma się super. Jest dużo lżejszy w ręce niż D700, trochę mniejszy, ale nie na tyle żeby nie mieściły się palce albo było mało miejsca. Rozkład przycisków jest inny niż D700 (zbliżony do D7000) ale prawdę mówiąc pasuje mi to bardziej niż w 700tce. Plastik dobrej jakości, nie czuć że to zabawka, tylko porządny aparat. Nic nie trzeszczy, przyciski wciska się z należytym oporem, nic nie lata. Dobrze wykonany aparat, ale Leica czy stary metalowy korpus na film to to nie jest.

Wizjer: (dla manualowców)
    Na początku miałem wrażenie, że jest trochę mniejszy niż D700 (może minimalnie), ale po dłuższej pracy okazuje się równie wygodny i przyjemny jak starszego brata. Jest też oczywiście kropka, subiektywnie trochę dokładniejsza niż na D700 (mniejszy zakres). Bez problemu udaje mi się ostrzyć większość statycznych zdjęć z 50/1.2.

AF:
    Niestety nie posiadam żadnego szkła z AF, więc tu się nie wypowiadam. Czujniki upakowane w centrum, ale mi to nigdy nie przeszkadzało (ostrzenie środkowym, potem przekadrowanie).

ISO, rozdzielczość, kolor:
    100 (bazowe) bardzo przyjemne, bez odszumiania ledwo widać ziarno (na ciemnych obiektach). Do sieci po zmniejszeniu nie trzeba w ogóle ruszać suwaka. Do 1600 bardzo przyjemnie, nie miałem co prawda czasu przetestować bardziej 3200, ale patrząc po paru pstrykach w nocy jest bardzo, bardzo fajnie. Szum bardziej monochromatyczny niż kolorowy. Ale o tym już w sieci jest, więc możecie poszukać sampli.

Rozdzielczość bardzo wysoka, 24Mpx to naprawdę dużo a jednocześnie nie na tyle żeby przeszkadzało. Można spokojnie zrobić cropa, na dwuletnim kompie w Lightroomie nie zauważyłem spowolnienia przy obróbce. Trochę dłużej może się preview wczytuje ale poza tym działa w porządku.

Kolor w porównaniu do D700 - lepiej. Nie bardzo wiem z czego to wynika (Lepszy WB niż w D700?) ale spędzam mniej czasu na "dopieszczaniu" koloru skóry czy przedmiotu niż na siedemsetce. No i ustawienie na auto (zawsze robię na RAWach, więc WB się nie przejmuje) jakieś takie przyjemniejsze prosto z puszki. Trochę kłopotu miałem z oświetleniem sztucznym (żarówki/halogeny) ale nic ponad normę - czyt. nie polepszyło się za bardzo od D700 / D7000.

Wyciąganie z cieni/świateł:
    Można naprawdę bardzo dużo wyciągnąć suwakami, zwłaszcza z świateł (bo z cieni to wiadomo). Wartości nie podaję, ale subiektywnie odrobinę więcej niż w D700, albo bardzo podobnie.

Ogólnie:
    Ja jestem bardzo zadowolony z zakupu i zmiany. Nie wróciłbym do D700, polecałbym raczej D600. Chyba ze ktoś wybitnie potrzebuje ciut więcej FPSów, albo cięższego body (żeby mieć czym przywalić jak ktoś się przyczepi). Jedyny mankament który zauważyłem, to krócej trzymająca bateria (tak 75-80% D700tki), chociaż to może być wina tego że na dłużej zostawiłem go włączonego i podpiętego do kompa.

Zdjęć parę dla pixel peeperów:
    Chyba wszystkie na auto wb, zaimportowane do LR4 i wyeksportowane na domyślnych ustawieniach (NR 0, sharpen na 25). Pogoda nie była idealna, więc trochę szarawe. Wszystkie na w miarę niskim ISO, prócz kota (1600).

Zdjęcia w pełnym rozmiarze, uwaga, duże:
    1
    2
    3
    4

Chyba tyle. Kupować i zdjęcia robić.
    wreszcie coś sensownego a nie p......e o szopenie, osób które nie miały d600 w ręku. od wczoraj jestem posiadaczem d600, jak będzie chwila to zrobię kilka fot i wrzucę do tematu.

Strona 27 z 293 PierwszyPierwszy ... 1725262728293777127 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów