Szukaj
PYK!
trochę bloguję
Ostatnio edytowane przez vvojtek ; 03-09-2013 o 22:48
Witam, zauważyłem iż mój D600 na tą przypadłość na zielony zafarb w balansie bieli, czy to się leczy ? jakaś korekcja w menu czy serwis ? (obecnie leży u nich na olej i regulację AF).
Nikon D600 w nocnej scenerii.
Wczoraj robiłem plener między 20-21 na mieście. Oficjalna noc... słońce zaszło ok 19:30.
AF - boczne tzn. wszystkie nie krzyżowe => używalne tylko i wyłącznie na czymś jasnym z dosyć dobrym światłem => np. latarnia na polu dosyć dobrze doświetlająca celujący obiekt itd... chwile mu schodzi, ale łapnie. Natomiast jak praktycznie nie ma światła, albo występuje słabe, to można sobie je odpuścić.
AF- [centralny + dioda wspomagająca] => żadnych problemów => uwaga: jeśli w otoczeniu (tle) występuje mocne źródło światła to wtedy potrafi ustawić AF na nie => coś , al'a fotografowanie pod słońce.
AF krzyżowe 8 sztuk [nie centralny] -> czyli bez podświetlenia => nie używałem, gdyż korzystam tylko z 11 punktów.
Ostatnio edytowane przez josephebeloki ; 06-09-2013 o 12:51
"Nikon"
Ja ostatnio fociłem ślub, ale przeważnie używałem centralnego ( przyzwyczajenie z Canona ) praktycznie bez błędów było. Czasami wrzucałem boczne i w zależności od sytuacji, przeważnie działały dobrze.
Trochę głupie pytanie, ale nigdzie tego nie mogłem znaleźć, gdzie są krzyżowe oprócz środkowego oczywiście ?i czy można je same ustawić, wyłączając z działania "nie krzyżowe" ?
Ech no.. ciołek ze mnie
Właśnie taki ze mnie specjalista, jak z koziej... bawiłam się przecież tym kwadratem kolorów, sprawdzałam w praktyce..i zostało ustawienie na wzmocnienie magenty, poniosła mnie fantazja
Jak przeczytałam o tym zielonym zafarbie w WB, to mi się skojarzyło.
Dobrze, że całkowitej sklerozy nie mam..
Pozdr.
Skontaktuj się z nami